Oubrerie, Melchior & Pullman :: Het Noorderlicht: 1. Het Gouden Kompas 1

Het Noorderlicht opent met de voet vol op het gaspedaal. Clément Oubrerie en Stephane Melchior serveren een eerste deel van hun bewerking van His Dark Materials. De klassieker van Phillip Pullman is nu eindelijk beschikbaar in stripvorm.

De trilogie His Dark Materials van Phillip Pullman is één van de moderne klassiekers van de Britse jeugdliteratuur. Pullmans werk is ambitieuzer dan dat van J.K. Rowling, die ene onvermijdelijke naam uit de jeugdliteratuur van de jongste twintig jaar. Tegelijk is Pullmans werk altijd gecontesteerd geweest in christelijke middens. Volgens strenge theologen zou hij een aantal geloofsbeginselen van het christelijke geloof consequent met de voeten treden in zijn boeken. Bij het eerste deel van His Dark Materials, The Northern Lights, was dat het meest opvallend. Oorspronkelijk verscheen het boek in 1995, maar het was pas aan het begin van de jaren 2000 dat het grote succes voor Pullman begon. Daarmee kwam zijn werk ook in het vizier van een bredere groep critici. Toch blijft zijn werk onverminderd populair bij een internationaal publiek. Na een verfilming in 2007 als The Golden Compass, zette de Franse stripmaker Clément Oubrerie zich vorig jaar aan een stripversie. Oubreries carrière nam een hoge vlucht met het internationale succes van de reeks Aya van Yopougon (op scenario van Marguerite Abouet). Dit eerste deel van Het Noorderlicht kaapte op het festival in Angoulême meteen een grote prijs weg, die van het beste album voor de jeugd.

Oubrerie werkte het scenario voor dit album samen met Stephane Melchior uit. Sinds een vijftal jaar werkt deze scenarist op regelmatige basis aan diverse stripprojecten voor Gallimard. Daarnaast schrijft hij ook voor animatiefilms. Het Noorderlicht is zonder twijfel zijn meest in het oog springende verhaal. In het eerste deel van Het Gouden Kompas bundelen Melchior en Oubrerie een derde van het eerste boek. Het Noorderlicht belooft een werk van lange adem te worden. Toch hebben de auteurs nergens te lang uitgesponnen. We vliegen in dit eerste deel meteen in actie.

Lyra is een jong meisje dat met haar daemon Pan op een ongewone tocht gaat. Een daemon is een dier dat elke mens bij zich heeft als een veruitwendiging van de eigen persoonlijkheid. Voor het overige was Pullman al in zijn boeken heel spaarzaam met het gebruiken van fantastische elementen. Hij staat er ook op zijn werk als fantastisch realisme te omschrijven. Dat hebben Oubrerie en Melchior goed begrepen, alleszins beter dan de filmmakers, die van The Golden Compass een soort steampunkvariant maakten.

Lyra wil graag naar de Noordpool. Tijdens haar verblijf aan het Jordan College ontdekt ze meer en meer over haar afkomst. In eerste instantie lijkt de lieve Madame Coulter Lyra te willen helpen om naar de Noordpool te reizen. Toch blijkt Coulter heel wat meer te verbergen hebben dan eerst gedacht. Melchior is erin geslaagd die morele dubbelzinnigheden in de personages te houden. Pullman speelde met de goede en slechte kanten van zijn figuren. Dat maakt dit verhaal ook net zo verfrissend. Tegelijk zorgt het er ook mee voor dat dit eerste album behoorlijk complex is voor een openingsdeel van een jeugdreeks.

Met Het Noorderlicht kiest uitgeverij Sherpa voor een wat ongewone aanwinst in haar catalogus. Ze brengt niet zo vaak jeugdstrips uit. Het Noorderlicht is alleszins een sterke keuze. Gezien de verwijzingen van Pullman naar Paradise Lost van John Milton, is het zelfs treffend dat deze strip bij Sherpa terecht komt. Het is immers deze uitgeverij die eerder dit jaar de bewerking van Paradise Lost door Pablo Alaudell vertaalde. Net als bij dat album is de uitvoering ook hier vlekkeloos. Deze nieuwe reeks is het ontdekken zeker waard. Het tweede deel ligt nu ook al in de winkel, met dank aan Sherpa.

7
Clément Oubrerie
http://www.oubrerie.net
Sherpa

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

aanraders

Pierre Hadot :: De Sluier van Isis

Lang voordat het opnieuw populair was om de (Grieks-)Romeinse...

Francesca Stavrakopoulou :: God, een anatomisch onderzoek

Volgens rabbijn David J. Wolpe en ongetwijfeld vele anderen,...

Geert Buelens :: Wat we toen al wisten – De vergeten groene geschiedenis van 1972

Zijn de wonderen de wereld uit? Niet als Geert...

Paul Verhaeghe :: Onbehagen

Verklaren dat het huidig tijdsgewricht getekend wordt door zowel...

Jan Hertoghs :: Alles voor de Kempen

In Alles voor de Kempen schetst Jan Hertoghs een...

verwant

Melchior :: It’s Always a Girl’s Choice

Sinds de stonermicrobe ons enige jaren terug stevig bij...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in