Ha’fest #2 (13-16 mei) :: Eclectisch festival als seizoensafsluiter voor Handelsbeurs

Hoewel er na de tweede editie van Ha’fest nog een paar concerten volgen, is dit eigenlijk de manier van de Gentse concertzaal om een punt te zetten achter het lopende seizoen. Net zoals vorig jaar wordt het een editie die even divers als veelbelovend klinkt.

Hadden ze toen o.m. De Piepkes, Liesa Van der Aa, The Bureau Of Atomic Tourism, Roland en Fred Frith uitgenodigd, dan wordt het dit jaar opnieuw een bonte mengeling van stemmen en geluiden, want pop, jazz, minimalisme, akoestische metal en meer worden er bij elkaar gebracht in soms eigenzinnige combinaties. En dat is maar goed ook, want de honger naar nieuwe ontdekkingen wordt zo aangescherpt, terwijl artiesten met een verschillend publiek elkaar kunnen vinden op gemeenschappelijk terrein.

13 mei: Binti en de Franstaligen

De kleurrijke nonsens van Pieter-Jan De Smet, Sioen en Roland sloeg in 2014 goed aan bij alle leeftijden. De kleinsten (6+) kunnen deze keer terecht op een workshop rond muziekbeleving onder begeleiding van de zes zangeressen van Binti. Al spelend leren ze hoe muziek in elkaar zit. Dat moet niet noodzakelijk gekoppeld zijn aan de fluoroze Studio 100-indoctrinatie. Voor het avondprogramma wordt inspiratie opgedaan in Brussel en Wallonië, met het aanstormende/overtuigende geweld van BRNS, Great Mountain Fire en het Brusselse Robbing Millions, dat al even bezig is aan een indrukwekkende triomftocht door media en concertzalen.

14 mei: tussen België en het Noorden

Op de tweede festivaldag trekt de Handelsbeurs naar het hoge Noorden, want de avond wordt op gang getrokken door de IJslandse celliste Hildur Gudnadottir, beter bekend van múm en talloze samenwerkingsverbanden, maar ook al even bezig aan een eigenzinnige solocarrière. Daarna is het opnieuw aan Liesa Van der Aa, intussen een bekend gezicht in de concertzaal. Was de uitvoering van haar WOTH in het verleden een behoorlijk imposante en grootschalige stunt, dan keert ze nu terug naar een intieme triobezetting, met Ephraim Cielen op gitaar en drums en Elisabeth De Loore aan de piano. Het wordt omschreven als een “… muzikaal pad tussen hedendaags klassiek en seventies-pop, romantiek en experiment, techno en Dallas.” Goed voor ons! Tenslotte, als kers op de taart, nog de combinatie van kameleon Mugison, filmcomponist-en-meer Pétur Ben en het Belgische barokcollectief BOX. De ingrediënten zijn even verrassend als smaakvol, geen idee wat de uitkomst gaan worden. Niettemin: smullen maar.

15 mei: Goin’ to the church.

Op de derde dag beweegt de karavaan zich in kamelendrafje naar de Sint-Jacobskerk, voor wat ongetwijfeld iets heel bijzonders zal worden. Gentenaar Innerwoud doet iets met drones die herinneren aan de IJslanders van de dag ervoor. Dan virtuoos Paolo Angeli, de Sardijn met de ‘prepared gitaar’. Een paar jaar geleden in de Vooruit nog op het raakvlak tussen Tom Cora, Sonny Sharrock en EInstürzende Neubauten, en nu waarschijnlijk weer goed genoeg om wat verwachtingen en gruzelementen te schoppen. Als afsluiter (ook al omdat intussen niemand nog na hen wil spelen): Gentse trots Amenra, met een akoestisch set. Minder volume, maar met de bekende zeggingskracht. Niet zonder reden in de kerk, want de band bouwde intussen een achterban op die zich keer op keer naar de Church of Ra laat lokken. Het is nooit te laat om te ontdekken waarom. Er zijn religies die deugen.

16 mei: Radio Crochet vs. het minimalisme

In de namiddag wordt opnieuw werk gemaakt van een heus volksfeest, wanneer een select groepje muzikanten – Peter Vermeersch, Roland, Pieter-Jan De Smet en Karen Willems – muziek gaat maken met toevallige passanten en andere muzikale vrijwilligers (nee Regi, jou willen we niet aanmoedigen). Muziek kan op voorhand ingestudeerd worden (hier), maar dat is geen must. Voor de liefhebbers is er trouwens ook een breiguerilla (die hype is aan ons voorbij gegaan, maar toch: meer info hier). ’s Avonds gaat het er allemaal wat ingetogener aan toe, want dan zwaaien de minimalisten de plak. Het trio Dawn Of Midi maakt met piano, bas en drums iets dat lijkt op repetitieve elektronica, terwijl de naam van Nils Frahm intussen geen uitleg meer behoeft. Dit concert is wel al een hele tijd uitverkocht, dus wie er bij wil zijn zal geweld, geld of heel veel overredingskracht moeten hebben om er nog bij te mogen. Succes!

http://www.handelsbeurs.be/nl/formats-and-festivals/detail/hafest

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

Rock Werchter 2023 :: Een blije kleuter in een nieuwe speeltuin

Ligt het aan ons? Is Werchter het een beetje...

Eindejaarslijst 2022 van Jef De Ridder

Dit was voor mij geen jaar van de gitaar....

Amenra

Dunk! Festival 2021 :: Een klets, net voorbij het gezicht

Het gezellige postrockfestival Dunk! was vorig jaar een van...

Doodseskader :: MMXX: Year Zero

Wat krijg je als twee bevriende muzikanten met een...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in