Benjamin Booker :: 9 maart 2015, Botanique

De meest opwindende muziek die tegenwoordig uit New Orleans komt, is de garagerock van Benjamin Booker. Dat bewees hij maandag opnieuw in de Botanique.

Amper vier maanden na een geslaagde passage in de Rotonde stond Benjamin Booker opnieuw in de Botanique, al was het deze keer in een al bij al redelijk gevulde Orangerie. Op een bepaald moment maakte hij zelf de bemerking dat het ondertussen toch wel vooruit gaat voor hem, getuige ook die grotere zaal. Het was natuurlijk een beetje afwachten in welke mate het concert zich zou kunnen onderscheiden van dat van een paar maanden geleden. Per slot van rekening heeft Booker immers nog steeds maar een album uit, dus sowieso is hij nog beperkt qua variatie in songkeuze. Maar zou de band, nog steeds bestaande uit het duo Alex Soto op bas en Max Norton op drums, nog verder gegroeid en op elkaar ingespeeld zijn of loerde de vermoeidheid en de routine eerder om de hoek? Dat was de hamvraag van de avond.

Op de tonen van een jazzy big band intro – zoals al gezegd: de heren zijn afkomstig uit New Orleans – betraden ze het podium. Zonder er gras over te laten groeien gingen ze meteen furieus van start met stevig rockende songs als “Always Waiting” en “Chippewa”. Want laat het duidelijk zijn: het is vooral in het schrijven van heerlijk rammelende bluesy rocksongs dat Booker zijn potentieel toont. Met publiekslievelingen “Old Hearts” en “Happy Homes” helemaal vooraan in de set zorgde Booker er voor dat de band er meteen stond. Hij had het wat moeilijker om het publiek even aandachtig te houden bij de tragere nummers (“Slow Coming”), maar gelukkig waren die momenten eerder zeldzaam.

Maar dan die stem. Een belangrijke aantrekkingskracht van Benjamin Booker is immers zijn redelijk unieke stemgeluid. Rauw als een rasp, klauwend als een beer, ietwat hees, maar tegelijk ook warm en zacht. En deze keer ook wat hoger in de mix gezet, waardoor zijn teksten behoorlijk goed verstaanbaar waren, hoewel hij nog steeds niet meteen het risico loopt om een articulatieprijs te winnen. Ook qua interactie met het publiek heeft hij duidelijk vooruitgang geboekt. Waar hij zich in de Rotonde beperkte tot het voorstellen van de band probeerde hij deze keer toch wat meer interactie met het publiek te krijgen.

Met wat covers probeerde Booker wat extra variatie in het optreden te steken. Twee van die nummers speelt hij trouwens al een hele tijd tijdens zijn concerten. Voor “Falling Down Blues” van Furry Lewis werd ook deze keer de viool en mandoline bovengehaald om een rustmoment in te lassen, terwijl de twist van Otis Reddings “Shout Bamalama” een deel van het publiek tot wat schuchtere dansmoves aanzette. Nieuw op de setlist was een cover van “Little Liza Jane”, een eerder door onder andere Nina Simone gecoverde stokoude folksong uit de eerste jaren van de vorige eeuw. Booker ondernam hier een voorzichtige poging om het publiek mee aan het zingen te krijgen in het refrein, al lukte dat niet echt omdat hij zelf het refrein bleef zingen. Niet dat we daarover klagen trouwens.

Het grootste herkenningsapplaus was er voor “Violent Shiver” – nog altijd een van de beste songs van 2014 en een gerateerde radiohit – dat ook hier weer zo’n knap spel speelde tussen een trage opbouw en hevige erupties. Afsluiten – aan bisnummers doet Booker niet mee – werd er gedaan met een in feedback gedrenkte versie van “Have You Seen My Son?” – Crazy Horse meets Chuck Berry, of zoiets – en een knappe versie van “By The Evening”, nochtans op plaat niet meteen een hoogtepunt. Dezelfde verbazing als bij zijn eerste passage in de Rotonde maakten we deze keer niet mee, maar toch toonde Benjamin Booker dat hij steeds meer groeit in zijn rol als frontman en muzikant. En eigenlijk zou hij wel mooi staan op de affiche van Pukkelpop.

Wilt u ook weten hoe Benjamin Booker live klinkt? Begin dit jaar werd een optreden in Third Man Records uit september 2014 uitgebracht op Jack Whites label. Deze vinyl is in beperkte oplage verkrijgbaar via zijn site. De exuberante posttarieven van US Postal moet u er maar bij nemen.

http://www.benjaminbookermusic.com/
Rough Trade
ATO Records
Beeld:
Tim Huybrechts

aanraders

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

Elvis Costello & Steve Nieve

Elvis Costello en Steve Nieve zijn al bijna vijf...

65DaysOfStatic Plays Wild Light :: 22 september 2023, Trix

Ook in een wereld waarin The Rolling Stones blijven...

Billy Bragg

Zo sympathiek dat ie letterlijk alles en iedereen ontwapent....

Misty Fields 2023 :: Een hitmachine van een andere planeet

Vorig jaar staken we er nog een teen in...

verwant

Benjamin Booker :: Witness

Het debuut dat Benjamin Booker drie jaar geleden uitbracht...

Benjamin Booker :: 20 november 2014, Botanique

Blues en garagerock gebracht door jonge hemelbestormers. Benjamin Booker...

Benjamin Booker :: Benjamin Booker

Het voorprogramma van Jack White, een optreden op Lollapolooza...

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in