“Opnieuw maagd” :: Twintig jaar na het einde neemt La Muerte een nieuwe start

De Brusselse metalband La Muerte maakt dit weekend na twintig jaar stilte een comeback in de Ancienne Belgique (AB). Twee stichtende leden, zanger Marc Du Marais en gitarist Dee-J (Didier Moens) zullen terug van de partij zijn. “Dit is geen reünie, maar een nieuwe start.”

De muziek van La Muerte laat zich niet zo gemakkelijk vertalen op papier. De band wordt als de “missing link between Salvador Dali and the Stooges” omschreven, alternatieve heavy metal wordt ook wel eens gezegd. Tussen 1983 en 1994 speelde de band in totaal vier keer in de grote zaal van de AB en toerden ze meermaals Europa rond. “En toen was het plots genoeg”, vertelt gitarist Dee-J. “We hadden toen tien jaar gevochten tegen alles en tegen de stroom ingevaren. We deden dingen die andere groepen niet deden en dat heeft uiteindelijk zijn tol geëist. We waren gewoon vóór op onze tijd. In 1997 speelden we nog een eenmalig reünieconcert in Dour voor 15.000 toeschouwers. Dat was nog wel geweldig, maar twee jaar later probeerden we hetzelfde in Ternat. Dat optreden werd op alle vlakken rampzalig. De repetities waren saai, de beleving was minder en het concert was uiteindelijk een grote ramp. Op dat moment was het pas echt gedaan.”

Het bleef vervolgens vijftien jaar stil, maar zanger Marc Du Marais broedde op een comeback. Hij nam gitarist Michel Kirby, drummer Christian Z. en bassist Tino de Martino bij de band en contacteerde ook Dee-J. “Ik twijfelde, want een reünie zag ik absoluut niet zitten. Ik wilde de maagdelijkheid van 1984 terug vinden en absoluut vermijden om terug in oude gewoonten verzeild te raken, en liet dat ook blijken. Maar al vlug bleek dat Marc en ik op dezelfde golflengte zaten. Bij mijn eerste repetitie merkte ik de verschillen al met vroeger. De band had al gerepeteerd en klonk zwaarder dan ooit. Ik kreeg direct weer plezier in het spelen. Er volgde ook meteen een try-out in een kunstenruimte in Gent, waar we een drietal nummers hebben gebracht. De reacties na die try-out waren allemaal positief, zowel van oude fans als van jongeren die nog nooit van ons gehoord hadden. Zij vertelden dat we ‘2015’ klonken en dat vond ik wel een leuk compliment.”

Totale waanzin in Praag

Dee-J kijkt vooral naar het heden, maar koestert tegelijk het verleden van La Muerte. “Onze terugkeer naar de AB heeft wel iets symbolisch. In de Bar Américain is het in ’84 allemaal begonnen. Daarna hebben we nog vier maal in de grote zaal gespeeld. Maar vooral enkele Europese tours zullen mij bijblijven. Zo was er ons eerste concert in Praag in ’89. Het IJzeren Gordijn was er toen nog en een dag ervoor speelden we in Berlijn. De weg naar Praag was al afschuwelijk en eens daar aangekomen was er niets. Het was een compleet andere wereld en voor ons concert vreesden we het ergste, want we moesten op een zondagavond in ‘fucking Praag’ optreden. Een goed uur voor onze show verwittigde de klankman ons dat hij al op zijn plek ging staan, omdat hij er anders niet meer geraakte want de zaal stond al volledig vol. Het concert was totale waanzin. De bezoekers kenden onze nummers, terwijl we in heel die stad amper één volwaardige platenzaak hadden aangetroffen. Na ons is in dezelfde zaal ook nog Rage Against the Machine en Iggy Pop komen optreden, volgens mij zat daar toen een ‘clevere’ programmator.”

Komende zaterdag speelt de band haar comebackconcert in de AB. “Door de komst van een extra gitarist zullen we nummers spelen die we vroeger nooit live speelden. Ik heb het gevoel dat we ook bruter en harder dan ooit tevoren gaan klinken. Het zal ook absoluut geen ‘best of’ worden. Nu nog maar hopen dat we dat na twintig jaar ook fysiek kunnen volhouden (lacht).” En wat daarna? “Dat zullen we wel zien. Ik sluit niet uit dat we op enkele festivals zullen opduiken, maar dat is nog helemaal niet zeker.”

La Muerte speelt op zaterdag 7 maart in de grote zaal van de AB. Fifty Foot Combo zal het voorprogramma verzorgen. Er zijn nog tickets beschikbaar.

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

La Muerte :: La Muerte

Met een zelfgetitelde langspeler is de comeback van La...

Lokerse Feesten 2015 :: 5 augustus 2015

Van een betere voetbalploeg dan eeuwige rivaal AA Gent...

La Muerte en meer voor Sjock Festival

Sjock Festival presenteert een lichting van 5 nieuwe namen....

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in