Ulli Lust :: Vandaag is de Laatste Dag van de Rest van Mijn Leven

Uitgeverij Scratch valt met de deur in huis. Daar zal deze klepper van Ulli Lust wel bij helpen. 464 pagina’s lang brengt ze een verslag van haar zwerftochten tussen Oostenrijk en Sicilië.

Mededogen voor zichzelf kan Ulli Lust niet aangewreven worden. Openhartig doet ze het relaas van de wilde jaren ’80. Als rebellerende tiener bekeerde ze zich in Wenen tot de punk-scene. Daar leerde ze Edi kennen, die haar kon overhalen om naar Italië te trekken. Hun tocht is bij momenten hallucinant. Vooral het niet-aflatende macho-gedrag van de Italianen, en vooral de Sicilianen, grenst aan het ongelooflijke. Overal moet Ulli zich beschermen tegen opdringerige mannen en in hun wereld lijkt de vrouw enkel gemaakt om eerbied te hebben voor wat dan de mannelijke eer genoemd wordt. Het hele boek door wordt Ulli aangeklampt, aangerand tot zelfs ronduit verkracht. Het is dan ook een understatement te zeggen dat de Italiaanse man niet echt goed uit deze strip komt. Ulli Lust beschrijft haar tocht met een zelden geziene doorleving en zin voor detail. Toch staat de auteur op een wat dubbelzinnige manier tegenover dat gedrag. Haar vriendin Edi maakt haar nymfomane persoonlijkheid helemaal waar en verzeilt in drugs- en maffia-toestanden. Ook bij haar blijft er altijd een soort vergeving en vergoelijking in het verhaal kruipen die ons alleszins wat misselijk maakte bij momenten. Uiteindelijk gaat de auteur ook voor een dubbelzinnige en complexe boodschap, zonder iemand helemaal tot de grond af te branden. Toch maakt die werkwijze het album moeilijker verteerbaar.

Ulli Lust is een Oostenrijkse (° 1967) die al bijna haar hele leven in Duitsland woont. Ze experimenteert sinds haar afstuderen in Berlijn (2004) met allerlei grafische vormen die tussen illustratie en beeldverhaal liggen. Tegelijk heeft Lust ook een voorliefde voor het bijhouden van dagboeken in de vorm van strips. Zo ontstond Vandaag is de Laatste Dag van de Rest van Mijn Leven ook als een reisverslag uit Ulli’s donkere periode, zoals ze het zelf op haar site aangeeft. In 2009 verscheen het verslag als een dikke turf van een graphic novel. Toen begon het boek aan een internationale carrière, met succesvolle edities in het Frans en het Engels, vooraleer nu te landen bij de nieuwe uitgeverij Scratch Books voor een Nederlandse versie.

De tekeningen en ook de wijze van vertellen evolueren geleidelijk doorheen het album. Uiteraard is de grafische evolutie het meest opvallend. Waar het verhaal in het begin regelmatig nodeloos verwarrend wordt door chaotische bladzijden, begrijpt Lust aan het einde al veel duidelijker de striptaal, waardoor de latere delen van het album beduidend beter leesbaar zijn. Toch had ze hier en daar wat passages kunnen inkorten of weglaten. Lezen als een sneltrein doet dit album nu niet echt. Maar laat het wel duidelijk zijn dat Scratch één van de meest geëngageerde stemmen uit de internationale stripwereld nu een podium geeft in het Nederlands. Dat is meteen een eerste straf statement van de nieuwe Amsterdamse uitgeverij die zich vooral wil richten op mooie en relevante boeken. Uit de assen van Oog & Blik herrijst hiermee dus een feniks. Hoe ze hun catalogus in de komende maanden verder zullen uitbouwen, zal ons alleszins benieuwen.

7
Ulli Lust
http://www.ullilust.de
Scratch Books

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

aanraders

Pierre Hadot :: De Sluier van Isis

Lang voordat het opnieuw populair was om de (Grieks-)Romeinse...

Francesca Stavrakopoulou :: God, een anatomisch onderzoek

Volgens rabbijn David J. Wolpe en ongetwijfeld vele anderen,...

Geert Buelens :: Wat we toen al wisten – De vergeten groene geschiedenis van 1972

Zijn de wonderen de wereld uit? Niet als Geert...

Paul Verhaeghe :: Onbehagen

Verklaren dat het huidig tijdsgewricht getekend wordt door zowel...

Jan Hertoghs :: Alles voor de Kempen

In Alles voor de Kempen schetst Jan Hertoghs een...

verwant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in