VRT test vernieuwende app tijdens unieke optredens

Een onderzoeksgroep binnen de VRT werkt aan een smartphone-app die de totaalbeleving van evenementen vanop afstand mogelijk maakt. Met Marconi Moments willen ze dit weekend het product testen. Tijdens optredens van de Belgische bands JFJ en Amongster op 18 en 19 oktober zullen ze hun app uitproberen in samenwerking met het hele publiek.

In de Marconi Studios van de VRT kan je binnen een weekje twee gratis optredens gaan bekijken van JFJ en Amongster, die vorig jaar de Nieuwe Lichtingselectie van Studio Brussel haalden. Tijdens deze concerten wordt de nieuwe festival app ICoSOLE uitgetest, waarmee je een festival thuis bijna even intensief en immersief kunt ervaren als ter plekke. Als kijker thuis kan je grotendeels bepalen vanuit welk standpunt je de optredens bekijkt en hoeveel festivalsfeer je meekrijgt bij het streamen van een concert. Zo kan je de groep bekijken vanuit het standpunt van het publiek, maar ook van op het podium zelf. Je dan ook het geluid van de zaal zo veel mogelijk meekrijgen, of heb de muziek zo puur mogelijk en met zo weinig mogelijk achtergrondgeluid beluisteren. Hetzelfde principe kan toegepast worden op sportevents, zoals wielrennen.

Maar het gaat niet enkel om de mogelijkheid de festivalsfeer zo goed mogelijk na te bootsen op een scherm. Hoe meer camera’s er gebruikt worden, hoe meer beeldmateriaal er wordt vastgelegd. Dit betekent dat elk moment dat niet wordt gefilmd door een professionele cameraman toch beschikbaar kan worden voor de kijker. Vooral voor het filmen van sportwedstrijden die zich afspelen over een lange afstand kan dit een sterke vooruitgang betekenen. Wielrenners worden bij sommige ritten niet op elk moment gefilmd, maar door ICoSOLE kunnen de amateurbeelden van het publiek ervoor zorgen dat een rit wel volledig wordt vastgelegd. Dankzij de verzameling van al deze beelden kunnen valpartijen dan ook vanuit verschillende hoeken worden bekeken. Het publiek vult aan waar één camera tekortschiet. De app kan dus zeker een leuke toevoeging zijn voor de kijkervaring van mensen die niet op het event kunnen zijn, of het achteraf gewoon nog eens willen bekijken vanuit een ander standpunt.

Niet alles staat al op punt. Het is immers niet zeker wat voor beeldmateriaal verschillende mensen uit een publiek zouden maken met hun smartphones en hoeveel amateurbeelden nodig zijn om een interessante aanvulling te vormen bij reeds beschikbaar materiaal? Filmen mensen in het publiek misschien niet eerder sporadisch een kort moment, dan een groot deel van een event? Hoe staat de rest van het publiek tegenover mensen die onophoudelijk filmen met een smartphone? Hoe lang zou het dan weer duren om de paar bruikbare beelden te selecteren, tussen de hoop opnames die enkel schreeuwende tienermeisjes tonen?Om dat uit te vinden, worden de Marconi Moments georganiseerd

Naast de functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid van de applicatie zelf, zal het experiment hopelijk de antwoorden op deze vragen leveren. Wie dus wil helpen helpen deze verslaggeving tot stand te brengen, of gewoon een gratis optreden wil meepikken kan terecht op 18 en 19 oktober in de Marconi Studios. Je kan de gratis tickets hier reserveren.

http://innovatie.vrt.be/agenda/marconi-moments>marconi-moments

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

Amongster

Uitverkocht Little Waves festival presenteert nieuwe namen

Nog voor de line-up compleet is, verkoopt Little Waves...

Amongster :: Trust Yourself To The Water

De Belgen mogen op het EK dan geen blitzkrieg...

Amongster :: ”Teksten moeten zich aanpassen aan de melodie, nooit andersom”

Het blijft maar sterke Belgische platen regenen dit jaar,...

Amongster

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in