Newmoon :: “Alles moet een beetje verdoken zitten”

Een van de opmerkelijkste nieuwkomers van het jaar in de indiescene is het Antwerpse Newmoon. Niet alleen omdat het zo snel ging voor de pas opgerichte band met vier voormalige leden van hardcoreband Midnight Souls, maar ook omdat de dromerige shoegaze na een paar maanden als een huis overeind staat. We krijgen tekst en uitleg van gitarist Giel Torfs.

Normaal gezien hadden we Newmoon ergens middenin de Gentse Feesten gezien in een kelder aan de Graslei, maar die show werd last minute afgelast. „We waren gevraagd om in The Cavern te spelen, maar de dag voordien had Polé Polé geklaagd over geluidsoverlast. Uiteindelijk mochten we niet luider spelen dan 95 decibel, wat voor ons onmogelijk is”, legt Torfs uit. „Er werd nog een akoestische set voorgesteld, maar dat is niets voor ons. We hebben dan maar plaatjes gedraaid voor drie man en een paardenkop. Uiteraard zijn we begonnen met „Aria” (lacht). Daarna hebben we ook meer dansbare nummers van The Ramones, Cold Cave, The Soft Moon, The Pains Of Being Pure At Heart, The High Hats gedraaid.”

enola: Vertel eens over jullie allereerste echte show in de Kinky Star in juni.
Torfs: ”We zijn allemaal afkomstig van regio Antwerpen, dus het was wel een beetje afwachten naar de opkomst in Gent, zeker voor een eerste show. Maar uiteindelijk stond de Kinky Star helemaal vol, met zelfs veel mensen die we nog nooit hadden gezien. Dat hadden we nooit verwacht toen we een half jaar geleden begonnen. Het optreden zelf klonk goed. Sommige mensen vonden dat alles enorm luid stond en dat de zang te stil was, maar het is de bedoeling dat alles een beetje verdoken zit onder volume en reverb. Het goede voorbeeld van My Bloody Valentine volgen.”

enola: Ik kan mij inbeelden dat bij Newmoon spelen ook anders is dan bij Midnight Souls.
Torfs: ”Midnight Souls was eerder kwaad en gebroken. Echt agressief. Ondertussen zijn we allemaal gegroeid als personen en dat hoor je ook aan de muziek. We maken andere muziek omdat we anders in leven staan.”

enola: Met Midnight Souls heb je redelijk wat optredens op je conto staan. Ga je met Newmoon wat selectiever te werk?
Torfs: „Nee, dat niet. Qua mentaliteit zijn we nog steeds dezelfde gasten uit de punkscene, nu alleen met andere muziek en met een ander publiek. Aanvankelijk was er de angst dat we steeds bestempeld zouden worden als ‘ex-hardcoreband’, maar dat valt best mee. We willen gewoon onze muziek spelen. Op een affiche zie ik ons perfect naast bands als Psycho 44, The Spectors of Double Veterans maar eveneens naast bands als Deafheaven of Touché Amoré. Touren met Newmoon komt er zeker. We zijn nu wat dingen aan het bespreken. Verder ligt de focus nu op het schrijven van een album.”

enola: Hoe komt het dat jullie meteen zo veel buzz veroorzaakten?
Torfs: ”Internet anno 2014 denk ik? Geen idee. Ons plan was gewoon de EP online zetten zodat zo veel mogelijk mensen alles konden beluisteren. En onmiddellijk kregen we positieve reacties vanuit de hele wereld. Jeremy Bolm van Touché Amoré wilde meteen samenwerken voor een release en nadien is alles in een stroomversnelling gekomen. Onze muziek wordt nog steeds gedeeld op Facebook, blogs en andere websites en elke dag krijgen we reacties en aanbiedingen van mensen om met hen samen te werken. Iets wat we nooit verwacht hadden.”

enola: Speelt jullie voorgeschiedenis in Midnight Souls ook geen rol?
Torfs: „Jeremy kenden we inderdaad al van toen we nog met Midnight Souls speelden, dus daar heeft onze voorgeschiedenis zeker een rol gespeeld. Verder denk ik dat het nog wel meevalt. Heel weinig mensen wisten aanvankelijk wie precies in de band speelt, en we krijgen heel veel reacties van mensen die nog nooit van Midnight Souls gehoord hadden. Het is ook niet iets wat we echt uitdragen. Mensen die ons kennen van Midnight Souls en Newmoon cool vinden, zijn superwelkom, maar dat hoeft niet per se. Wat ons betreft zijn dat twee aparte dingen.”

enola: Hoe is de band precies ontstaan?
Torfs: „Midnight Souls is gestopt in de zomer van 2013 en in oktober of november werd Newmoon al gestart. Na de eerste plaat van Midnight Souls zaten we een beetje vast: blijven aanmodderen, nog een plaat maken of stoppen? Uiteindelijk is de band toen gewoon gestopt. Bert (Cannaerts) wou al een tijdje iets helemaal anders doen en „Aria” was het eerste nummer dat hij afwerkte. Eigenlijk was het zijn bedoeling om gewoon een project met drummer Stef (Gouwkens) te beginnen. Na een soort van repetitie vroegen ze of ik wilde meedoen en alles klopt gewoon. Het duurde niet lang of we hadden de volledige EP klaar, maar alles klonk wat leeg met twee gitaren en drums. We hebben dan bassist Robby (Geybels, ex-roadie van Midnight Souls) erbij gevraagd. Hij had zelfs nog nooit basgitaar gespeeld, maar het werkte meteen. Philippe (Corthout, de andere gitarist van Midnight Souls) wilde ten slotte ook meedoen en zo viel alles in zijn plooi. We hebben de EP opgenomen bij Thomas (Valkiers) van Double Veterans. Ik wist dat ik na Midnight Souls nog muziek zou maken met Stef en Bert, maar de band is snel en toevallig ontstaan.”

enola: De overgang van hardcore naar shoegaze ging ook zo spontaan?
Torfs: ”Eigenlijk wel. We zijn allemaal enorme indie/pop/shoegaze-fans en het was iets waar we allemaal al lang zin in hadden. Ik heb ook altijd veel naar andere muziek buiten hardcore geluisterd. Niet alleen Nirvana, Slowdive of My Bloody Valentine, maar ook muzikanten als Nils Frahm en Dustin O’Halloran. Heel orkestrale en melancholische muziek. Op een bepaalde manier is Newmoon dat ook. We werken nog steeds met veel melodieën, breaks en luide gitaren. Live willen we nog altijd even luid klinken maar onze sound is nu anders, meer gelaagd en fragieler. Gitaren klinken cleaner, de zang is zacht en het geheel wordt verdronken in reverb en delay. Het is leuk om die duidelijke kwetsbaarheid te verstoppen onder luide gitaren. Dat maakt het uitdagend voor de luisteraar en is wat meer introvert.”

enola: Tot slot: ik vind het een opvallend kleurrijke platenhoes voor een shoegazeband.
Torfs: ”Nick (Steinhardt, tevens van Touché Amoré) heeft de hoes van Invitation To Hold gemaakt. De artwork moest de juiste vibe uitstralen en dat is perfect gelukt. Ik heb Nick een paar beelden en ons logo gestuurd. Eén daarvan was een met die bloemen, want het geheel moest sfeervol en gelaagd zijn. Het grappige is dat de foto van de gast die in het water springt, genomen is toen we met Touché Amoré gingen zwemmen. Het was gewoon een foto van mijn Instragram. Maar Nick vond het zo goed omdat het deed denken aan de zomer. Het is inderdaad iets anders dan de meeste bands in het genre, maar ook zo willen we onze luisteraars uitdagen. Mensen verder laten kijken dan hun neus lang is. Het beeld straalt enerzijds happiness uit, anderzijds lijkt de man te vallen. Dat is ook wat Newmoon is. Een evenwicht tussen duisternis en schoonheid. Dingen die op het eerste gezicht prachtig zijn, die toch een schaduwzijde hebben. Zoet met een bittere nasmaak. Zoals de meeste dingen in het leven.”

Invitation To Hold is deze week verschenen via Secret Voice Records op 7-inch. De plaat is te vinden bij Music Mania in Gent, op iTunes, Amazon, Spotify of Deezer. Newmoon speelt op 10 augustus in Nijlen en is in het najaar te zien in Krawietelke in Gent (29 september), in Jeugdhuis Joeniz in Zoersel (1 november), en in De Kreun (20 november) en Het Bos (26 november) samen met de Amerikaanse shoegazeband Nothing.

Release:
2014
https://newmoonpunx.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/newmoonpunx/
PiaS; Rough Trade Distribution
Secret Voice Records

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

Absolutely Free Festival :: Nu ook met gratis golden circle

Drie gebruikte batterijen en je bent binnen; als Absolutely...

Newmoon

Absolutely Free Festival rondt affiche AFF met John Parish en Let’s Eat Grandma

Absolutely Free Festival, op 2 en 3 augustus in...

Whispering Sons + Newmoon :: 10 december 2016, AB Club

De Belgische ondergrondse zendt zijn zonen (en dochter) uit,...

Newmoon + Minor Victories :: 27 oktober 2016, Botanique

Hoewel de debuutplaat van Minor Victories — de supergroep...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in