Amenra :: 3 juli 2014, 019 (Gent)

Tribaal & ritueel. Broederschap. Hoop. Het zijn drie kernwoorden die als een rode draad door de vijftienjarige carrière van Amenra lopen en uitgebreid worden besproken in het gloednieuwe boek Amenra (2009-2014). Die eigenschappen werden ook aan den lijve ondervonden tijdens een back-to-basicsshow in het Gentse pand 019.

Amenra heeft een goede maand juni achter de rug: eerst een groots Kerk van Ra-festival in de Vooruit op poten zetten, naar Denemarken reizen voor een optreden op metalfestival Copenhell en tot slot het dak van een bomvolle Metal Dome op Graspop eraf blazen (een van de hoogtepunten op zaterdag). In het oude fabrieksgebouw op Dok Noord, dat Smoke & Dust vijf jaar lang mag inrichten als een artistieke ontmoetingsplaats, speelt de bijzonderste Belgische metalband een intieme set voor een kleine 200 man.

Geen visuals, lichtflitsen, dansers of vleeshaken in 019, wel een primitief, krakend optreden dat door de avondzon natuurlijk belicht wordt. Het lijkt wel of we getuige waren van een uiterst intensieve repetitie van de band. De doelstellingen van Amenra blijven dus zonder problemen overeind als een robuuste eik. De loodzware set mondde uit in een individuele, hoopgevende catharsis, maar toch voelden we ons verbonden met de andere aanwezigen (je zou ze haast broeders of lotgenoten kunnen noemen) én de band zelf. Want op een show van Amenra is iedereen gelijk — dat is ook de betekenis van “Aorte. Nous Sommes Du Même Sang”.

Die idealen worden niet alleen live weergegeven maar nu ook in het lijvige boek dat wordt voorgesteld. Het boek, ontworpen door kunstenaarscollectief We Became Aware, geeft de lezer een mooie inkijk in de enigmatische wereld van Amenra met een boeiende theoretische analyse door Mike Keirsbilck, een dito diepte-interview met frontman Colin H. Van Eeckhout en indrukwekkende foto’s van huisfotograaf Stefaan Temmerman. Je hoeft zelfs geen fan te zijn om door deze bijzondere publicatie geïntrigeerd te raken.

Dan is er uiteraard ook nog de set zelf. Die getuigt van een zodanig primitieve kracht dat vanaf de eerste noten van “From Birth To Grave From Shadow To Light” de voorste regionen in een trance geraken. Het al even meedogenloze “The Pain. It Is Shapeless”, tevens van Mass III uit 2005, vat de universele boodschap van de band goed samen. Pijn is iets waarin iedereen zich kan herkennen. En dat voel je ook live telkens opnieuw, al heb je de band al tientallen keren gezien.

Ondanks de krakende boxen wordt het niveau verder opgekrikt met “Razoreater”, waarin de cleane gezangen die altijd aan Maynard James Keenan van Tool (wanneer tourt Amenra eens met hen?) doen denken halverwege uitmonden in een uiterst krachtige, maar sfeervolle uitbarsting. Ook “Am Kreuz” is een hoogtepunt: wat een opbouw! “Boden” is dan weer een langgerekte oorverdovende sirene. Na “Silver Needle. Golden Nail”, de laatste mokerslag, is het dan plots gedaan. Het is dan weer langzaam ontwaken uit een roes. Elk optreden van Amenra wordt gekenmerkt door een ander geluid, maar de ervaring blijft een constante: je wordt haast ritueel gezuiverd. Ondanks de brutale en donkere (en in 019 ook rauwe) kracht die de band uitstraalt, blijf je na een optreden hoopvol achter.

De band zit nooit stil. In de nabije toekomst speelt Amenra, dat nu ook bezig is aan nieuwe akoestische nummers, op andere specialere locaties. Op 9 augustus staan ze samen met Madensuyu op Theater Aan Zee. Op 12 september volgt een akoestisch optreden in een grot in Riemst. En misschien daarna nog eens in een kerk, of wat dacht u van een bos?

Release:
2014
Beeld:
Stefaan Temmerman / Jan Opdekamp

aanraders

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

Elvis Costello & Steve Nieve

Elvis Costello en Steve Nieve zijn al bijna vijf...

65DaysOfStatic Plays Wild Light :: 22 september 2023, Trix

Ook in een wereld waarin The Rolling Stones blijven...

Billy Bragg

Zo sympathiek dat ie letterlijk alles en iedereen ontwapent....

Misty Fields 2023 :: Een hitmachine van een andere planeet

Vorig jaar staken we er nog een teen in...

verwant

Rock Werchter 2023 :: Een blije kleuter in een nieuwe speeltuin

Ligt het aan ons? Is Werchter het een beetje...

Eindejaarslijst 2022 van Jef De Ridder

Dit was voor mij geen jaar van de gitaar....

Amenra

Dunk! Festival 2021 :: Een klets, net voorbij het gezicht

Het gezellige postrockfestival Dunk! was vorig jaar een van...

Doodseskader :: MMXX: Year Zero

Wat krijg je als twee bevriende muzikanten met een...

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in