Double Veterans :: “Onze nummers schrijven zichzelf”

Op We Are Open in Trix, het showcasefestival voor beloftevolle Belgen, was het jong geweld van Double Veterans een van de bands die er bovenuit sprong. Het driekoppige gezelschap met Lee Swinnen (Tubelight) en twee ex-leden van Crackups heeft nu al een debuut, die The Brotherhood Of Scary Hair And Homemade Religion gedoopt werd, in de winkelrekken liggen. Swinnen heeft er een eenvoudige verklaring voor. “Tussen ons klikt het gewoon.”

Double Veterans bestaat eigenlijk uit leden van de PHL Muziekschool, ofwel de rock- en popschool van Hasselt. “Niels (Meukens, ook drummer bij Warhola) en Thomas (Valkiers, gitarist, ook lid van Sunpower) heb ik er drie jaar geleden leren kennen. Ik was ook een van de weinigen die into garage was. Zij kennen punk redelijk goed, ik zat meer in de pop/shoegazescene. Het klikte meteen, want zij wilden iets meer psychedelisch maken, ik iets meer punk. Tussen de lespauzes door spraken we af dat we eens moesten jammen”, legt Swinnen uit, die op het punt staat te vertrekken naar het Deense showcasefestival SPOT Festival, waar hij met Tubelight tussen 150 beloftevolle andere bands staat. “Met Double Veterans hebben we ook al veel in het buitenland gespeeld, zelfs al in een bos, op een goafeestje en op Nightbirds en tijdens een skate-event in Tilburg. Of ik me verwant voel met skatefestivals? Ik heb vroeger heel veel geskatet en daardoor ook de muziek leren kennen. Gelukkig niet The Offspring, wel bands als Sonic Youth en The Velvet Underground.” (lacht)

enola: Denk je dat je andere band, Tubelight, meer een mainstreampubliek aanspreekt?
Swinnen: “Ik weet het niet. Die single is opgepikt door Studio Brussel, maar is het daarom meer mainstream? Ik merk dat er fans van Tubelight naar Double Veterans beginnen luisteren en omgekeerd. Double Veterans speelt meer lo-fi muziek en misschien gaan daarop meer mensen afkomen die specifiek van die muziek houden. Ik merk dat wel na optredens. Wanneer we onze cd’s bovenhalen, wordt er redelijk veel gekocht.”

enola: Het debuut is er wel heel snel gekomen. Waren jullie meteen goed op elkaar ingespeeld?
Swinnen: “Double Veterans bestond nog maar een jaar en de nummers waren er al. Het schrijven ging heel vlot en nonchalant. Niemand zat op de nummers te wachten, niemand wist dat wij echt bezig waren. Dus er was een verrassingeffect. Maar de opnames namen wel veel tijd in beslag. We hebben de nummers in de studio van Thomas telkens opnieuw ontleed en ons afgevraagd wat we allemaal konden veranderen. Bovendien hebben we de opnames zelf gedaan, uitgezonderd de technische assistentie. Alle nummers zijn ook in één take opgenomen, omdat we echt een samenspeelgevoel wilden. Daar verwijst ook de albumtitel naar, dat ganggevoel. Scary hair en homemade religion vond ik gewoon heel cool klinken.”

enola: Vooral “Beach Life” lijkt op zo’n manier te zijn ontstaan. Het klinkt zo simpel dat het geniaal is.
Swinnen: “Die spontaniteit, dat was echt de bedoeling. In het nummer zit totaal geen diepe betekenis. Het is een van de eerste nummers die we gemaakt hebben. Wanneer we jammen in het repetitiekot, heb ik niet meteen een tekst om er bij te zingen. Ik brabbel er meestal maar wat bij, maar bij “Beach Life” kwamen die teksten automatisch. Het heeft geen uur geduurd vooraleer het nummer klaar was. Het was een chanceke. Ook “Nightshopper” is op die spontane manier tot stand gekomen. De rode draad is een toffe melodie. Maar wij proberen ook altijd traditionele akkoorden te vermengen met rare akkoorden. Zo klinkt het nummer altijd anders en toch toegankelijk.”

enola: “Messenger Dead Message Alive” is wat mij betreft het opvallendste nummer van de plaat. Wat een heerlijk lang uitgesponnen psychedelische trip.
Swinnen: “Ik luisterde al even naar Neu!, maar we zijn pas op het idee gekomen toen we les kregen over krautrock. We wilden per se ook een nummer in die stijl maken. Toch zit er ook garage rock in.”

enola: Jullie lijken ook allemaal fan van de psychedelische muziek van 13th Floor Elevators en Pink Floyd. Zeker als ik naar “Jerk” en “BEEP!” luister. Of sla ik de bal volledig mis?”
Swinnen: “Het vorige nummer is voorbij en plots word je in “Jerk” gesmeten: het nummer was dus bedoeld als een wake-up call. Ik hoor er niet meteen 13th Floor Elevators in, onbewust zullen er zo veel andere invloeden in zitten. De meeste van onze nummers hebben zichzelf geschreven. We hebben allemaal drukke agenda’s en spelen zo veel shows dat repetities niet echt nodig zijn. Als we dan eens samen komen, ontstaat wel altijd een nummer of een idee. De dynamiek tussen ons marcheert gewoon goed.”

enola: Wat verkiest je vader: de duisternis van Tubelight of rock-‘n-roll van Double Veterans?
Swinnen: (nadat hij de vraag naar zijn vader toe riep) “Hij vindt dat je beide bands niet kunt vergelijken. De manier van spelen is anders. Bij Tubelight zijn de nummers misschien meer gestroomlijnd en zitten er meer klassieke structuren in. Double Veterans kleurt meer buiten de lijnen. Is er nog een genre dat ik nog eens wil spelen? Ooit wil ik iets zot doen in de stijl van de Sun City Girls en Ween; compleet van de pot gerukte lo-fi muziek. Heel experimenteel dus.”

enola: Laatste vraag: waar kan ik de gitaar, in de vorm van een misvormde vijfhoek, waarmee je altijd live speelt, vinden?
Swinnen: “Dat is een Vox-gitaar. Een gitaar die veel garage rock bands en ook Brian Jones van Rolling Stones gebruikten. Die was in de jaren zestig heel populair. Ik heb er een met twaalf snaren, speciaal voor de psychedelische gitaarklanken. Ik heb ze laten overkomen uit Londen. 1200 euro mag dan wel een heel schappelijke prijs zijn, ik ben niet van plan om ze meteen kapot te gooien.” (lacht)

Ga Double Veterans zeker eens live zien! Op 30 mei staan Lee Swinnen en co in de AB met The Prospects. Op 4 juli spelen ze op het gratis festival Vama Veche in Brugge. Double Veterans komt ook naar de Gentse Feesten: op vrijdag 25 juli breken ze het kot af in de Kinky Star. En ook Incubate Festival in Tilburg staat op de planning: daar spelen ze op 17 september. De volledige concertlijst is te vinden op de Facebookpagina van de band.

http://doubleveterans.tumblr.com/
https://www.facebook.com/doubleveterans/
FONS Records

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

Double Veterans :: Space Age Voyeurism

“De focus ligt meer op songs”, vertelde zanger-gitarist Lee...

Tweede editie Scratch & Snuffest (31/10 + 1/11) oogt veelbelovend

We hebben u vorig jaar uitgebreid verteld over het...

Double Veterans + The Prospects :: 30 mei 2014, AB Club

Met Double Veterans en The Prospects stonden vrijdagavond twee...

Double Veterans :: The Brotherhood Of Scary Hair And Homemade Religion

Van Double Veterans hebt u misschien nog niet gehoord...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in