The Shovels :: Pop Secret

82815890

Het is intussen al zeven jaar geleden dat The Shovels het publiek met Dig It! op een tijdreis naar de jaren zestig van The Kinks trakteerde. Daarna werd het ondanks prachtige britpopparels als “Four Leaf Clover”, “Late” en “Not In A Buying Mood” erg rustig rond het groepje. Dat rust roest, heeft The Shovels echter goed begrepen, want met Pop Secret doorbreekt het combo de sabbatperiode met maar liefst veertien nieuwe nummers.

Een tekort aan nieuwe liedjes is echter nooit het probleem geweest bij The Shovels, zo vertrouwde Erik Debny ondergetekende al eens toe. Wat dan wel? Afgaande op de nieuwe samenstelling kan de lange rustperiode wel eens te wijten zijn geweest aan het gebrek aan een gemotiveerde groep, want enkel Niels Hendrix blijft nog over van de bezetting uit 2007. Dave Schroyen vervangt G├╝nther Liket als drummer en Raf Borkelmans werd vervangen door Bart Vandenbroek op de bas. En van Tim Brown is er evenmin nog een spoor. Was hij in 2007 nog de zanger van The Shovels, dan neemt het songschrijvende brein Erik Debny, nu helemaal de zang voor zijn rekening, al countert Hendrix hem nog wel vanop de achtergrond met backing vocals. Dat wij bij het beluisteren nauwelijks iets gemerkt hebben van zoveel personeelswissels is hierbij mooi nieuws.

Wat aanstekelijkheid en sfeer betreft, heeft The Shovels in ieder geval nog niets hoeven in te boeten tegenover de prettig gestoorde voorganger Dig It!. Van bij opener “The Plan Is Mad” is het namelijk duidelijk dat Debny nog altijd probleemloos goede deuntjes en aanstekelijke teksten uit zijn binnenzak tevoorschijn weet te toveren. Reken daar nog bij dat Hendrix’ backing vocals voor een dromerig sixtiesgehalte zorgen, en je komt al vlug tot het besef dat je goed zit met Pop Secret.

Dat “Love Will Come My Way” met heel wat spacy zang op de achtergrond een beetje aan Fence ten tijde van The Woolf doet denken, hoeft niet te verwonderen, want Hendrix is intussen natuurlijk, evenveel als Debny zelf, een vaste waarde in The Shovels. Waarvoor onze dank, want met Pop Secret klinkt The Shovels vandaag toch weer net dat ietsje frisser en professioneler. Voor wie zich echter volledig aan Debny’s solocharme wil overgeven, is er eveneens goed nieuws, want met “Tell Me That It Swings” brengt hij nog eens een rustig, akoestisch nummer dat hij eigenlijk net zo goed in zijn eentje ten berde kan brengen.

Toch houden wij vooral van The Shovels als groep, want hoewel Erik Debny heel goede nummers kan schrijven, komen ze toch pas echt goed tot hun recht met verschillende instrumenten erbij. Dat heeft ongetwijfeld veel te maken met Hendrix’ overheerlijke solo’s op gitaar, zoals bijvoorbeeld in “Please”. Maar wij hebben zeker zoveel lof over voor de Hammondorgels en de koperblazers, want het is hiermee dat referenties naar groepen als The Beatles, The Kinks en Small Faces pas echt een eigen leven gaan leiden. Dat kan met een nummer dat het idee van love en peace hoog in het vaandel draagt, zoals “A Different Story”, maar al evengoed met een Oasis-achtige openingstune zoals in “We Belong”. Of wat dacht u van de benevelde vocals van “Love Will Come My Way”, een nummer dat haast uit een late plaat van The Beatles lijkt te zijn geplukt?

Het resultaat is in ieder geval een fijne come back-plaat waarmee The Shovels het leuke Dig It! uit 2007 heel waardig opvolgt. Want hoewel The Shovels nog altijd de Limburgse nostalgieband bij uitstek is, heeft Pop Secret toch nog wel net dat ietsje meer te bieden. Hierbij mag het u zeker niet ontgaan dat het plaatje zowel op CD als op vinyl werd uitgebracht, want de warme, nostalgische popklanken komen op de oude manier uiteraard nog altijd het best tot hun recht!

7
http://theshovels.bandcamp.com/album/pop-secret
Fons Records

verwant

The Shovels :: The Key

Een onvervalste Belpop-klassieker. Dat, en niets minder, is The...

The Shovels :: Dig It!

Dwalm is de zelf uitgevonden term waarmee The Shovels...

The Shovels :: Dig It!

Blijkbaar moet men niet per se geboren zijn...

aanraders

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

The Slow Show :: Subtle Love

Eigenlijk had The Slow Shows daags na verschijnen van...

Goes & Goes :: Nie Gezeverd

Bestaat er zoiets als blues uit Vlaamse klei getrokken?...

Public Service Broadcasting :: This New Noise

Geef J. Willgoose, Esq. een oubollig onderwerp en hij...

Comit├ę Hypnotis├ę :: Danza del Piri-Piri

Return of the Jedi, The Godfather III, Back to...

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in