Novastar :: Inside Outside

82825395

Een van de constantes in Zweegers’ oeuvre is de eeuwige zoektocht. Naar zichzelf, naar de perfecte songs om zijn rusteloosheid in kwijt te kunnen, naar het perfecte geluid voor die songs. Na 18 jaar Novastar lijkt hij op Inside Outside eindelijk te zijn thuisgekomen.

Op de drie voorgangers culmineerde die zoektocht telkens in van melancholische melodieën doordrongen platen, die de grote refreinen niet schuwden. Om zich dan achteraf te beklagen dat het best wat uitgepuurder had gemogen, meer Joost met gitaar, terug naar de basis. Op Almost Bangor werd dat verlangen het sterkst vastgeprikt in een al uitgebeender geluid, maar het was nog niet voldoende. Vandaar de opluchting die in deze songs zo manifest aanwezig is dat ze bijna een eigen akkoordenschema lijkt te hebben.

Een essentiële rol voor Zweegers‘ bevrijding is producer-psycholoog John Leckie, een van de namen met de meeste adelbrieven in de geschiedenis van de Britpop (Radiohead, The Verve, Suede, Stone Roses, Muse…). Samen met anglofiel Zweegers trok hij Wales rond op zoek naar geschikte opnamestudio’s. Hij dwong hem op z’n akoestische gitaar het hart uit de nieuwe songs te rukken, om vervolgens alleen daarmee aan de slag te gaan. Alle ballast moest overboord, alleen de essentie mocht blijven. Die essentie wordt dan ook nog perfect ingespeeld door een bende muzikanten die hun sporen verdienden bij Noel Gallagher, Robert Plant en Portishead. Dat alles maakt van Inside Outside veruit Novastars meest consistente album tot dusver.

Een album waarop het ook zoeken is naar hapklare melodieën en weidse refreinen – en die men vervolgens niet vindt. Het lijkt alsof Zweegers de rollen met z’n luisteraars heeft omgedraaid. Het zal dan ook even schrikken zijn voor de vaste fanbasis. Het prachtige “Closer To You” is het enige echte singlemateriaal pur sang, maar tegelijk de perfecte staalkaart van Inside Outside: songs die de hapklare structuur van strofes en refreinen laten vallen om gewoon te vertellen wat er te vertellen valt. Mooie melodieën worden achteloos in het rond gestrooid zodat u meerdere luisterbeurten nodig heeft om ze op te rapen, badend in een ontzettend warme klank waarin de akoestische gitaar primeert en waaraan ook Zweegers’ stem onderdanig is. De zang is lager en een pak nonchalanter dan we van hem gewoon zijn.

De piano die steeds een constante was in Novastars werk wordt enkele lagen onder de wolk gitaren geschoven en wordt niet gemist. Na enkele luisterbeurten valt er ook bijvoorbeeld een sax te ontwaren in “Tumulus Man”. Daarnaast slaat Zweegers aan het experimenteren met ritmes, zoals in het reggaegetinte “Silvery Rain” dat hij samen schreef met Andy Burrows en James Walsh van Starsailor. Raakpunten met de vorige platen zijn er dus bijna niet, al zijn de zanglijnen van “Kabul” en vooral “In Love With Another” vintage Novastar. Waar dat op de vorige platen was uitgemond in een naar de sterren reikend refrein, lijkt Zweegers nu aan het improviseren te slaan. Het is die ongedwongenheid gecombineerd met het maniakale oog voor muzikaal detail van Leckie die van Inside Outside een waarlijk uitstekende plaat maken.

De toon van de plaat is een pak optimistischer dan we van Zweegers gewoon zijn. Er wordt niet zomaar gezwolgen in weemoed, ook tekstueel ligt de klemtoon meer op het vinden dan op het zoeken. Op dat gebied is “Closer To You” haast een beginselverklaring. Er wordt gemijmerd over het vaderschap, over de driehoeksverhouding met z’n muze en vrouw, over opnieuw beginnen, over de liefde als een huis waar — al is het in de verte — toch altijd licht brandt. Verlangen lijkt niet langer het doel maar een middel. Het is een van dé remedies tegen rusteloosheid.

Na een afwezigheid van zes jaar is Novastars vierde album ongetwijfeld Zweegers’ minst evidente. Inside Outside klinkt bovenal als een hongerig debuut van Novastar 2.0. Het is een hele geruststelling dat een vindende Zweegers minstens zo boeiend klinkt als de zoekende. Op dit frisse elan kan Novastar wel even verder. “The Best Is Yet To Come” was indertijd misschien nog profetischer dan gedacht.

7.5
http://www.novastar.be
Warner

verwant

Novastar

Novastar :: ”Sommige melodieën laten je niet los”

Schreeuw het van de daken: Joost Zweegers heeft zijn...

Geike en Novastar

Twee absolute klasbakken van Belgische musici op één affiche;...

Gent Jazz pakt uit met Kate Tempest en Nils Frahm

Na de levende legendes Sting (uitverkocht) en Van Morrison,...

Novastar

aanraders

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

The Slow Show :: Subtle Love

Eigenlijk had The Slow Shows daags na verschijnen van...

Goes & Goes :: Nie Gezeverd

Bestaat er zoiets als blues uit Vlaamse klei getrokken?...

Public Service Broadcasting :: This New Noise

Geef J. Willgoose, Esq. een oubollig onderwerp en hij...

Comité Hypnotisé :: Danza del Piri-Piri

Return of the Jedi, The Godfather III, Back to...

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in