Indian :: From All Purity

82811097

Al een dik decennium speelt Indian een onmenselijke mix van doom en noise. Het kan niet anders dat zijn vijfde plaat From All Purity de meest verwoestende is.

Black Sabbath en Indian. Er zit ruim dertig jaar tussen de oprichting, maar toch hebben ze iets belangrijk gemeen: de heaviness waarmee ze in hun tijd imponeren. En dat is meteen ook het belangrijkste kenmerk van het metalgenre: stevig, steviger en stevigst klinken. Het verschroeiende geluid waarmee Black Sabbath meer dan dertig jaar geleden een aardbeving veroorzaakte, lijkt een voorlopig eindpunt te hebben bereikt met Indian. From All Purity is een kwaadaardige, gewelddadige aanslag op het gehoor.

In “Rape” kraken de gitaren en schreeuwt brulboei-snarenverkrachter Dylan O’Toole de longen uit zijn lijf dat het een lieve lust is. Knanate en Electric Wizard zijn evenmin ver weg in “The Impetus Bleeds”. Dit is extreem slepende metal waar je claustrofobie van dreigt te krijgen. Die haast ondragelijke zwaarte en eentonigheid moet bij de luisteraar een soort catharsis teweeg brengen.

Voor From All Purity werd de traditionele line-up, bestaande uit O’Toole, bassist Ron DeFries en drummer Bill Bumgardner, uitgebreid met gitarist Will Lindsay, die vroeger al de wereld onveilig maakte met Wolves In The Throne Room, Nachtmystium en Storm Of Light. Misschien daarom dat “Rhetoric Of No” en “Disambiguation” voorzien werden van een gitzwarte black metalinjectie. Niet dat er iets verandert aan het monotone giftige geschreeuw — dat blijft het grootste minpunt van de band –, maar anderzijds zouden cleane vocalen de sfeer verpesten, nietwaar?

Hoeft de rits verpletterende nummers nog meer uitleg? Schreeuw na schreeuw, riff na riff, drumbombardement na drumbombardement: elke seconde van de plaat wordt opgevuld. Een huzarenstukje van de muzikanten en indrukwekkende prestatie van producer Sanford Parker die een uiterst intense luisterervaring opleveren.

Toch springen er twee nummers bovenuit: “Directional” in positieve zin, “Clarify” in negatieve zin. Het eerste nummer lijkt bij momenten op een extreem noisy versie van Amenra. Ondanks de alles versplijtende doom zit er zowaar schoonheid in verborgen. Bij “Clarify” zou een waarschuwing voor gevoelige luisteraars niet misstaan. We vinden melodie noch ritme. Het is duidelijk dat Indian hiervoor inspiratie haalde in de vuile poel van industri├źle noise van Wolf Eyes. “Clarify” is het kortste lied van het plaat, maar het misbaksel duurt wel te lang.

Welke plaat klonk recentelijk zo monsterlijk, hypnotiserend en vreselijk hard tegelijk? Geen of u mag ons een boze mail sturen. Ofwel is From All Purity helemaal uw ding — en vooral een aanrader voor volgelingen van Eyehategod, Buzzoven, Sun0))), High On Fire en Electric Wizard –, ofwel moet u er enkel naar luistern als u uw leven beu bent.

Op 4 april speelt Indian in Kavka in Antwerpen. Een dikke week later, op 12 april, maakt het viertal uit Chicago in Tilburg het podium van Roadburn Festival onveilig.

8
Release:
2014
https://www.facebook.com/IndianDoom/
http://indiandoom.bandcamp.com/
Relapse Records

verwant

aanraders

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

The Slow Show :: Subtle Love

Eigenlijk had The Slow Shows daags na verschijnen van...

Goes & Goes :: Nie Gezeverd

Bestaat er zoiets als blues uit Vlaamse klei getrokken?...

Public Service Broadcasting :: This New Noise

Geef J. Willgoose, Esq. een oubollig onderwerp en hij...

Comit├ę Hypnotis├ę :: Danza del Piri-Piri

Return of the Jedi, The Godfather III, Back to...

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in