Marvano :: De Joodse Brigade: 1. Vigilante

De laatste jaren blinkt Marvano uit in eigenzinnige trilogieën van strips. Met Vigilante begint hij nu aan een nieuw verhaal. Opnieuw linkt hij de geschiedenis aan een sterk verhaal en aan zijn vorige werk.

Als een ware archeoloog doorzoekt Marvano de geschiedenis, op zoek naar ongewone en onbekende verhalen. Zo vindt hij relevante invalshoeken voor zijn historische strips die niet — nog maar eens — de platgetreden paden betreden die al zo veel historische stripmakers hebben bewandeld . Op deze manier is deze Vlaming een internationaal gelauwerd auteur geworden. Met zijn indrukwekkende oeuvre staat hij al meer dan 30 jaar aan de top. Sinds zijn doorbraak, met de klassieke Vrije Vlucht-trilogie De Eeuwige Oorlog, volgden de memorabele reeksen elkaar op. Na een aantal reeksen te hebben gemaakt in dezelfde sfeer als de donkere science fiction van De Eeuwige Oorlog, begon Marvano in 2007 aan Berlijn, zijn eerste historische trilogie. Het eerste deel daarvan was De Zeven Dwergen, een eerder losstaand album dat al in 1993 in de collectie Vrije Vlucht verscheen. Na Berlijn volgde ook nog Grand Prix en nu dus De Joodse Brigade. De focus ligt sterk op de historische achtergrond van de strips. Zijn lezerspubliek breidde met die nieuwe aanpak nog verder uit. Ook lezers die normaal gezien weinig of nooit strips lezen, werden verslaafd aan deze verhalen. De combinatie van historisch onderzoek en diepgaande verhalen raakte een gevoelige snaar bij het publiek.

In Vigilante wordt een nieuw verhaal opgestart over de Joodse brigade, een militie die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in dienst van het Britse leger streed tegen Duitsland. Leslie Tolliver, de racepiloot die in Grand Prix ook al een rol speelde, gaat samen met Ari in dienst van de brigade op een strafexpeditie. Menselijke dilemma’s staan ook in De Joodse Brigade op de voorgrond en wij appreciëren ook dat Marvano zijn eigen werk via kleine links tracht te verbinden en zo een extra eenheid geeft. Tegelijk vermijdt hij de valkuil om een verhaal over nazi’s te reduceren tot een ‘wij-en- zij’ – verhaal. Ook in Berlijn en Grand Prix voerde hij die moeilijke evenwichtsoefening al met verve uit.

Het doet deugd te zien dat een geëngageerd auteur als Marvano, die complexe en gedocumenteerde verhalen maakt, toch een heel breed publiek weet te bereiken. Het is dus zeker niet altijd zo dat alleen de eenheidworst door de laagdrempeligheid gemakkelijk toegang vindt bij het grote publiek. We hopen dat Marvano nog lang zijn verhalen zal kunnen vertellen en dat hij andere stripmakers kan inspireren om voor een eigen visie te durven gaan, en die visie vakkundig te vertalen in een toegankelijk stripverhaal. De Joodse Brigade is van start gegaan en wat ons betreft is Vigilante alweer een perfecte opener. Marvano toont nog maar eens dat de geschiedenis pakkende en levendige verhalen kan opleveren en niet noodzakelijk enkel stoffig en expliciet educatief hoeft te zijn.

8.5
Marvano
http://www.dargaud.com
Dargaud

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

aanraders

Pierre Hadot :: De Sluier van Isis

Lang voordat het opnieuw populair was om de (Grieks-)Romeinse...

Francesca Stavrakopoulou :: God, een anatomisch onderzoek

Volgens rabbijn David J. Wolpe en ongetwijfeld vele anderen,...

Geert Buelens :: Wat we toen al wisten – De vergeten groene geschiedenis van 1972

Zijn de wonderen de wereld uit? Niet als Geert...

Paul Verhaeghe :: Onbehagen

Verklaren dat het huidig tijdsgewricht getekend wordt door zowel...

Jan Hertoghs :: Alles voor de Kempen

In Alles voor de Kempen schetst Jan Hertoghs een...

verwant

Grand Prix 1 :: Renaissance (Marvano)

Grand Prix is de nieuwe striptrilogie van Marvano. Deze...

Het kleine afscheid (Magda & Marvano)

Het Kleine Afscheid is een one-shot die tot nadenken...

De Eeuwige Oorlog (Marvano / Haldeman)

Twintig jaar nadat het eerste deel van de trilogie...

Berlijn 3 :: Twee koningskinderen (Marvano)

Vijftien jaar na "De zeven dwergen" is Marvano uitverteld...

Dallas Barr

Softcover We schrijven 2057. Julius Stillman, een wetenschapper met een...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in