De collectie Vrije Vlucht blijft garant staan voor verrassingen. Ivan Ivanka is een ongewone strip, zowel qua verhaal als qua vorm. Benoît Feroumont bewijst eindelijk nog eens zijn klasse in het Nederlands.
Victoria werkt hard en veel. Toch ziet haar baas Ivan haar over het hoofd bij een lucratieve promotie. Tot overmaat van ramp laat Ivan blijken dat Victoria wel degelijk in aanmerking zou komen voor promotie, indien ze zich toch maar wat ontvankelijker voor zijn avances zou opstellen. Wanneer ze dat ontdekt, voelt ze zich helemaal miskend en misbruikt. Victoria broedt echter op een wreed plan. Door een mysterieus drankje kan ze Ivan omtoveren in een vrouw, die bovendien een Oost-Europees accent heeft. Op die manier kan ze Ivan, of Ivanka, nog beter in de klem houden. Tegelijk dwingt ze Ivanka tot een relatie. Daarnaast is Victoria’s achtergrond wat mysterieuzer en verrassender dan eerst gedacht.
Met Ivan Ivanka combineert Benoît Feroumont het soft-erotische genre dat nu hoogdagen kent in de literatuur, met een harde sociale satire. Zowel de male chauvinist pig Ivan als zijn kwetsbare Oost-Europese alter ego Ivanka krijgen in dit verhaal de volle laag. Zo geeft Feroumont af op de mannelijke cultuur die er nog in veel bedrijven bestaat en plaatst hij tegelijk de moeilijkheden centraal waarmee migranten te kampen hebben. Vooral het gevoel dat je door je beperkingen qua taal en sociaal vangnet geen eigen keuzes meer kan maken, brengt hij op een heel beklemmende manier over in Ivan Ivanka. Zo wordt deze strip heel wat meer dan een erotisch-humoristisch hoogstandje. Feroumont toont zich een heel bekwaam scenarist, wat hem in het Frans ook al succes opleverde met zijn eigen jeugdreeks Le Royaume.
Feroumont combineert al jaren de animatiefilm met het stripverhaal. Zo werkte hij op filmgebied al mee aan Les Triplettes de Belleville (2003) van Sylvain Chomet en aan Brendan and the Book of Kells (2008) van Tomm Moore. Momenteel superviseert hij de animaties voor de nieuwe film over Asterix en Obelix, die tegen eind 2014 in de zalen verwacht wordt. Zijn debuut als stripmaker beleefde hij in het tijdschrift Spirou met Wondertown (op scenario van Fabien Vehlmann). Van deze reeks verschenen ook twee albums, waarvan één deel in 2005 vertaald werd. Na Wondertown begon Feroumont ook zelf zijn verhalen te schrijven, met als resultaat het eerste deel van Le Royaume in 2009. Momenteel telt de reeks al vijf delen en is het één van de meest populaire strips in Spirou. Nu breidt Feroumont met Ivan Ivanka zijn werkterrein verder uit naar de volwassenenstrip en raakt er eindelijk nog eens een strip van hem vertaald in het Nederlands.
Het tekenwerk in deze strip is duidelijk afkomstig van een geroutineerd animator. De zwier waarmee de figuren bewegen en de nuances die hij in de gelaatsuitdrukkingen weet te leggen, geven aan dit karakterverhaal net dat tikkeltje meer. Door het magisch-realistische kantje krijgt Ivan Ivanka iets van een zuiderse telenovelle, waar realiteit en fantasie zich al wel eens vaker durven vermengen. Ivan Ivanka is dus zeker een mix van verschillende stijlen en richt zich op een open publiek. Wie zich dus open opstelt, kan zeker en vast niet bedrogen worden door deze knappe strip.