Medina, Buckingham & Willingham :: Fables Deluxe 1

Wanneer sprookjesfiguren in de werkelijkheid terecht komen, breekt de hel los. De Amerikaanse succesreeks Fables krijgt in ons taalgebied nu een tweede kans. Het eerste volume van deze deluxe reeks bouwt de spanning mooi op.

In vervlogen tijden werden de sprookjesfiguren verdreven uit hun land door de Tegenstander. In een menselijke gedaante vonden ze onderdak in New York. De sprookjesfiguren die hun dierlijke gedaante behielden, hebben op een afgelegen boerderij hun toevlucht gezocht. Sinds jaren slagen ze er op beide plaatsen in om hun bestaan tussen de mensen relatief onopgemerkt te houden. Wanneer op een bepaald moment Rose Red vermoord wordt, moet de sprookjesgemeenschap zichzelf onderzoeken. Bigby Wolf functioneert daarbij als inspecteur, met Roses zus Snow White als leidinggevende. Hun onderzoek leidt hen langs alle voornaamste figuren zodat we na de eerste helft van dit eerste volume vertrouwd zijn met de belangrijkste protagonisten van Fables. Het tweede deel bevat het verhaal Animal Farm, waarin er op de afgelegen boerderij een opstand woedt onder de figuren die geen mensengedaante hebben.

Fables verschijnt als maandelijkse comic bij het label Vertigo van uitgeverij DC. Vertigo publiceerde eerder al klassiekers als The Sandman of Y: The Last Man. Al deze strips zijn in superheldenminnend Amerika gericht op een meer volwassen publiek en staan steevast garant voor hoge kwaliteit. Schrijver Bill Willingham ontving voor zijn creatie maar liefst twaalf Eisner Awards. In 2002 begon de reeks te lopen en sindsdien staan de onderscheidingen in een rij aan te schuiven. Willingham schreef zelf ook al verschillende spin-offs en liet collega’s een miniserie schrijven over een van de personages uit de hoofdreeks.

In Legenden in Ballingschap neemt de Filippijnse tekenaar Lan Medina het tekenwerk voor zijn rekening. Animal Farm werd dan weer getekend door Mark Buckingham, die vanaf dat verhaal de vaste tekenaar werd. Tot op vandaag blijft hij het merendeel van de tekeningen verzorgen. Medina’s samenwerking met inkter Steve Leialoha is zeker verdienstelijk. Het is jammer dat het bij deze eerste bundel zal blijven, aangezien Buckingham toch beduidend minder secuur is in zijn tekeningen, die regelmatig lijden onder de moordende deadlines van een maandelijkse serie. Medina slaagt er beter in een grote mate van detail te behouden.

Met deze eerste bundel schept Willingham hoge verwachtingen die ons doen uitkijken naar het verloop van het grote verhaal van Fabelstad en de boerderij. Bovendien blijkt de dreiging van de Tegenstander niet zo ver weg te zijn als eerst gedacht. De sprookjesfiguren groeien uit tot volwaardige personages met een eigen persoonlijkheid. Het benieuwt ons hoe dit epos zich verder zal ontwikkelen in de volgende delen van Fables. Hopelijk zal RW het langer uitzingen dan De Vliegende Hollander, dat eerder al een deel uitgaf. Toen bleef het enkel bij Legenden in Ballingschap. RW kiest ook bij Fables (net als voor Preacher) voor een deluxe uitvoering, met harde kaft én meer inhoud. Een tweede deel van Fables Deluxe is al aangekondigd. Wij zijn alvast benieuwd.

7
Lan Medina, Mark Buckingham
http://www.billwillingham.com

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

aanraders

Pierre Hadot :: De Sluier van Isis

Lang voordat het opnieuw populair was om de (Grieks-)Romeinse...

Francesca Stavrakopoulou :: God, een anatomisch onderzoek

Volgens rabbijn David J. Wolpe en ongetwijfeld vele anderen,...

Geert Buelens :: Wat we toen al wisten – De vergeten groene geschiedenis van 1972

Zijn de wonderen de wereld uit? Niet als Geert...

Paul Verhaeghe :: Onbehagen

Verklaren dat het huidig tijdsgewricht getekend wordt door zowel...

Jan Hertoghs :: Alles voor de Kempen

In Alles voor de Kempen schetst Jan Hertoghs een...

verwant

Gaiman, Bachalo & Diverse :: Death

De vertaling van The Sandman ging eerder al van...

Gaiman, Kubert & diverse :: Batman – Hoe is het afgelopen met de duistere ridder?

Neil Gaimans The Sandman is een van de monumenten...

Fables 1 :: Legenden in ballingschap (Medina, Leialoha & Willingham)

Wanneer sprookjesfiguren in de werkelijkheid terecht komen, breekt de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in