Gone West herdenkt 100 jaar Groote Oorlog

Volgend jaar is het honderd jaar geleden sinds de start van de Eerste Wereldoorlog. West-Vlaanderen herdenkt die 100 jaar Groote Oorlog op artistieke wijze. Muziekclub 4AD en het festival Dranouter slaan de handen in elkaar voor het muzikale luik, ‘Grondtonen’. Verwacht je aan premières van nieuwe creaties van gekende artiesten op historische locaties.

Tot nu toe klinken de eerste namen al veelbelovend. Op 17 en 18 oktober 2014 gaat het eerste concert van Gonewest van start in Nieuwpoort. De Slag om de IJzer, die leidde tot de Onderwaterzetting van 29 oktober 1914, wordt herdacht met optredens van Belgische artiesten. Geïnspireerd door dat thema, brengt Arno op 17 oktober in de omgeving van het sluizencomplex de Ganzenpoot zowel nieuw materiaal als bestaande kleppers uit zijn oeuvre. De volgende dag palmen Amatorski, Het Zesde Metaal, Marockin’ Brass en Ozark Henry het podium in.

In Diksmuide is er op zaterdag 8 november de herdenking van De Val van Diksmuide. Ongeveer honderd jaar geleden geraakte dit Belgische bruggenhoofd in Duitse handen. Door aanhoudende beschietingen en bombardementen van de Belgische artillerie veranderde de stad in een kraterlandschap. De unieke hedendaagse voorstelling van deze historische gebeurtenis neemt Einstürzende Neubauten voor zijn rekening. Het Berlijnse avant-gardistische collectief toont er de wereldpremière van zijn nieuwe muzikale creatie.

Ook tijdens de Groote Oorlog wisselden soldaten aan de frontline met Kerst wensen- en cadeaus uit. Duitse, Britse, Franse en Belgische soldaten verbroederden en zongen samen kerstliederen. In de grensstreek rond Mesen speelden ze zelfs een voetbalmatch.
Een bijzonder moment dat met de creatie van enkele nieuwe muziekproducties tussen 18 en 22 december 2014 herdacht wordt. Grote artiesten zoals de Britse John Cale en de Bretoen Alan Stivell lieten zich inspireren door dit verhaal en geven er hun moderne draai aan op 20 december in Mesen.

Op 22 december sluiten Virginia McKenna & The Voices at the Door de eerste editie van Gone West af. In de kathedraal van Ieper proef je van hun première van The Best Christmas Present in The World. Een nieuw werk van War Horse-auteur Michael Morpurgo, een van de boegbeelden van de kinder- en jeugdliteratuur.

Voor het volledige programma check je best www.gonewest.be. Tickets voor al deze evenementen zijn vanaf begin volgend jaar verkrijgbaar.

www.gonewest.be

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in