Toxic Shock :: Daily Demons

82825331

Beste old school thrasher, u hoeft uw gading in het vervolg niet meer over de oceaan te zoeken, België heeft zijn eigen Municipal Waste: Toxic Shock uit Antwerpen.

Uiteraard kan je de Antwerpenaren in een adem noemen met bands als Toxic Holocaust, Gama Bomb en Violator. Bij voorkeur hoge, witte sneakers, bandana’s, patchvestjes en afgeknipte jeans vormen de onderdelen van hun uniform. Maar toch is Toxic Shock meer dan het zoveelste nostalgische cross-over thrashgezelschap. Dankzij de meeschreeuwbare, compromisloze teksten van Wally en razendsnelle thrashriffs van PC balanceert Toxic Shock perfect tussen enerzijds Suicidal Tendencies en D.R.I. en anderzijds de vroegste Metallica en Slayer.

Zegt deze metalstroming u niets? Bekijk dan de video van albumopener “On Thin Ice”, dan zal u beseffen wat voor een band Toxic Shock is; een stelletje radicale punk/metal/hardcorekerels. Hoe hun fans eruitzien of wat hun favoriete genre is, maakt niet zoveel uit, live fun maken des te meer. We kunnen het niet beter illustreren dan met de rake teksten van zanger Wally. “Don’t be afraid, just live your life”, schreeuwt hij uit. In “Don’t/Too Late” klinkt ie zo nodig nog furieuzer. De furieuze gitaren en dito drumwerk bouwen op naar een heerlijk agressief, kolkend hoogtepunt, waarna de maniakale zanger met “Burn alive your fucker, burn feel my fire!” opnieuw de longen uit zijn lijf schreeuwt.

En het leven moet echt verschrikkelijk sucken voor Toxic Shock, want in “My Life” — het nummer lijkt te gaan over verloren beloftes — horen we “My life is like a hurricane season, when chaos breaks through, destruction seams appealing”. Niet alleen tekstueel, maar ook muzikaal er boenk op. Ook in “Smoke Dust” en het Slayer-eske “Nivoa” — let op die machtige openingsriff! — zijn we wederom getuige van heerlijk thrashy tempoversnellingen.

Ook “Mr. T” is een knap staaltje cross-over thrash. Ook hier weer explosieve teksten, ditmaal meer maatschappijkritisch. De haatboodschappen tegen een controlerende instantie (“Mister T is sitting in his tower with a sandglass in his hand”) passen perfect bij het gitaar- en drumwerk. Het nummer is een bewijs dat de bandleden niet alleen hun thrashmetalklassiekers aandachtig bestudeerd hebben, maar ook dat ze een stelletje getalenteerde muzikanten zijn.

Het leukste aan de band is dat hij wild om zich heen blijft slaan. Toxic Shock trekt van leer tegen de politie (“Police Malfunction Attitude”), wapengek Amerika (“I Shot Joe Biden”) en nucleair geweld (“Anthem”). En de band is niet alleen kwaad op de wereld waarin we leven, maar ook kritisch tegenover andere metal. De promo zegt in de eerste paragraaf, vrij vertaald, “bands zoals Machine Head en Shadow’s Fall hebben thrash tot een bepaald niveau gebracht zodat het genre zijn specifieke kenmerken verloor — thrash was niet langer thrash”.

Maar laat u daardoor vooral niet afschrikken. Toxic Shock is een band die je zeker eens live aan het werk moet zien — waarom niet op Ieperfest of Graspop? Of ’s winters, in een zweterige club waar er nog geen geluidsnormen gelden en de pinten nog goedkoop zijn. En nog beter: waar geen regels gelden. Want Toxic Shock blijft tenslotte 100 percent punk. Bij het album krijgt je de nummers van twee EP’s er nog eens bovenop. Need to say more?

7.5
http://toxicshock.bandcamp.com/
Reflections Records

verwant

Toxic Shock :: Twentylastcentury

De lat hoog leggen. Als er één ding is...

Your Highness + Toxic Shock :: 2 november 2017, Trix Club

Het moest een van de metalfeestjes van het jaar...

Antwerp Metal Fest 2014 :: Naar de hel met de hemelsluizen open

Bah, bah, bah! Nu geven wij als geharde festivalverslaggevers...

Toxic Shock :: Toxic Shock EP

Vroeger was het allemaal beter. Steeds meer jonge thrashbands...

aanraders

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

The Slow Show :: Subtle Love

Eigenlijk had The Slow Shows daags na verschijnen van...

Goes & Goes :: Nie Gezeverd

Bestaat er zoiets als blues uit Vlaamse klei getrokken?...

Public Service Broadcasting :: This New Noise

Geef J. Willgoose, Esq. een oubollig onderwerp en hij...

Comité Hypnotisé :: Danza del Piri-Piri

Return of the Jedi, The Godfather III, Back to...

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in