Concerttips mei

Elke maand selecteert Enola een handvol concerten die u niet mag missen. We schotelen u niet andermaal de geijkte namen voor, maar gaan op zoek naar talent zodat u binnen een paar jaar kan zeggen: “Ik was er er toen al bij”. Enola: uw gids voor al wat nog niet hot, maar wel al serieus aan het opwarmen is.

Les Nuits Botanique – 3 tot 26 mei – Botanique, Brussel

Om te beginnen is het natuurlijk zowat de hele maand feest in de Brusselse Botanique. Zoals gewoonlijk bulkt het programma van grote namen zowel als onbekende met onder andere Low, CocoRosie, !!!, Daan, Tom McRae, Suuns en Chvrches als blikvangers. Dit jaar is de grote concerttent nog dieper in het park verstopt, overigens, zodat de tuinsfeer nog meer tot zijn recht komt.
http://www.botanique.be

Jazzlight – 5 mei – Stukcafé, Leuven

Jazzlight brengt swingjazz rond een hippe witte piano vol Pollockverfdruppels. Het zijn dan ook vier jonge
wolven: een sprankelende 22-jarige frontvrouw (Jill Suykerbuyk) die meer op een speelse blonde dondersteen
lijkt maar wat techniek en bereik zeker niet moet onderdoen voor Amy Winehouse, een swingende
piano (Kristof Elst), bas (Robbe Maselis) en een drummer die goed doorslaat (Eneas Van der Straeten). Ze
brengen uptempo, vrolijke en swingende jazz uit de glorietijd van de ondeugende jazzladies. Verwacht geen
beugehoorde standards, hun repertoire is verfrissend eigenzinnig. Het is swingjazz, maar toegankelijk als pop.
Jazzlight is hard aan de weg aan het timmeren en wordt goed opgepikt. Vorig jaar wonnen ze een plek op de
Gentse Feesten en daarna ook Sterk Onversterkt, een akoestische uitdaging van CC De Kern in Wilrijk. Teksten
voor meer eigen nummers liggen al in de schuif, en ook aan een boeiend Annette Hanshaw project (via CC De
Kern in Wilrijk) wordt hard gewerkt. Live een enorme aanrader.

www.facebook.com/Jazzlight

Samuel Blaser & Pierre Favre – 5 & 6 mei – Hnita Jazz, Heist-op-den-Berg

Samuel Blaser mag gerust tot de meest getalenteerde trombonisten van het moment gerekend worden, een muzikant met een imponerende bagage en een vermogen om in de meest uiteenlopende contexten het onderste uit de kan te halen. Hij stond al een paar keer met zijn eigen kwartet in heist-op-den-Berg (en het leverde een uitstekend album op), maar nu komt hij twee avonden terug in het bijzijn van de Zwitserse percussielegende Pierre Favre. Hun concert op Jazz Brugge was naar verluidt fenomenaal, dus dit wordt er eentje voor de fijnproevers.
http://samuelblaser.com/

Max Richter – 6 mei – Cultuurcentrum Hasselt

Ook zo intens genoten van Richters recente herwerking van de Vier Jaargetijden, het orkestrale meesterwerk van Antonio Vivaldi? Nu krijg je kans om de man live aan het werk te zien, hetzij in een ietwat intiemer arrangement. Max Richters bezoek aan het Cultuurcentrum Hasselt belooft een boeiende tocht door het glansrijke oeuvre van de minimalist. Ronddwalen tussen klassiek en elektronische muziek, met hoogtepunten uit The Blue Notebooks en Memoryhouse, op maandag in het hartje van Hasselt.
www.maxrichtermusic.com/

Bosnian Rainbows – 9 mei – Magasin 4, Brussel

Ofwel: de band die The Mars Volta deed splitten. Blijkbaar had muzikale miljoenpoot Omar Rodriguez-Lopez aan zijn eigen band en zijn werkelijk enorme solo-catalogus bijlange niet genoeg om zijn muzikale honger te stillen. Er kwam dus een nieuw project, dat nu blijkbaar het fulltime tijdsverdrijf van Rodriguez-Lopez is. Verwacht je aan kortere, minder trippy songs dan bij The Mars Volta (da’s ook niet moeilijk) en veel synths. Gaat dat zien, al was het maar voor leadzangeres Teri Gender Bender (wat een naam ook).

bosnianrainbows.tumblr.com

Blue Hawaii – 12 mei – Botanique, Brussel

Een van de kleinste concerten tijdens Les Nuits (in het kleine Museum), maar daarom nog niet minder de moeite dan de grotere concerten. Tweede plaat Untogether bewees eerder alvast dat dit een band is die boeiende, dromerige muziek kan maken waarbij de grenzen tussen stem, electronica en instrumenten constant worden afgetast. Benieuwd of ze dat live even overtuigend kunnen!

bluehawaii.bandcamp.com/

Do Make Say Think – 26 mei – De Kreun, Kortrijk

Dat postrock nog niet dood is kon u eerder al lezen in ons Dossier Postrock, maar geen betere manier om die valse vooronderstelling weg te vagen dan door een concert van het Canadese Do Make Say Think mee te pikken. Weinig bands weten immers al zovele jaren zo creatief en dynamisch om te gaan met de erfenis van het genre. De band danst slim omheen clichés zonder evenwel te vergeten de luisteraar mee te voeren, wat ze een erg herkenbaar eigen geluid heeft opgeleverd. Drie jaar geleden was het zestal nog bijzonder indrukwekkend in dezelfde zaal na de release van hun laatste plaat Other Truths, de kans is groot dat het ook nu weer een kleine triomftocht wordt.

www.domakesaythink.com/

Jessika Kenney & Eyvind Kang – 30 mei – CC Berchem

Zangeres Kenney en echtgenoot en violist Eyvind Kang (zie o.m. Bill Frisell en SunnO)))) lieten zich voor hun recent verschenen album The Face of The Earth inspireren door klassieke Perzische en Javaanse zangtradities. Het leidde tot een even bezwerende als mysterieuze plaat. Live wordt dat ongetwijfeld een ongehoorde luistervaring. Voorprogramma: gitarist Christophe Albertijn en performance-artieste/schrijfster Sandrine Verstraete.
http://soundinmotionvzw.webs.com/newyorkjazzconnection.htm

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in