100 jaar Vooruit :: Het Gentse Feestlokaal wordt gevierd

Het Gentse Vooruitgebouw — nog altijd een klassieker bij de studenten, artiesten en lokale bevolking en zelfs dé Gentse ontmoetingsplek voor niet-Gentenaars zoals wij — bestaat dit jaar 100 jaar. Dat wordt gevierd met een uitgebreid programma dat zowel het rijke verleden oprakelt als de deur openzet naar de toekomst. Een must voor elke cultuurliefhebber, al dan niet met een rood kloppend hart, die er ooit over de vloer kwam.

Het was de Gentse politicus Edward Anseele die de drijvende kracht was achter de oprichting van het Feestlokaal (zie buitengevel) van de socialistische coöperatieve Vooruit. Het moest een ‘opera voor de werkmens’ worden, met ‘Kunst veredelt’ als kernslogan. De leuze pronkt nu nog altijd boven het podium van de theaterzaal. Canvas wijdde een driedelige reeks van De Raconteurs aan de geschiedenis van het gebouw, maar ook bij Vooruit zelf kan je terecht voor een en ander: lezingen en rondleidingen, maar natuurlijk ook voorstellingen à volonté. Voor een overzicht van alle evenementen kan u terecht op de website, maar we geven hier alvast een korte hap mee:

1 mei 2013

Op de Dag van de Arbeid wordt het toepasselijke startschot gegeven voor de vieringen: dan kan je in het gebouw terecht voor een hele reeks evenementen. Eentje daarvan is het ‘Vooruit 100-parcours’: twee rondleidingen door het gebouw die op die dag uitzonderlijk gratis zijn, en de bezoekers gidsen door het hele instituut, van de concertzalen en de zolder tot het café en de lokalen van de artistieke werking. Onderweg krijg je niet enkel de fabuleuze vergezichten te zien vanop de bovenste verdiepingen, maar word je ook nog eens blootgesteld aan het werk van allerhande beeldende- en geluidskunstenaars.

Je kan die dag ook een bootje nemen om een tentoonstelling over 100 jaar Vooruit te bezoeken in het STAM, waar niet enkel wordt stilgestaan bij het gebouw en de betekenis ervan voor de stad Gent, maar ook het immense culturele nalatenschap onder de loep wordt genomen. Vooruit was en is immers zoveel meer dan muziek en theater, met ook aandacht voor film, lezingen, literatuur, dans, debatten en allerhande feesten. Vooral wie een persoonlijke band heeft met het gebouw – beroepsmatig, ideologisch of door Gentse roots -, is dit ongetwijfeld een must, al had de stempel die het gebouw naliet zo’n impact dat het eender wie met een interesse voor culturele geschiedenis kan aanspreken.

En verder kan je er terecht voor hedendaagse updates van oude gerechten in Restaurant Vooruit (gehuisvest in de Balzaal), kan je een repetitie bijwonen van de band Teddiedrum en horen hoe trompettist Bart Maris in de weer gaat met oude bandrecorders. Maar daar houdt het niet op: er is nog de voorstelling van het Triomfbier, er zullen zoals gewoonlijk lezingen georganiseerd worden, er wordt een selectie gepresenteerd uit het enorme geluidsarchief, en o.m. acteur Titus De Voogdt gaat creatief met kinderen aan de slag. Op het einde van de dag kan je er ook nog terecht voor een concert van het Brecht-Eislerkoor met arbeidersliederen.

Concerten na 1 mei

Zoals gewoonlijk heeft Vooruit ook een goedgevulde concertagenda, waarin deze keer extra veel plaats voorbehouden werd voor artiesten waar het gebouw en zijn werking in de loop der jaren een band mee opgebouwd hebben. Vaak gaat het om huisartiesten of buitenlandse namen die een engagement uitdragen dat past binnen die van Vooruit. Voorbeeld van die eerste categorie is bijvoorbeeld Flat Earth Society. Het zotste orkest van het land wordt geleid door Peter Vermeersch, die al decennialang kind aan huis is in het gebouw en nu het nieuwe album 13 zal voorstellen (3/5).

Mocht ook niet ontbreken op het appel: het Nederlandse The Ex. Niet enkel van het beste dat de Lage Landen ons ooit heeft opgeleverd qua rock-‘n-roll, maar ook een voorbeeld van voortdurende vernieuwing, creatieve exploratie, engagement en DIY-attitude. Een band die al vaak op het Vooruitpodium stond en ook deze keer voor een hoogtepunt zal zorgen, zeker omdat ze de blazerssectie Brass Unbound meebrengen (15/5). En verder komt gitarist Marc Ribot (John Zorn, Tom Waits,…) langs voor een soloconcert (13/6) en gaat stemgymnaste Maja Ratkje aan de slag met 100 zangers (15/6). Oordopjes worden hopelijk beschikbaar gesteld aan de inkom.

Iva Bittová, de Tsjechische stemkunstenares die er ook al vaak bij was in de Vooruit, zal een wel heel bijzonder project leiden: van 26 tot 29 juni organiseert ze een soundtrack bij de gangen, trappen en andere donkere en onbekende plekjes van Vooruit. Ze inspireerde zich hiervoor op het klassieke Malpertuis, waarvoor auteur Jean Ray zich dan weer zou hebben laten inspireren door het gebouw. Later die maand (26/6) passeert ook nog een van de peetvaders van de avant-garderock (Pere Ubu) en aan de start van de herfst komt het Deens-Frans-Duitse trio Das Kapital terug met zijn bewerkingen van Hanns Eislers liederen, in samenwerking met de Harelbeekse Harmonie Vooruit.

En dat is nog lang niet alles, want er komt ook nog een prachtig geïllustreerd boek aan (ook te krijgen vanaf 1/5), er wordt een soort shop (Cooperette) opgericht voor het kopen en uitwisselen van producten en diensten, er worden vakantiekampen en ‘soundwalks’ georganiseerd, je kan een ‘Vooruit in Gent’-app met educatieve routes door de stad gebruiken, er gebeurt iets rond Le Sacre du Printemps (ook 100 jaar oud!), en er worden nog allerhande discussies met maatschappelijk geëngageerde insteek georganiseerd, waarmee Vooruit 100 jaar na zijn oprichting onderstreept dat zijn rol en engagement nog altijd levendig gehouden worden. Proficiat!

http://vooruit100.be

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

Eastern Daze :: 23 november, Vooruit

Drie namen van wereldniveau tijdens een gezellig middagje in...

Voorbeschouwing: Eastern Daze Festival

De Vooruit, Kraak en een resem andere partners slaan...

Concertseizoen Vooruit in de startblokken

Konden de muziekprogrammatoren van Kunstencentrum Vooruit zich in het...

Vooruit start nieuwe/veelbelovende muziekprogrammering

Het heeft even geduurd voor de wissel van wacht...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in