Schoofs :: Morgen weer een dag

Een nieuw album van Bart Schoofs. Wij hadden in ieder geval de hoop al bijna opgegeven. De wekelijkse publicatie van nieuw werk in Knack brengt daar nu eindelijk verandering in. Het is een aangenaam weerzien geworden.

Tijdens onze studententijd, die ondertussen een tiental jaar achter ons ligt, waren de strips van Leuvenaar Bart Schoofs gemeengoed op kot. Zijn droge humor werd in verschillende mini-comics gepubliceerd en Grint, de huisuitgeverij van de Leuvense stripwinkel Het Besloten Land, publiceerde drie delen van Schoofs’ eenmanspublicatie Braaf Varken, waarin heel verschillende strips gebundeld werden. Zijn wat afstandelijke tekenstijl combineerde hij met fijnzinnige teksten die bijzonder effectief waren in het opwekken van de lach. Na deze drie nummers bleef een vervolg uit, hoewel Schoofs lange tijd aan een uitgebreid vervolgverhaal leek te werken. Tegelijkertijd dook zijn werk nog wel her en der op in tijdschriften en kranten, maar dat resulteerde niet in een nieuwe eigen publicatie.

Sinds enige tijd levert Schoofs voor het weekblad Knack een wekelijkse strip die aansluit bij een actueel maatschappelijk thema. In zijn nog steeds unieke stijl zorgt hij met zijn bijdragen voor een injectie van relativerende humor met voldoende kritische zin. Bart Schoofs observeert met oog voor detail en durft de mens naadloos uit te kleden tot de essentie. Op de achterflap van het album staat te lezen dat in dit album “maatschappelijke trends, problemen en verschijnselen onder de loep genomen en verwerkt worden tot een hypothetische voorstelling waarin het meestal niet beter toeven is dan in de werkelijkheid”. De specifieke Schoofs-humor kan eigenlijk niet treffender omschreven worden.

Door de opeenvolging van meer dan 50 in de actualiteit geankerde strips in één album hadden wij onze twijfels over de houdbaarheid van de strips.. Toch blijkt dit nergens een probleem te vormen. Morgen weer een dag is meer dan een verzameling cartoons uit een krant of tijdschrift. Daarvoor gaat elke strip toch wat verder dan de doorsnee stripbijdrage in de media. Hoewel Braaf Varken uit een lang vervlogen tijd dateert, viel ons op hoezeer de stijl van Schoofs toen al duidelijk gevormd en ver op zijn tijd vooruit was. Ook nu nog is zijn werk een vreemde eend in de bijt. Jammer genoeg zou dat wel eens een invloed kunnen hebben op de commerciële haalbaarheid van zijn werk. Het tekenwerk is immer afstandelijk en van de klassieke stripwetten wat betreft realistisch tekenwerk trekt Schoofs zich nog altijd bitter weinig aan.

Daarom willen we bij enola.be een pleidooi houden voor Morgen weer een dag. Wie zijn humor graag droog heeft en wie wel oren heeft naar een eigenzinnige kijk op de maatschappij, kan met dit album niet verkeerd gaan. Ondertussen blijven de wekelijkse strips in Knack gewoon doorlopen, wat ons doet besluiten dat een volgend album van Bart Schoofs wel eens binnen de eerstkomende tien jaar zou kunnen verschijnen. Morgen weer een dag is in ieder geval één van de beste humorstrips van de laatste jaren, binnen- én buitenland meegeteld.

8.5
Bart Schoofs
http://www.oogachtend.be

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

aanraders

Pierre Hadot :: De Sluier van Isis

Lang voordat het opnieuw populair was om de (Grieks-)Romeinse...

Francesca Stavrakopoulou :: God, een anatomisch onderzoek

Volgens rabbijn David J. Wolpe en ongetwijfeld vele anderen,...

Geert Buelens :: Wat we toen al wisten – De vergeten groene geschiedenis van 1972

Zijn de wonderen de wereld uit? Niet als Geert...

Paul Verhaeghe :: Onbehagen

Verklaren dat het huidig tijdsgewricht getekend wordt door zowel...

Jan Hertoghs :: Alles voor de Kempen

In Alles voor de Kempen schetst Jan Hertoghs een...

verwant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in