We Are Open :: Trix, 14-16 januari 2013

Eentje is geentje, driemaal is scheepsrecht, maar vijf keer is traditie. Ook dit jaar viert het Antwerps muziekcentrum Trix het begin van het jaar met een Belgische muziekbraderij om duimen en vingers bij af te likken. Enola bekeek de line-up en haalde er alvast de lekkerste stukken uit voor een sonische amuse-bouche.

Nieuw dit jaar is dat We Are Open zich uitdrukkelijk profileert als Belgisch showcasefestival. Zelfs die enkele buitenlandse namen van de voorbije jaren vinden we niet meer op de affiche terug. Maar ook letterlijk kleurt de affiche zwart, geel en rood. “Tijdens We Are Open brengen we elk jaar een selectie van boeiende bands uit eigen land. Het niveau is hier immers al jaren erg hoog, en dat willen we graag aan het publiek tonen. Alleen was die insteek voor het publiek misschien niet altijd even duidelijk. Daarom hebben we ervoor gekozen om dat in onze communicatie wat scherper te stellen,” aldus Frederik Bastiaensen van Trix.

In fel contrast tot het aantal aanwezige nationaliteiten staat de diversiteit van de line- up. Frederik Bastiaensen: “We streven tijdens het programmeren naar een interessante mix tussen doorwinterde bands, groepen die volop aan het doorbreken zijn en nieuwe projecten waar we in geloven zoals Dans Dans, Condor Gruppe en Beach. Dat moet voor de bezoekers drie spannende avonden opleveren waarin ze nieuwe dingen kunnen ontdekken, maar evengoed een aantal herkenningspunten kunnen vinden.” Ook talent aan de andere kant van de taalgrens krijgt hier een kans: “We vinden dat we daar als muziekcentrum een rol in te spelen hebben.”

Tot slot is er ook een brede waaier aan genres terug te vinden op We Are Open: van snoeiharde bands over catchy pop tot intimistische indieprojecten. “Het bewijst alleen maar hoe gevarieerd en boeiend ons muzieklandschap vandaag wel is. En daar mogen we best trots op zijn.” Om in de toekomst nog breder te gaan, droomt Trix alvast van een uitbreiding naar podia buiten de muren van Trix. “Als deze editie achter de rug is, willen we daar graag de mogelijkheden van onderzoeken.” Maar eerst editie 2013 dus, en de acht waar enola het meest van verwacht:

Flat Earth Society

Hoe ze allemaal op het podium van de Club gaan geraken, daar hebben we het raden naar. Deze avant-garde bigband rond componist Peter Vermeersch komt het nieuwe album 13 voorstellen, die de dertiende verjaardag van Flat Earth Society moet vieren. Maak u maar alvast klaar voor een avontuurlijk feestje dat u naar de mafste hoeken van het muzikale universum zal katapulteren.

Echo Beatty

Duister folkduo met Annelies Van Dinter en Jochem Baelus, dat zowel elektronische hulpmiddelen als prullaria uit de kringloopwinkel omarmt om naar de perfecte song te streven. Kwam drie jaar geleden al naar buiten, niet toevallig ook op dit festival, maar brengt met Tidal Motions nu een uitstekend debuut mee en tegelijk nu al een van de beste albums van 2013.

Vandal X

Als oudgedienden van de Belgische noisecore, zal dit duo vrijdag de Bar komen verbouwen. Verwacht u aan een tot de tanden bewapende muzikale straaljager die probleemloos kan ingelijfd worden in de vloot van Shellac, Barkmarket en Unsane. Gelieve uw veiligheidshelm, oordoppen en een paar stevige ballen mee te brengen, aub.

Raketkanon

Zonder enige discussie de coolste bandnaam van de lage landen, en dan nog eentje die volledig de lading dekt. Het vorig jaar verschenen RKTKN #1 blies de gehele enola-redactie van de sokken, en haalde menig eindejaarslijstje. Live houdt dit kwartet zowat het midden tussen de Melvins en een roedel wilde hyena’s. Die ballen van bij Vandal X zal u nog nodig hebben …

Dans Dans / Flying Horseman (solo)

Twee keer Bert Dockx op één festival: daar hoort een welgemeend hoezee bij! Op vrijdag kan je het jazz/rock/improtrio Dans Dans meepikken: deze samenwerking met Fred Jacques (Lyenn, Mark Lanegan Band) en Steven Cassiers (Dez Mona) levert steevast een intrigerende mix op van potige jazzrock, bevlogen improvisaties maar ook introspectieve contemplatie. De dag erna staat Dockx dan weer in zijn uppie in de Bar. Met Flying Horseman weeft hij een dik tapijt van broeierige, sfeervolle gitaar en bezwerende teksten. Beide gedaanten van deze thuisspeler zijn zeer verschillend, maar even boeiend om mee te pikken. Dikke aanrader!

Creature With The Atom Brain

Aldo Struyf is een ancien van de Antwerpse muziekscène, en samen met zijn band timmert hij al jaren gestaag aan de weg. En die werpt alsmaar meer vruchten af. The Birds Fly Low was weerom een meer dan puike plaat en Creature With The Atom Brain mag stilaan het vaste tourmaatje van Mark Lanegan genoemd worden. En toch kunnen we ons niet van de indruk ontdoen dat deze band nog véél te weinig waardering krijgt. Dus: show the creature some love.

BRNS

Dat er op muzikaal vlak nog het een en ander te rapen valt buiten Vlaanderen is nu niet meteen het eerste waar u in Antwerpen over aangesproken zal worden, maar gelukkig staan hier enkele bands om die stelling hard te maken, BRNS nog het meest van al. Dat de Brusselaars live overtuigend en aanstekelijk voor de dag komen, stelden we vorig jaar al vast op Dour en Glimps. Het is dan ook geen gok om te voorspellen dat deze passage op z’n minst een dikke bevestiging wordt van al het goeds dat u er al van hoorde.

Tomàn

Tomàn dezer dagen nog een postrockband noemen, is de waarheid geweld aan doen. De West-Vlamingen hebben ondertussen al een volledige muziekencyclopedie door hun sound gemengd, met steeds boeiende resultaten. Op de laatste plaat Postrockhits Volume II wordt het geluid aangevuld met een stevige elektronica-injectie. Mooie afsluiter van deze driedaagse in de Club.

Op We Are Open staan naast de ‘usual suspects’, zoals The Van Jets of Mauro met zijn Hitsville Drunks, ook nog een hele rits minder bekende namen die zeker de moeite waard zijn. Laat u verrassen door de gitaarherrie van Believo! en Beach of check de rest van de Franstalige delegatie met Paon, Soldout, The K en Dan San. Voilà, nu hebt u redenen genoeg om uw chauvinistische zelf naar Trix te haasten. U moest er al zijn!

Het volledige programma en alle andere info vind je op weareopen2013.tumblr.com.

http://www.weareopen2013.tumblr.com

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in