Istanbul Ekspres 2013 :: Een traditie van crossovers (7-16 februari in Gent)

Voor de vierde keer slaan De Centrale en Vooruit de handen in elkaar voor Istanbul Ekspres, een stadsfestival dat de mosterd haalt bij de eclectische metropool, maar naast muziek ook oog heeft voor o.m. film/video en zelfs het gastronomische luik. Een culturele vakantie die slechts een kleine verplaatsing vraagt.

Istanbul is door z’n eeuwenoude positie als stad waar Oost en West elkaar vinden, altijd een melting pot geweest van culturen, van traditie en vernieuwing, van folklore en Westerse cultuur, en vooral heel veel genrevermengingen. Eerst gaat het festival een paar dagen huishouden in De Centrale, om voor de twee slotdagen te verhuizen naar de Vooruit. Lezers van deze website zullen daar vermoedelijk meer aan hun gading komen, maar voor wie er oor naar heeft zijn ook de eerste dagen absoluut de moeite om te ontdekken.

Zo wordt op 7/2 geopend met een concert van gitarist/zanger Nev, die de werelden van lichte klassiek en rock verenigt. Het zou moeten leiden tot een feestelijke avond, die ook voorzien wordt van een culinair luik. Daags erna wordt plaatsgemaakt voor Göksel (foto), die intussen al meer dan vijftien jaar werkt aan een opvallende solocarrière en, gesteund door een zeskoppige band, laat horen hoe Turkse popmuziek anno 2013 klinkt. Op 9/2 verschuift de nadruk naar de rockwereld, met het in de 60’s en 70’s duikende trio Flört en ten slotte een concert van de populaire band Model, rond zangeres Fatma Turgut.

Maar dat is lang niet alles, want er wordt ook nog Turkse tangoavond gepresenteerd door een kwartet van zangeres Sema Moritz (10/2), en er vallen documentaires te zien over het Europese district Beyoglu (waar Moritz aan meewerkte), maar ook over Romamuzikanten in Istanbul (12/2) en over pianiste Karsu (13/2), die enkele dagen later met haar kwintet in de Vooruit staat.

Op 15/2 wordt in de Vooruit meteen uitgepakt met een veelbelovende combinatie, die van het Turkse duo Seni Görmem Imkansiz (naar verluidt een van de hoogtepunten op het voorbije Glimpsfestival), die soms de Turkse Cocorosie worden genoemd, met Gentenaar Jürgen De Blonde (Köhn, The Portables). De muzikanten kennen elkaar niet, maar de primitieve synths en het keukengerief van de vrouwen zal vast te verenigen vallen met het instinct van De Blonde. Later die avond volgen er nog optredens van Karsu, die wel eens de Norah Jones van de Lage Landen genoemd wordt, en Luxus, een band die zigeunermuziek, Turkse folk en Amerikaanse blues verenigt.

Op de slotdag, 16/2, gaat het van start met een concert van het gerenommeerde improvisatiecollectief konstruKt, met o.m. de opvallende gitarist Umut Caglar in de rangen, dat in het verleden al speelde met kleppers als Peter Brötzmann, Marshall Allen, Evan Parker en Eric Boeren, en deze keer zal samenwerken met o.m. Niels van Heertum (Ifa Y Xango), Joachim Badenhorst en Bart Maris. De laatste twee bands op het programma zijn Replikas, dat het zoekt tussen progrock en Anatolische pop, en percussionist Burhan Öçal en zijn Trakya All Stars, die het hele gebeuren op een feestelijke noot zullen afsluiten, met een verrassende mengeling van stijlen en instrumenten.

Meer informatie over het programma hier.

http://vooruit.be/nl/serie/74/events

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

Lennart Heyndels Quartet :: Codex Au Soleil

De pausen van Avignon, de Honderdjarige Oorlog, de builenpest,...

aki :: nader

Maak kennis met aki, de groep waarmee drumster/componiste Anke...

Carate Urio Orchestra :: Cosmos

Bijna vijf jaar na Garlic & Jazz is Joachim...

2 x Jürgen Augusteyns :: De god van ongeveer + Rapper!

Das Ewige Ende // Diptych, het EP’tje dat Jürgen...

Joachim Badenhorst & Mógil :: Adventa

What’s in a name. Winter & Winter, het label...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in