Mitric :: Alchemie – De Ultieme Reis: 1. Adrian

Nicolas Mitric is één van de meest productieve tekenaars en scenaristen van de laatste jaren. Alchemie is zijn nieuwste eigen reeks maar het eerste deel overtuigt niet helemaal.

Adrian leeft in een troosteloze banlieue van Parijs met zijn moeder en twee zusjes. Sinds het mysterieuze overlijden van zijn vader is de verhouding tussen Adrian en zijn moeder op zijn zachtst gezegd problematisch te noemen. Adrian is heel bedreven in een vreemd spel dat via correspondentie gespeeld wordt. Wanneer hij uitgenodigd wordt om in Praag aan een internationale wedstrijd mee te doen, lijkt er een kans te bestaan voor Adrian en zijn familie om hun weinig opbeurende bestaan te verlaten. Adrians moeder krijgt op mysterieuze wijze net voldoende geld toegestopt om zijn reis naar Praag te betalen. De rest van het album bestaat erin dat Adrian één voor één de proeven aflegt en bij de toppers van het deelnemersveld blijkt te behoren. Hij is een kei in alchemie en er lijkt heel wat meer voor hem in het verschiet te liggen dan één wedstrijd.

Wanneer we bij het bovenstaande nog een scène voegen waarin in het oude Griekenland een god verschijnt aan de jonge Apollonius, als een soort voorafspiegeling van het heden, wordt duidelijk dat het Alchemie aan coherentie ontbreekt. Zo wordt de wereld van de alchemistische spelen niet geïntroduceerd en wordt het ons dus nooit echt duidelijk wat precies het punt is van de wedstrijd. Nicolas Mitric haalt allerlei elementen in zijn verhaal binnen, maar slaagt er niet in om van Alchemie een mooi geheel te maken. Op zich leest het album vlot vanaf het moment waarop de wedstrijd begint maar overtuigen doet de reeks zeker nog niet.

Oorspronkelijk debuteerde Mitric als tekenaar van Kookaburra, waar hij het tekenwerk overnam van Crisse. Die ging zich meer toeleggen op andere creaties maar wilde Kookaburra toch verder laten lopen en zelfs uitbreiden met spin-offs. Gaandeweg breidde Mitric zijn activiteiten uit met het schrijven van scenario’s. Zo lanceerde hij met tekenaar Louis de populaire reeks Tessa, Intergalactische Agente (uitgegeven door Dark Dragon Books). De gladde tekenstijl kon ons absoluut niet boeien. Nergens geeft Mitric blijk van een eigen invalshoek, alles lijkt wel gekopieerd van auteurs als Crisse.

Wellicht waren onze verwachtingen te hoog gespannen voor deze nieuwe reeks. Nicolas Mitric is in de laatste jaren uitgegroeid tot een van de grote namen in de avonturen- en fantasymarkt van stripverhalen. Wanneer we dit eerste deel van Alchemie dichtsloegen, begrepen we slechts ten dele waarop die populariteit gebaseerd kon zijn. Adrian biedt zeker en vast een stevig geconstrueerde plot, maar Mitric sleurt er allerlei onsamenhangende elementen bij. Ook grafisch is Alchemie geen echte aanwinst, hoewel het geheel zeker strak oogt.

4
http://www.glenat.be

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

aanraders

Pierre Hadot :: De Sluier van Isis

Lang voordat het opnieuw populair was om de (Grieks-)Romeinse...

Francesca Stavrakopoulou :: God, een anatomisch onderzoek

Volgens rabbijn David J. Wolpe en ongetwijfeld vele anderen,...

Geert Buelens :: Wat we toen al wisten – De vergeten groene geschiedenis van 1972

Zijn de wonderen de wereld uit? Niet als Geert...

Paul Verhaeghe :: Onbehagen

Verklaren dat het huidig tijdsgewricht getekend wordt door zowel...

Jan Hertoghs :: Alles voor de Kempen

In Alles voor de Kempen schetst Jan Hertoghs een...

verwant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in