Timmy’s Organism :: Raw Sewage Roq

82822523

Eén van de grootste smeerlappen uit het Amerikaanse garagewereldje is zonder enige twijfel Timmy Vulgar. Met Clone Defects en Human Eye gooide hij reeds grote ogen en met het naar zichzelf genoemde Timmy’s Organism heeft hij de kunst van vuile muziek maken nog altijd niet verleerd. Naar welke toxische ingrediënten er allemaal in Timmy’s vuile organisme zitten is het een beetje raden, maar met een vanzelfsprekende titel als Raw Sewage Roq wenst hij in ieder geval niet te verhullen dat het hier om de beerput van de rock-‘n-roll gaat.

Het is intussen al bijna tien jaar geleden dat Vulgar met Clone Defects’ Shapes Of Venus heel enthousiast bij In The Red Records debuteerde. Het was een razendsnelle punkplaat met een erg smerig geluid waarbij je na afloop gewoon opnieuw op ‘play’ wilde duwen. Er kwam helaas geen vervolg meer, maar met Human Eye bracht Vulgar toch nog een beetje troost met een industriële vorm van zijn garagerock. Ook van deze band kwamen via In The Red records geen platen meer uit, maar rouwig hoeven we hier gelukkig niet om te zijn, want met Raw Sewage Roq brengt Vulgar nu ineens een hoogstpersoonlijke garageplaat uit waarmee hij gewoon al zijn tentakels op de beschaafde wereld loslaat.

Dat “Cats On The Moon” met het gepiep van een nog af te stellen versterker begint, zet meteen de toon voor Raw Sewage Roq. In het nummer bezingt Vulgar het verval van de USA, al lijkt hij hier niet onder te lijden, maar eerder van te genieten omdat het hem veel inspiratie geeft om vuile garagerock te maken. Bij momenten klinkt het weliswaar alsof er een kat door een keukenrobot wordt gehaald, maar saai wordt het echt nooit. Dat Vulgar niet om een provocerende titel als “Bouncing Boobies” verlegen zit, helpt uiteraard, al is het hoge entertainmentgehalte toch vooral op het conto van het steeds terugkerende gitaarlijntje te schrijven dat de niets vermoedende luisteraar vier minuten lang in een wurggreep houdt.

Dat Vulgar niet alleen lawaai kan maken, maar er eveneens een krak in is heel gevarieerde nummers te brengen, maakt van Raw Sewage Roq een heel genietbare plaat die moeiteloos het niveau van groezelige undergroundrock overstijgt. Met “Monster Walk” brengt Vulgar Cramps-gewijs een nummer over kerkhoven, oogballen en zombies, terwijl hij zich met “Unhook My Leash” als sadomachosist uit. Met het ingetogen, bluesachtige “Drunken Man” doet hij het echter nog beter door het over zijn pillen- en drankverslaving te hebben. Hoewel hier een beetje plaats wordt gemaakt voor emotie, klinkt het nummer met de opzettelijk valse zang niettemin even smerig als de rest van het plaatje.

Niet dat Vulgar stilaan de weg naar de volwassenheid opzoekt, want met het punkachtige “Poor And Bored” lijkt hij op zijn beurt in het tijdperk van voor Clone Defects terecht te komen waarbij de klemtoon meer op garagepunk en minder op garagerock lag. Dat hij hiermee weg komt, heeft alles te maken met het stevig rockende “Low Cut Surgery” waarmee hij weer even vlug op kruissnelheid komt. Het rammelt allemaal weliswaar als een versleten locomotief, maar binnen dat universum van lawaai weet Vulgar toch heel wat afwisseling te brengen.

Het logische gevolg is dat wij er maar niet uit geraken of Raw Sewage Roq nu een undergroundplaat met popgehalte of net een popplaat met punkgehalte is. Wat wij echter wel met zekerheid weten, is dat het plaatje het beste van twee werelden combineert en hiermee nog heel lang zal nazinderen.

8
http://timmyvulgar.blogspot.be/
Konkurrent
In The Red

verwant

aanraders

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

The Slow Show :: Subtle Love

Eigenlijk had The Slow Shows daags na verschijnen van...

Goes & Goes :: Nie Gezeverd

Bestaat er zoiets als blues uit Vlaamse klei getrokken?...

Public Service Broadcasting :: This New Noise

Geef J. Willgoose, Esq. een oubollig onderwerp en hij...

Comité Hypnotisé :: Danza del Piri-Piri

Return of the Jedi, The Godfather III, Back to...

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in