Tommy Wieringa :: Dit zijn de namen

Met Joe Speedboot brak hij door als een van Nederlands meest getalenteerde schrijvers. Sindsdien breidt het succes van Tommy Wieringa zich alleen nog maar uit. Dit zijn de namen is zijn nieuwe roman, die opnieuw een heel ander facet van Wieringa’s talent laat zien.

Een nieuwe roman van Tommy Wieringa is ondertussen een echt evenement geworden. Sinds hij met Joe Speedboot uit 2005 een van Nederlands grootste knuffelboeken maakte, lijkt alles wat hij schrijft in goud te veranderen. Ook de critici stapelen de lofbetuigingen voor zijn boeken op en een internationale doorbraak zit er ook aan te komen. Wieringa lijkt zichzelf ook steeds te willen vernieuwen. Dit zijn de namen is dan ook een heel ander boek dan zijn vorige romans Caesarion en Joe Speedboot.

Het boek speelt zich af in een afgelegen streek ergens tussen Europa en Azië. Michailopol is een grensstad waar Pontus Beg als commissaris de plak zwaait. Hij is een figuur zonder veel vooruitzichten. Zijn eenzame leven verloopt volgens vaste patronen. Het is een ontmoeting met een rabbi die hem doet inzien dat zijn verleden aanleunt bij het jodendom. Daarin herkent hij zijn ware roeping en zo slaagt hij er in meer betekenis aan zijn leven te geven.

Tegelijk volgen we het verhaal van een groep anonieme vluchtelingen. Gaandeweg ontdekken we wie deze figuren zijn en wat hun achtergrond is. Toch lijkt het zo dat Wieringa hun verhaal meer als een parabel wil vertellen. Zo staan de belevenissen van de vluchtelingen meer symbool voor de algemene mens, waarbij de vluchtelingen niet echt tot volwaardige personages ontwikkeld worden. Gaandeweg leidt hun vlucht hen naar Michailopol, waar ze door Pontus en zijn medewerkers opgepakt en ondervraagd worden. De gesprekken tussen Pontus en de verschillende vluchtelingen worden afgewisseld met flashbacks die meer licht werpen op de moord die zich tijdens hun tocht heeft afgespeeld binnen de groep .

Net als in zijn andere werk blijft Tommy Wieringa indruk maken met zijn creatieve beheersing van de taal. Hij slaagt erin om een vlot leesbare taal te gebruiken die nergens vervalt in stereotypen. Tegelijk heeft hij geen al te expliciete stijl die de mogelijkheden van zijn werk zou kunnen belemmeren, zoals dit bij Arnon Grunberg al eens het geval kan zijn.

Dit zijn de namen is een triomf geworden voor de auteur Tommy Wieringa. Hij toont weer maar eens dat onder zijn pen zowat alles mogelijk is. Tegelijk heeft hij met deze roman heel wat afstand gecreëerd met zijn vaste lezers. Zij moeten inspanningen leveren om deze niet altijd even vlot te vatten roman te verteren. Wie echter graag een auteur heeft die samen met zichzelf ook graag zijn lezers blijft verrassen, is bij Tommy Wieringa aan het juiste adres.

7
http://www.debezigebij.nl

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

aanraders

Pierre Hadot :: De Sluier van Isis

Lang voordat het opnieuw populair was om de (Grieks-)Romeinse...

Francesca Stavrakopoulou :: God, een anatomisch onderzoek

Volgens rabbijn David J. Wolpe en ongetwijfeld vele anderen,...

Geert Buelens :: Wat we toen al wisten – De vergeten groene geschiedenis van 1972

Zijn de wonderen de wereld uit? Niet als Geert...

Paul Verhaeghe :: Onbehagen

Verklaren dat het huidig tijdsgewricht getekend wordt door zowel...

Jan Hertoghs :: Alles voor de Kempen

In Alles voor de Kempen schetst Jan Hertoghs een...

verwant

Tommy Wieringa :: Ga niet naar zee

Als romancier is Tommy Wieringa een groot talent. Hij...

Tommy Wieringa :: Alles over Tristan

De Nederlander Tommy Wieringa is naast schrijver ook muzikant....

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in