Benny Zen & The Syphilis Madmen :: Tony The Hindu And The Advocates Of Science & Culture

82810298

Het gaat Peter Houben wel voor de wind met Benny Zen & The Syphilis Madmen. Met UFO Conspiracy Believer en Run Back To The Safety Of The Town liet hij de indierockharten namelijk reeds twee keer sneller slaan en met Tony The Hindu And The Advocates Of Science & Culture trakteert hij ze zelfs op een conceptplaat met maar liefst 22 nummers.

Het ziet ernaar uit dat Houben met zijn nieuwe groep na het roemrijke, maar verre verleden van Nemo eindelijk een tweede adem heeft gevonden. Met UFO Conspiracy Believer en Run Back To The Safety Of The Town bracht hij namelijk twee fijne platen uit met genoeg potentiële singles erop. Dat laatste aspect is met Tony The Hindu And The Advocates Of Science & Culture helaas een beetje zoek, al heeft dat veel te maken met de aard van het beestje, namelijk dat het een conceptplaat is waarbij het geheel van groter belang is dan de individuele nummers.

Dat concept heeft Houben in ieder geval heel goed verwoord in de titel van de plaat. In elk nummer van Tony The Hindu And The Advocates Of Science & Culture wordt er namelijk verwezen naar een bekend persoon, ongeacht of het nu over sport, muziek, wetenschap of literatuur gaat. Dat Houben dat op zijn typische, droge manier doet, is uiteraard het zout op de patatten. In “Ringo Starr (You Can Sleep On The Couch)” probeert hij de bebrilde, drummende Beatle te troosten over de split van The Beatles, terwijl hij Stephen Hawking in “Stephen Hawking (Grass Is Good For Thinking)” tot een jointje probeert te verleiden omdat dat hem volgens Houben nóg wijzer kan maken.

Dat het qua humor nog steeds goed zit met Benny Zen & The Syphilis Madmen is bijgevolg heel vlug duidelijk. Dat lukt uiteraard het beste met bekende figuren zoals E van Eels in “Mark Everett (Join The Bus)”, waarin Houben hem als een heel kleurrijk figuur beschrijft. Een garantie voor een goed nummer is een bekend figuur echter niet, want “Ayrton Senna (Not Like Old Days)” en “Morrissey (Good Guys Closing In)” passeren de revue veel minder spectaculair. Dat legt het grote minpunt van Tony The Hindu And The Advocates Of Science & Culture bloot: Houben heeft het plaatje werkelijk tot de nok gevuld, terwijl heel wat nummers eigenlijk niet veel meer zijn dan grappig bedoelde niemendalletjes. Hij had gerust een beetje strenger mogen zijn in de selectie van de liedjes en met minder materiaal beter kunnen overtuigen.

Toch is Tony The Hindu And The Advocates Of Science & Culture geen plaat die helemaal in de schaduw van de voorgangers hoeft te verdwijnen. De plaat heeft immers heel eigen charmes en één daarvan is dat er eveneens een hoop B-Celebrities worden bezongen. Dat is zo bij “Nathalie Merchant (The Trees Have Their Proper Names)”, een bandlid van 10,000 Maniacs dat Houben met heel veel nostalgie en liefde bezingt en waarbij je echt wel zin krijgt om de naam even te googelen om er alles over te weten te komen. Hetzelfde geldt voor “Richard Feynman (All The Molecules In You)”, een nummer over een wetenschapper dat Houben met de hilarische en alles relativerende woorden “Well, everything’s cool at the cemetary, equal opportunities for everyone…” begint.

Dat wij over Tony The Hindu And The Advocates Of Science & Culture zowel positieve als negatieve commentaar hebben, maakt het al een minder goede plaat dan UFO Conspiracy Believer en Run Back To The Safety Of The Town. Toch willen wij u zeker niet tegenhouden om naar de platenzaak te hollen, want het blijft wel een heel moedige poging om na twee tweelingbroerplaten iets nieuws te proberen dat in theorie zelfs heel goed bij Houbens profiel past.

5.5
http://www.bennyzen.com/
Rough Trade Distribution

verwant

aanraders

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

The Slow Show :: Subtle Love

Eigenlijk had The Slow Shows daags na verschijnen van...

Goes & Goes :: Nie Gezeverd

Bestaat er zoiets als blues uit Vlaamse klei getrokken?...

Public Service Broadcasting :: This New Noise

Geef J. Willgoose, Esq. een oubollig onderwerp en hij...

Comité Hypnotisé :: Danza del Piri-Piri

Return of the Jedi, The Godfather III, Back to...

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in