30,000 Monkies :: Womb Eater Wife Beater EP

De bizarre hoes en dito titel spreken boekdelen. Het debuut van 30,000 Monkies staat niet voor meezingbare popmuziek, maar wel voor een akelig goed riff-festijn.

En dat voor een eerste e.p. van een band die voorlopig vooral aandacht kreeg op gespecialiseerde stoner metalblogs. Onverdiend in een krappe niche blijven hangen: dat is misschien ook de reden waarom we het vierkoppige riffmonster uit Beringen (er moet in de Limburg iets in het water zitten: zoveel gitaargeweld!) nu pas opgepikt hebben. Womb Eater Wife Beater EP verscheen al in september vorig jaar. Het is nu aan een ruimer publiek om zich over te geven aan de halfuur durende psychedelische stoner/noise trip.

Psychedelisch? Stoner? Noise? Hebben we te maken met het Belgische antwoord op Ufomammut? Afgaande op “Plumbing On Steroids” zouden we al ‘ja’ durven te zeggen. De afsluiter in vier woorden: episch, hypnotiserend en meedogenloos hard. De vier heren zouden een stevige livereputatie hebben: wat moet zo’n nummer niet in real time geven?

30,000 Monkies zullen niet alleen fans van Kyuss en Sleep bekoren, ook The Melvins en Sonic Youth halen ze graag aan als voorbeelden. En terecht. Vanaf het openingsnummer (met een Chinese titel, hoe kom je er bij?) is het meteen beuken geblazen. Een fiere Belg zou moeten eisen dat riffs naast mosselen met friet, wafels en chocolade op de lijst van nationale lekkernijen komt.

Wees maar gerust dat de Limburgse band het gezonde verstand verdringt. Vooral in “Lorids’ Terrify Lab” en “Wardimir” worden allerlei vreemdsoortige effecten duchtig door elkaar geschud. Het eerste nummer haalt vooral zijn kracht uit de leuke samenzang, maar de stemmen zijn bij momenten gruwelijk vervormd. En de gitaren, die klinken als een horde opgefokte katten. Zo hebben we het graag.

”Wardimir” is iets minder freaky in elkaar geknutseld, maar het effect van de excentrieke stoner — om het scharminkel toch een naam te geven — is daarom niet minder bevreemdend. Toch klinkt dit nummer door de gitaren en de vocalen vooral als een dreigend geheel. 30,000 Monkies: duidelijk niet voor gevoelige oortjes of hartpatiënten.

Ruben Savelkoul, Michael De Naegel, Michael Nicolai en Igor Vuch mogen zich stevig op de borst kloppen: met Womb Eater Wife Beater hebben ze meteen een plaatje op hun conto dat op de hersenpan blijft plakken, mits het volume op maximum staat natuurlijk. Als je van een low budget plaatje, opgenomen bij Tim De Gieter in zijn Tiny Tim Studio, net niet in een psychose belandt, wil dat al veel zeggen. Van de volgende release moeten we minstens in een dagenlange roes blijven. Gene zever.

Als u recentelijk de uitmuntende platen van hun collega-lawaaimakers in Kabul Golf Club of SardoniS kon appreciëren, moet u dringend de Bandcamp-pagina van 30,000 Monkies bezoeken. U zal het zich niet beklagen. En wij willen dit zootje ongeregeld zo snel mogelijk live aan de lijve ondervinden!

7
Release:
2012
http://30000monkies.bandcamp.com/
http://www.facebook.com/30000monkies
Eigen beheer

verwant

30,000 Monkies :: I Ate Myself To Grow Twice As Big

Is noise rock op weg om België nog meer...

30,000 Monkies :: “Wij metalheads? We kennen maar één nummer van Slayer”

Zonder twijfel de vreemde eend in de noise rock-bijt:...

30,000 Monkies :: Somewhere Over The Painbow EP

Twee jaar na Womb Eater Wife Beater hebben de...

aanraders

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

The Slow Show :: Subtle Love

Eigenlijk had The Slow Shows daags na verschijnen van...

Goes & Goes :: Nie Gezeverd

Bestaat er zoiets als blues uit Vlaamse klei getrokken?...

Public Service Broadcasting :: This New Noise

Geef J. Willgoose, Esq. een oubollig onderwerp en hij...

Comité Hypnotisé :: Danza del Piri-Piri

Return of the Jedi, The Godfather III, Back to...

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in