PUKKELPOP 2012: Chromatics :: donderdag 16 augustus, Castello

Ze moeten een van de meest onwaarschijnlijke radiohits van het afgelopen jaar hebben geboekt, en dus hing het bordje “Volzet” al snel aan de ingang van Castello. Chromatics bedankte met een set die deed vergeten dat er buiten een zonovergoten festival aan de gang was.

Chromatics is dan ook geen band voor zonnige taferelen. Kill For Love, de recente plaat die de groep — via de titeltrack — het grote publiek op een serveerblaadje leverde, is gemaakt voor lange nachtelijke autoritten door een grootstad naar keuze, waar verkeerslichten reflecteren op het natte wegdek, en het leven buiten als vanzelf in slowmotion gaat bewegen.

Live wordt de dromerigheid van die plaat wat opgeheven. Johnny Jewel legt een web van goed doorstampende beats over de muziek, maar het is zangeres Ruth Radelet die de aandacht naar zich toezuigt. Als onderkoelde freule die haar teksten prevelt met de verleidelijke onverschilligheid van een wulpse lolita, is zij het die Chromatics zo bijzonder maakt.

Veertig minuten lang wanen we ons zo op een nachtelijke autorit door een met neonlichten bezaaid betonlandschap. “Kill For Love” krijgt al vroeg in de set een forse uitvoering mee die al het wazige van de singleversie doet vergeten. Er daagt ook al eens een stoorzender op in de vorm van het door platte kermisbeats ontsierde “Back From The Grave”, maar gitarist Adam Miller compenseert meteen daarna gelukkig met het absolute hoogtepunt “The Streets Will Never Look The Same”. Wanneer Radelet opnieuw de microfoon mag nemen voor een zwoel “I Want Your Love” zijn we helemaal verkocht.

Bijna jammer dus dat de groep daarna eindigt met twee covers. Dat is niet nodig, want hun eigen nummers zijn sterk genoeg, maar gelukkig zijn ook deze interpretaties niet minder dan goed. Vooral het vertraagde en ingehouden “Running Up That Hill” van Kate Bush is erg indrukwekkend. Generischer is “Hey Hey My My (Into The Black)” dat de impact van Neil Youngs origineel nooit evenaart. Het is een wat flauw slotakkoord van een indrukwekkend concert, maar het Pukkelpubliek maalt daar terecht niet om. Straf optreden.

http://www.myspace.com/chromatics
http://www.facebook.com/CHROMATICSBAND
N.E.W.S.
Italians Do It Better

aanraders

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

Elvis Costello & Steve Nieve

Elvis Costello en Steve Nieve zijn al bijna vijf...

65DaysOfStatic Plays Wild Light :: 22 september 2023, Trix

Ook in een wereld waarin The Rolling Stones blijven...

Billy Bragg

Zo sympathiek dat ie letterlijk alles en iedereen ontwapent....

Misty Fields 2023 :: Een hitmachine van een andere planeet

Vorig jaar staken we er nog een teen in...

verwant

Chromatics

Zes jaar heeft het geduurd voor Chromatics nog eens...

Chromatics

Chromatics :: 5 juni 2013, Balzaal Vooruit

Onlangs werd Kill for Love, het meest recente album...

Brussels Film Festival 10th Anniversary Party with Chromatics :: 9 juni 2012, Flagey

Tien jaar, zo lang draait de laatste incarnatie van...

Chromatics :: Kill For Love

Epische platen, het klinkt als een overblijfsel uit de...

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in