FESTIVALPARCOURS: DOUR :: De beloften van morgen

Natuurlijk heeft Dour een pak leuke grote namen voor u. Ook wij zullen op de eerste rij staan als The Rapture, Flaming Lips en Bon Iver het podium betreden. Maar daarom zakken wij niet af naar die oude mijnsite in putteke Henegouwen. Neen, mijnheer, als waren wij echte Stanley Livingstones, duiken wij daar met volle goesting in de jungle der onbekende namen, op zoek naar ontdekkingen. En dit zijn alvast een paar van onze tips voor onze trip. Who’s with us?

Roscoe – donderdag – La Petite Maison dans la Prairie

Radiohead! Archive! De critici buitelen over elkaar heen om Cracks, het debuut van het Luikse Roscoe, de grootste referenties toe te bedelen. Dat die scribenten niet met pek en veren de stad zijn uitgezet, onder luid hoongelach, wil zeggen dat er wel iéts van waar is. Ja, u heeft dit al vaak gehoord, maar met de hulp van Redboy (de man achter My Little Cheap Dictaphone), maakt deze groep een plaat die doet denken aan weidse landschappen, hooggestemde emoties en Wuthering Heights-achtig drama. Benieuwd wat dat live oplevert? Wij ook.

soundcloud.com/piasbelgium/roscoe-enemies-1

Nick Waterhouse – donderdag – Dance Hall

Wie niet vies is van een stevige brok retro, moet donderdag, ergens in de vooravond, in de Dance Hall zijn. Nick Waterhouse, jonkie, witte neger en Buddy Holly-lookalike, zal daar samen met zijn achtergrondkoortje The Naturelles immers de gloriedagen van de soul en R&B (toen dat nog iets anders betekende) doen herleven met zijn vingerknippende, onweerstaanbaar groovy songs. Check de Them-cover “I Can Only Give You Everything” en probeer eens níet mee te stampen met die pompende sax. Niet voor muurbloempjes en schoenenstaarders, maar dat mag voor het Dourpubliek geen probleem zijn.

http://www.nickwaterhouse.com/

Great Mountain Fire – donderdag – ClubCircuit Marquee

Dour doen is Walen ontdekken. Of Brusselaars. En bij onze Franstalige vrienden is dé belofte al even Great Mountain Fire, een gezelschap dat het moet hebben van upbeat postpunk; hoekige rock om vooral erg spastisch op te bewegen. Eén tip: ga voorbij aan dat franglais, en beweeg die ledematen. Het mag.

www.myspace.com/greatmountainfire

Hanni El Khatib – vrijdag – La Petite Maison dans la Prairie

Hoewel zijn naam anders doet vermoeden, staat Hanni El Khatib niet op Dour om voor een portie exotisme te zorgen: zijn naam heeft hij van Palestijnse vader, maar eigenlijk komt deze man gewoon uit Amerika, en dat is er ook aan te horen. El Khatib maakt met zijn tweemansproject old school rammelende garagerock die geregeld aan The White Stripes doet denken, maar grijpt net zo graag terug naar fiftieskoortjes en draait zijn hand niet om voor een Elviscover. Zijn onversneden rock-‘n-roll met minimale opsmuk mag dan weinig vernieuwend zijn, erg lekker is het wel: meer moet dat op een festival soms niet zijn.

http://hannielkhatib.com/

Shlohmo – vrijdag – De Red Bull Elektropedia Balzaal

Nog maar net uit de kunstschool en een rits briljante EP’s uitbrengen: Shlohmo, in het echte leven Henry Laufer, bleek al snel een beatwonder. Met zijn melancholische maar bloedmooie elektronica is de piepjonge Amerikaanse producer spek voor de bek van fans van Boards Of Canada, Flying Lotus en Mount Kimbie. Voorlopig nog een goed bewaard geheim dus. Wie zich wil voorbereiden op een hallucinerende trip op vrijdag, luistert best al eens met de koptelefoon naar de heerlijke plaat Bad Vibes en zijn nieuwste, briljante Vacation EP.

http://shlohmo.tumblr.com/downloads/

Spector – zaterdag – ClubCircuit Marquee

Indie dood? Als het van Spector afhangt niet. Ze brengen onweerstaanbaar catchy en energieke poprock met een laagje electro. Afgaande op verrukkelijke nummers als “Chevy Thunder”, “What You Wanted” en “Never Fade Away” en hun opvallende podiumpresence (inclusief pak en al) lijken deze Londenaars toekomstige Werchterkandidaten. Volgens NME en BBC is Spector een van de beloftes voor 2012. En ook Jools Holland en Florence (van The Machine) zijn al fan. Nu u nog!

http://spector.co.uk/

Turbowolf – zondag – La Petite Maison dans la Prairie

Turbowolf heeft zijn naam niet gestolen. Het opzwepende viertal uit Bristol maakt elektronische rock-‘n-roll met een hoog rawk-gehalte. Denk aan Death From Above 1979, maar dan met een portie rauwe testosterongitaren. De band is beïnvloed door zowel rock-‘n-roll, heavy metal, punk als elektronica. Of je nu fan bent van Motörhead, The Datsuns of Turbonegro: wedden dat je zondag al na enkele minuten luchtgitaar staat te spelen?

http://www.myspace.com/turbowolfband/

Team Me – zondag – ClubCircuit Marquee

Goed, u zult zondag al ferm moe zijn van drie dagen festival. Het zal nog vroeg zijn. En toch zult u dat na een kwartier in de set van Team Me allemaal vergeten zijn. Met de energie van een Arcade Fire dat net van de middelbare school af is, en de vrolijkheid van een sekte die net een Flaming Lipsconcert heeft bijgewoond, is dit immers een ideaal ochtendshot. Want achter dat drukke, volle geluid waarin drums, violen en xylofonen elkaar het spotlicht bevechten, gaan verdomd aanstekelijke popsongs schuil over de essentiële zaken des levens als “ik zie u graag” tegen je object van verlangen prevelen en weten dat er geen weg terug is. In ’t kort? Wie Team Me ziet, weet dat hij leeft.

www.myspace.com/teammegjaggu

Givers – zondag – ClubCirquit Marquee

Wie zondag zélfs na Team Me nog steeds halfdood over de weide strompelt, zal door Givers ongenadig maar met zachte hand de prut uit de ogen gewreven worden: dit ongegeneerd vrolijke vijftal huppelt door het leven, en opteert daarbij voor een soundtrack vol Afrikaans aandoende percussie, onverwachte tempo- en stijlwissels à la Vampire Weekend en enthousiaste samenzang. Veel zomerser zal het op deze Doureditie niet worden.

htt://giversband.com/

Ufomammut – zondag – La Petite Maison dans la Prairie

Ufomammut is een uniek geval. Poia (gitaar), Urlo (bas) en Vito (drums) vormen niet zomaar de zoveelste op weed terende stonerband, én komen zowaar uit Italië. Het geniale trio smelt psychedelische rock, stoner doom en dronemuziek samen tot monolithische en hypnotiserende metal. In de underground hebben ze al veel devote aanhangers. Na Dour volgen er beslist nog meer. Ontdek ze voor ze (veel te) hip worden.

http://www.myspace.com/ufomammut/

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

DOUR 2012 :: Veulens, kittens en hitsige hondjes

Vergeet de legendarische editie 2000, Dour heeft een nieuwe...

Dour vervolledigt affiche

De laatste 14 dagen spuwde Dourfestival meer nieuwe affiche-aankondigingen...

Dour kleurt zwart-geel-rood

Vandaag vulde het Dour-festival zijn affiche weer verder aan, deze...

Dour-affiche bijna compleet

Dour maakt vandaag een hele reeks nieuwe toevoegingen bekend die...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in