FESTIVALPARCOURS: Cactus Festival

Slechts één podium en een stadspark dat als bescheiden festivalweide doorgaat. Je moet het de organisatie van Cactus wel meegeven: het vergt een portie lef om jaar na jaar niet te bezwijken onder de commerciële druk en het devies “bigger is better (and more profitable)”. Het Brugse driedaagse muziekfestival heeft zijn stekels nog niet verloren want ook de 31ste editie tekent voor een mooie portie festivalmuziek.

Er zijn wel een aantal logistieke aanpassingen die de festivalorganisatie voor de editie van 2012 heeft ingevoerd, naar eigen zeggen om “het publiekscomfort te vergroten.” Een tweede tijdelijke toegangsbrug zal over het Minnewater gebouwd worden, zodat bezoekers voortaan een extra alternatief hebben om tussen de festivalweide en het plein met de voornaamste eetgelegenheden te bewegen. Het zou een einde moeten maken aan het lange aanschuiven tussen de concerten en op het einde van de avond. Verder zijn er ook aanpassingen gemaakt aan de inkom zodat het aanschuiven op vrijdagavond sneller zal verlopen. Voor de dorstigen onder ons is er ten slotte ook goed nieuws: de drankbonnetjes blijven – ondanks de prijsverhogingen van het bier – nog steeds 2 euro kosten (+ 10 cent statiegeld). Als het weer wat meezit, zullen we ons niet blauw betalen aan de nodige verfrissing. Een mooie geste.

Cactus heeft voor z’n 31ste editie gekozen voor een een sterk Angelsaksisch getint programma. Drie vierde van de artiesten heeft wortels in het Verenigd Koninkrijk of de Verenigde Staten, wat de inner-anglophile in het van de organisatie al te makkelijk blootlegt. Naast die sterke internationale focus is er gelukkig ook aandacht voor talent van eigen bodem met een bluesy zangeres die in België is geboren maar na één jaar al de New Yorkse oorden heeft opgezocht en sindsdien wat tussen de twee landen heeft gependeld — een mens moet zich aan iets optrekken nietwaar. Trixie Whitley zal u op vrijdag echter van uw sokken blazen met een concert dat van begin tot eind naar de keel grijpt en de ziel onherstelbaar ontroeren. Naast haar werk met het Black Dub-project, waagt de Belgisch-Amerikaanse haar kans met een nieuw album dat in het najaar verschijnt. Op vrijdag kijken we overigens vooral uit naar de passage van Emilíana Torrini, die voor eens en altijd moet bewijzen dat haar single “Jungle Drum” geen toevalstreffer was. De voorbode voor een rits van ijzersterke songs? Laat ons hopen. Headliner op vrijdag is de Britse groep Razorlight, waarvan we nu al voorspellen dat ze het record open air tear-jerking zullen breken met hun makkelijk meezingbare popsongs. Kent u “Wire To Wire” en “America” nog? U bent alvast gewaarschuwd.

Zaterdag belooft echter de meest spannende dag te worden met een opeenstapeling van rockgroepen die ons al spontaan doen watertanden. Kurt Vile geeft kort na de middag al de aftrap met een optreden dat eigenlijk naar volstrekte duisternis snakt. Vile wordt gevolgd door de rootsmuziek van CW Stoneking, niet zo lang geleden nog vastgelegd op de plaat Jungle Blues. Met het Primitive Horn Orchestra in zijn kielzog maken we ons alvast op voor bacchanaal van blues, ragtime en jazz. Direct na Stoneking’s concert blijft u best hangen voor wat een exclusief en bijzonder optreden wordt van de Amerikaanse slowcoreband Low. Naar verluidt maken ze anno 2012 ook snellere muziek: een transformatie die u niet mag missen.

Later op de dag, als we wat zijn bekomen van die afwisseling tussen dans en luistermuziek, wagen we ons ook Grant Lee Buffalo, een uitgelezen kans om een folkrockband aan het werk te zien die na een jarenlange pauze opnieuw de draad heeft opgepikt. Voor de kerels van Black Box Revelation doen we niet langer moeite om u nog te overtuigen: sinds hun Amerikaanse tour (met zelfs een paar nummers in de show van David Letterman) weet zowat iedereen op deze aardkloot dat Dilbeek — of all places — het nieuwe blueswalhalla in België is. Een extra vermelding willen we echter maken voor het concert van John Hiatt, wat wel eens een onverhoopte meevaller kan worden. Dat een ouwe rot zich met veel plezier tussen al dat jong geweld laat programmeren is een goede motivatie om er alleen al bíj te zijn. Have a little faith in him en Hiatt regelt ongetwijfeld de rest. Dat Yeasayer daarna nog zijn opwachting moet maken, is een enigszins verwarrende keuze. De Amerikanen met hun psychedelische tierlantijntjes hadden beter de eer aan Hiatt gelaten om een overigens sterk zaterdagprogramma af te sluiten.

Als u dankzij Yeasayer na een hele nacht in hogere sferen te vertoeven, opnieuw met de voeten op de grond staat, kunt u op zondag nog wat boeiende artiesten aan het werk zien, te beginnen met het Belgische SX. Hoewel de naam eerder past bij een Noorse speedmetalgroep, brengen Jeroen Termote, Stefanie Callebaut en Benjamin Desmet een combinatie van new wave en electropop. Perfect om vredevol mee te ontwaken. De dansschoenen hoeft u pas aan te trekken bij het concert van Aloe Blacc, dat een spetterend feest belooft te worden — afgaande op z’n passage in de AB.

Met As It Ever Was staat het Belgische Absynthe Minded opnieuw volledig in de spotlights van de vaderlandse pers. Een passage langs een van de zomerfestivals kon dan ook niet uitblijven. Op basis van de nieuwe plaat koesteren we enigszins hoge verwachtingen voor dit optreden. Diezelfde soort verwachtingen hadden we ook voor Explosions In The Sky, al liet de groep onlangs weten de toer in Europa te annuleren. The Kills — een vertrouwde naam voor Cactus — zullen die leegte in het programma zonder grote problemen opvullen.

Voor zondag zetten we (toegegeven, uit nostalgische overwegingen) al ons geld in op Chris Cornell, frontman van het ter ziele gegane Audioslave en uiteraard ook de ster van het recent gereanimeerde Soundgarden. Slechts een van de Seattle boys zal aanwezig zijn in het Minnewaterpark maar wat voor een. Afgaande op zijn vorige concerten verwachten we enkel maar een spetterende setlist met eigenzinnige herwerkingen van klassiekers als “Black Hole Sun”, “Hunger Strike” en “Blow Up the Outside World”. Daniel Lanois zal het zware geschut moeten bovenhalen om de euforie van Cornells passage een beetje te doen vergeten. Dat kleinigheidje houdt ons echter niet tegen om de 31ste editie van het Cactusfestival nu al met stip aan te kruisen in onze agenda.

Het Cactusfestival vindt van vrijdag 6 tot en met zondag 8 juli plaats in het Minnewaterpark in Brugge. Tickets en meer informatie via de website.

http://www.cactusmusic.be

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

Cactus Festival 12 :: Van onze verslaggever ter plaatse

Het zit tegen voor de organisatie van Cactusfestival. Een...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in