Prong :: Carved Into Stone

82807231

De geschiedenis van Prong is redelijk warrig en getroebleerd, vooral door toestanden met labels en een aantal bezettingswissels. Eén ding was echter al die tijd een constante: Tommy Victor kan als geen andere hakkende en groovy riffs uit zijn instrument sleuren. Vijf jaar na Power Of The Damager is hij terug met een gewijzigde line up. Hij bevestigt niet alleen wat we allang van hem weten, hij bewijst ook dat hij nog lang niet is uitgeblust.

Om de belangrijkste conclusie al maar direct weg te geven: Carved Into Stone is een must have voor de fans, maar tegelijk een dikke aanrader voor alle liefhebbers van een partijtje metal dat ook overeind blijft zonder voorvoegsels of een hippe scene als ondersteuning.

Het album knalt vanaf de eerste seconde, met een van de heftigste Prong-nummers sinds de late jaren 80: “Eternal Heat”. Hondsbrutale drumpartijen en superieure thrashriffs jagen de VU-meters en het melkzuurgehalte van je nekspieren in de rode zone. Daar doet Tommy Victor zelf nog een flink schepje bovenop. Hij haalt vocaal het onderste uit de kan met agressieve maar verzorgde zanglijnen. Zijn standaard-rasp klinkt voller dan ooit, en de meer melodieuze aanvullingen liggen erg goed in het oor.

De volgende twee tracks gaan door op hetzelfde elan. “Keep On Living In Pain” en “Ammunition” zijn iets bedaarder qua tempo, en laten ook een tikkeltje meer melodie toe in zang en gitaarsolo. Het zijn allebei groovy nummers die weer in herinnering brengen waarom Prong in de vroege jaren negentig zo’n graag geziene gast was op metalpodia en in radio- en tv-shows. Ze klinken catchy, brutaal, herkenbaar en zijn oh zo geschikt voor een rondje vuistzwaaien, headbangen en ander aan een hoog testosterongehalte gelieerd gedrag. Ook Channel Zero zette “Ammunition” op zijn laatste cd, want leden van de band schreven er aan mee.

Dat Prong anno 2012 geen doorslagje is van de Prong van ’94, is te horen op een song als “Revenge… Served Cold”. Het nummer is gebaseerd op een staccato ritme dat niet echt uit de metalcanon afkomstig lijkt, en zowel qua zang als wat gitaarwerk betreft verbazend harmonieus klinkt. Een duidelijke Killing Joke-invloed is hoorbaar in dit nummer en ook in “Put Myself Asleep”.

Het moet trouwens gezegd dat Tommy Victor over het algemeen redelijk goed wegkomt met zijn zangstem. Dit instrument zette hij tot op heden niet vaak in, maar nu doet hij het in meer dan de helft van de nummers. Op “Subtract” worden de postpunkinvloeden in de ring gezet tegenover de agressieve metal van de band. Dat levert een spectaculaire riffmatch op waarvan de luisteraar de winnaar is.

Niet alles is even subtiel gearrangeerd. “List Of Grievances” is simpele beukmetal die keihard zijn punt maakt op een manier die aan Pantera doet denken. Een aantal leden van die band zijn ondertussen terecht gekomen in doomband Down, maar ook Prong kan tegenwoordig op een gelijkaardige, slepende manier spelen. Zo is de titeltrack een zwaar doomy geval waarin de gelaagde zang en gitaar een juiste balans vinden tussen dreiging en melancholie. Jawel, een tikkeltje melancholie, in een Prongnummer! Het is misschien niet helemaal representatief voor de muziek op Carved Into Stone, maar laat het beste horen wat het sterke punt is van dit album: arrangementen en productie.

Victors klasse als riffsmid staat al twee decennia buiten kijf, maar samen met producer Evetts en zijn huidige bandleden (onderschat vooral die drummer niet!) is Prong deze keer echt tot het uiterste gegaan om vlakheid en conformisme te voorkomen. Alle elf nummers zijn voorzien van hooks, tempowisselingen, refreintjes, riffs of solo’s die het ene van het andere onderscheiden maar tegelijkertijd ook verbinden.

Dit album loopt als een trein, tweeënveertig minuten lang doe je net wat de band van je vraagt: headbangen als een gek, al baardkrabbend naar je schoenpunten staren of zelfs af en toe eens een keertje met je gat schudden. Klasse. Snak je nog eens naar een metalalbum dat niet te veel fratsen of pretentie heeft maar vol staat met sterke nummers, zoek dan niet verder: dit is de plaat die je nodig hebt op dit moment.

8
http://www.prongmusic.com
http://www.prongmusic.com
SPV

verwant

Prong :: “Het lijkt soms wel alsof ik vanuit de toekomst gecommandeerd word”

Dit voorjaar kwam Prong met zijn derde comebackalbum voor...

Ammunition :: Prong en Channel Zero in de clinch

Tijdens de schrijfsessies voor Channel Zero's comeback album Feed'...

aanraders

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

The Slow Show :: Subtle Love

Eigenlijk had The Slow Shows daags na verschijnen van...

Goes & Goes :: Nie Gezeverd

Bestaat er zoiets als blues uit Vlaamse klei getrokken?...

Public Service Broadcasting :: This New Noise

Geef J. Willgoose, Esq. een oubollig onderwerp en hij...

Comité Hypnotisé :: Danza del Piri-Piri

Return of the Jedi, The Godfather III, Back to...

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...
Vorig artikel
Volgend artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in