Joël De Ceulaer :: Denken als ambacht

’Wat heeft al dat denken u opgeleverd?’
Ik kan een glimlach niet onderdrukken als Samuel IJsseling, filosoof op rust, antwoordt met: ’Als u mij vraagt of ik nu echt veel wijzer ben geworden, dan is het antwoord: nou nee, dat denk ik niet.’
Waarom zou je dan de moeite nemen om Denken als ambacht te lezen. Heel eenvoudig kan je dan samen met IJsseling antwoorden: ’Omdat het fijn is om na te denken’.

In Denken als ambacht bundelt Joël De Ceulaer zijn gesprekken met tien Vlaamse filosofen met emeritaat. De onvermijdelijke Etienne Vermeersch is van de partij, maar ook minder mediagenieke wijsgeren als Hubert Dethier of Herman Roelants passeren de revue. Eerder verschenen de interviews tien weken lang in het weekblad Knack. Het is dan ook niet de bedoeling het boek even snel te doorbladeren, wat nochtans prima zou lukken. Net omdat het interviews zijn, kan De Ceulaer vragen ter verduidelijking stellen. Bovendien blijft er in een interview heel wat filosofisch hermetisch jargon achterwege. Toch dreigt een te snelle lectuur de eigenheden van elke filosoof verloren te laten gaan.

Interessant wordt het als de oude wijsgeren elkaar tegenspreken. Zo stelt Etienne Vermeersch dat hij als atheïst een wereldbeeld heeft opgebouwd dat hem volkomen bevredigt. Dat wereldbeeld vertoont onheilspellend veel trekken van een utopie waar wetenschap langzaam voortschrijdt. Filosofie is slechts een lapmiddel om antwoorden te bedenken op vragen waarvoor de wetenschap nog geen oplossingsmethode heeft ontwikkeld. Hubert Dethier, eveneens atheïst, betreurt het daarentegen dat zijn atheïsme als het ware voortdurend gaatjes zit te boren in zijn eigen boot. Soms zou de man, vader van een zwaar mentaal gehandicapte zoon, willen geloven. Anders is de wereld toch maar ’een zomaar bij elkaar gerakeld hoopje vuil’. Van Vermeersch’ sluitende rationele wereldbeeld is hier geen spoor.

Eindigen doet De Ceulaer in schoonheid met Jaap Kruithof. Kruithof overleed in 2009, maar in 2003 kon De Ceulaer hem nog strikken voor een interview dat veeleer een tirade is. De oude man amuseert wanneer hij zijn poging beschrijft om de misselijkmakende overvloed in de Carrefour-winkels aan te klagen. Hij stemt tot nadenken als hij de toenmalig oorlog in Irak een schertsvertoning van een wanhopige wereldmacht op zijn retour noemt.

Is Denken als ambacht een must?
Dat niet. Daarvoor biedt het boek onvoldoende diepgang. De proffen filosofie krijgen slechts de ruimte van een interview ter beschikking en moeten dan weer ophoepelen voor een collega met een andere visie. Wel werkt Denken als ambacht prikkelend en wie een wegwijzer wil in de wereld van de filosofie kan er met dit boek een vinden.

http://www.debezigebijantwerpen.be
http://www.debezigebijantwerpen.be

recent

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

Wil

Als een van de weinige Vlaamse oorlogsfilms, maakt Wil een...

PJDS :: Beach Head

PJDS doet het weer: tegen de tijdsgeest in een...

aanraders

Pierre Hadot :: De Sluier van Isis

Lang voordat het opnieuw populair was om de (Grieks-)Romeinse...

Francesca Stavrakopoulou :: God, een anatomisch onderzoek

Volgens rabbijn David J. Wolpe en ongetwijfeld vele anderen,...

Geert Buelens :: Wat we toen al wisten – De vergeten groene geschiedenis van 1972

Zijn de wonderen de wereld uit? Niet als Geert...

Paul Verhaeghe :: Onbehagen

Verklaren dat het huidig tijdsgewricht getekend wordt door zowel...

Jan Hertoghs :: Alles voor de Kempen

In Alles voor de Kempen schetst Jan Hertoghs een...

verwant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in