Scenes uit een aanstaand huwelijk (Adrian Tomine)

De voorbereidingen van een huwelijk hebben al geleid tot menig komische schrijfsel en film. Maar dat de realiteit vaak volstaat voor hilarisch herkenbare situaties, bewijst dit kleine boekje van Adrian Tomine

Adrian Tomine kreeg bij ons wat bekendheid met zijn graphic novel Shortcomings (Tekorten) en in mindere mate met de stripreeks Optic nerve die vooralsnog niet in het Nederlands vertaald werd. Waar zijn vroeger stripwerk als sober tragikomisch kan beschouwd worden met een voorliefde voor de klare lijn, gooit hij het hier over een heel andere boeg. Zijn lijnvoering kan hij nog steeds niet opzij schuiven, maar toch doet het geheel veel schetsmatiger aan, wat de levendigheid zeker ten goede komt. Daarnaast zijn de figuren tussen de verhalen door veel karikaturaler voorgesteld.

Dat alles maakt het allemaal meer tongue in cheek. Zeker als je weet dat het geheel autobiografisch is en hij de zelfspot zeker niet ontloopt. Tomine gaat voor dit verhaal terug in de tijd, waar hij en z’n vriendin Sarah hun samenwooncontract willen omzetten in een huwelijkscontract. Alle clichés passeren de revue. Zij wil een groot feest met toeters en bellen, hij een intieme, simpele plechtigheid. Welke familieleden moeten er uitgenodigd worden, welke bloemen en bij welke bloemist? Wanneer gaat hij nu eindelijk dat kostuum uitkiezen en passen? Waarom toont Adrian weinig interesse, terwijl Sarah de voeten van onder haar lijf loopt? Gaandeweg wordt het steeds meer twijfelachtig of het huwelijk wel zal plaatsvinden.

De anekdotes wisselen elkaar om de drie bladzijden af, regelmatig onderbroken door een hoofdstukje ‘Arme wij’ of een cartoon. Dat laatste is trouwens ook een van Tomines specialiteiten. Getuige hiervan zijn illustratiewerk en cartoons die steevast op de frontpagina van de New Yorker verschijnen. Deze afwisseling zorgt er voor dat we hier te maken hebben met een hartveroverend document boordevol trefzekere humor, rake observaties en schaamteloze tederheid.

Bulderlachen moet je er niet van, maar je glimlach blijft gebeiteld op je gezicht doorheen het hele boekje. De kunst om van het doordeweekse dagelijks leven aangenaam leesvoer te maken, is slechts weinigen gegeven. Tomine slaagt er wonderwel in. Of het hem lukt met andere autobiografische gegevens, valt te betwijfelen. Maar dit is zeker een hebbeding dat ook een ideaal geschenk kan zijn voor vrienden en kennissen die op trouwen staan. Of hun huwelijk dan ook daadwerkelijk zal doorgaan… ?

Adrian Tomine
http://www.adrian-tomine.com
http://www.adrian-tomine.com

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

aanraders

Pierre Hadot :: De Sluier van Isis

Lang voordat het opnieuw populair was om de (Grieks-)Romeinse...

Francesca Stavrakopoulou :: God, een anatomisch onderzoek

Volgens rabbijn David J. Wolpe en ongetwijfeld vele anderen,...

Geert Buelens :: Wat we toen al wisten – De vergeten groene geschiedenis van 1972

Zijn de wonderen de wereld uit? Niet als Geert...

Paul Verhaeghe :: Onbehagen

Verklaren dat het huidig tijdsgewricht getekend wordt door zowel...

Jan Hertoghs :: Alles voor de Kempen

In Alles voor de Kempen schetst Jan Hertoghs een...

verwant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in