Op Weg (Burr & Vance)

Xtra vertaalt opnieuw een vergeten stripverhaal. Op Weg was één van de eerste verhalen die als een graphic novel opgezet werden. Helemaal ongeschonden komt de strip niet uit zijn jaren van vergetelheid.

Op Weg speelt zich af in de Verenigde Staten tussen de twee wereldoorlogen. De armoede overheerst in grote delen van het land. Door de opkomende industrie hebben meer mensen wel werk, maar moeten ze dit doen in vaak abominabele omstandigheden. Freddie Bloch woont met zijn vader en oudere broer in een klein huisje. De conflicten tussen zijn vader en broer lopen steeds hoger op, tot wanneer vader Bloch vertrekt, op zoek naar werk. Op Weg volgt Freddie in zijn zoektocht door heel het land, op zoek naar zijn vader. Tijdens die tocht wordt Freddie een landloper die heel wat vreemde figuren op zijn pad ontmoet.

Scenarist James Vance gaat met dit klassieke gegeven à la Hector Malot heel wat verder. Bij hem is er geen ruimte voor de romantische idee van een kleine jongen die opgroeit tot een sterke volwassene door de moeilijke momenten die hij alleen moet doormaken. In plaats daarvan lijdt Freddie honger en lijkt hij alleen maar geschifte egoïstische zonderlingen aan te trekken. Zelfs zijn kompaan Sam lijkt niet helemaal in de haak. Oorspronkelijk was Op Weg een toneelstuk, en dat is aan deze strip nog te merken. Veel nadruk ligt er op de dialogen en de complexe karakters van de personages. Dit zorgt ook voor een bijzonder traag leesritme. Door de grote brokken aan tekst die we voorgeschoteld krijgen, zitten sommige dialogen met een overdaad aan tekst. Hierdoor vroegen we ons af waarom er überhaupt nog beelden nodig waren.

Een echt opmerkelijk tekentalent konden we Dan Burr bij het verschijnen van Op Weg in 1988 niet noemen. Een bezoekje aan zijn website leerde ons dat hij ondertussen geëvolueerd is naar een zeer opmerkelijk schilder van illustraties. De wat houterige en louter functionele zwart-wittekeningen uit Op Weg lijken daarbij verder weg dan ooit. Op sommige pagina’s slaagt Burr er in om de zwartheid van het zwerversbestaan in zijn tekeningen te vatten, maar meestal blijft het slechts beperkt tot houterige figuren en gezichten vol ontbering. Hij slaagt er volgens ons onvoldoende in om het complexe karakter van het scenario in beelden te vertalen.

Oorspronkelijk verscheen Op Weg in 1988 als Kings In Disguise in zes losse delen. Het was één van de eerste comics die verschenen als één, afgerond verhaal van boeklengte. In 1990 verscheen de eerste gebundelde versie van het verhaal. Meteen werd de strip overladen met lofbetuigingen. Het was dan ook één van de eerste stripverhalen die resoluut kozen voor een volwassen publiek dat op zoek was naar een literaire uitdaging zijn strips. Helemaal onbeschadigd komt de strips evenwel niet uit de tijd. De verhouding tussen de beelden en de tekst zit niet goed en de tekeningen zijn met wat goede wil functioneel te noemen. Nochtans is Op Weg zeker een aanrader voor stripliefhebbers met een interesse in het literaire erfgoed.

Burr

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

aanraders

Pierre Hadot :: De Sluier van Isis

Lang voordat het opnieuw populair was om de (Grieks-)Romeinse...

Francesca Stavrakopoulou :: God, een anatomisch onderzoek

Volgens rabbijn David J. Wolpe en ongetwijfeld vele anderen,...

Geert Buelens :: Wat we toen al wisten – De vergeten groene geschiedenis van 1972

Zijn de wonderen de wereld uit? Niet als Geert...

Paul Verhaeghe :: Onbehagen

Verklaren dat het huidig tijdsgewricht getekend wordt door zowel...

Jan Hertoghs :: Alles voor de Kempen

In Alles voor de Kempen schetst Jan Hertoghs een...

verwant

XIII 18 :: De Ierse versie & 19 :: De laatste ronde (Giraud, Vance & Van Hamme)

Met twee albums waarvan eentje getekend door legende Jean...

XIII

Softcover Een man spoelt aan op de oever van een...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in