Gerrit de Veer :: De overwintering op Nova Zembla

Ben je met dit warme weer nog niet in winterstemming? Dan zal De overwintering op Nova Zembla hierin beslist verandering brengen. Zes cd’s lang dompelen topacteurs en -muzikanten je onder in een hels scheepsavontuur van barre vrieskou, dodelijke ziektes, knagende honger en wilde beesten. Om van te rillen!

{image}

Dit hoorspel is gebaseerd op het relaas van bemanningslid Gerrit de Veer en vertelt het legendarische, waargebeurde verhaal van de avontuurlijke ontdekkingsmissie van Willem Barentsz in 1596. De Nederlandse republiek is arm aan grondstoffen en dus zoeken ’s lands beste cartografen een veilige route naar het rijke Indië, over zee naar de specerijen. Enthousiast zetten ze hun beste zeilen in, exploreren ze nieuwe eilanden en overbluffen ze elkaar met stoere verhalen over de ‘vervloekte Spanjolen’. Tot hun schip vastloopt in het ijs. De bemanning is gedwongen het houten vaartuig te verlaten. Op Nova Zembla bouwen ze een hut voor de winter.

Tal van problemen stapelen zich op: levensgevaarlijke ‘witte beren’, snijdende vrieskou, geen vers voedsel, diefstal, muiterij… Is er een weg terug naar de bewoonde wereld? Weet Barentsz het moreel van zijn mannen op peil te houden? En wat met de zieke timmerman en het kapotte schip?

Historische weetjes tussendoor maken dit hoorspel bijzonder leerrijk en – af en toe – zelfs hilarisch. De Spanjaard Luiz Ferales beschrijft de Nederlander als volgt: “Groot en log. […] De sombere zuiplap waarvoor zelfs de havenmeiden bang zijn. Een grommende vreezak, wie zelfs stinkend vlees nog goed schijnt te bekomen. […] Zijn taal klinkt als het krassen van folterwerktuigen. […] Zijn onbestreden koninkrijk is de zee.” Andere wetenswaardigheden hebben betrekking op kleding, het scheepsleven, weersvoorspellingen, het zestiende-eeuwse Amsterdam, huizenbouw en – voor geschiedenisfanaten – nog veel meer lekkers om van te smullen.

Schitterende acteerprestaties, natuurgeluiden, geweerschoten, archaïsche woorden als ‘gij’ en ‘bijkans’ en muziek uit de zestiende eeuw maken dit hoorspel levensecht. Speciaal voor deze serie werd muziek gecomponeerd voor oude instrumenten als gamba, blokfluit, traverso, luit en trommels. Andere liederen zingen de zeelieden dan weer zelf, vals en uit volle borst, vol overgave. Grote hoorspelacteurs als Jan Borkus, Frans Somers en Paul Vander Lek spelen met natuurlijke flair de rollen van Jacob van Heemskerk, Willem Barentsz en Gerrit de Veer. Avonturisme, autoriteit, gewichtigheid en daadkracht druipen ervan af, net als bij echte zeelui.

Dit hoorspel kwam al uit in 1979 op de VARA, maar het avontuur blijft inspireren. Sinds 24 november 2011 draait ook de film in Nederlandse bioscopen. Geen wonder dat Uitgeverij Rubinstein dit twee weken later op cd uitbracht, want het verhaal verveelt geen moment.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in