EMI gaat naar Universal en Sony

Zolang we onze dosis muziek maar krijgen, zijn we al heel tevreden. Maar boven de hoofden van de artiesten zelf wordt vaak met grof geld gegoocheld tussen de platenmaatschappijen; platenreuzen Universal en Sony kopen EMI op.

Platenmaatschappij EMI bestaat uit twee delen, één voor muziek en één voor publishing. EMI Music zal opgekocht worden door Universal, onderdeel van het Franse Vivendi, voor een slordige 1,9 miljard dollar. De publishing-afdeling gaat naar Sony in ruil voor 2,2 miljard dollar. Verkoper is Citigroup, die de maatschappij in februari pas kocht van het zieltogende Terra Firma.

Met deze overname wordt dus één van de vier grote platenmaatschappijen (EMI, Universal, Sony, Warner) opgeslokt door twee concurrenten. De deal is echter nog niet helemaal rond, want ze moet nog goedgekeurd worden door de Europese en Amerikaanse regelgevende commissies. Nu Universal 27 procent marktaandeel heeft, wordt er gevreesd voor een nakend monopolie.

Het Britse EMI is onder meer de thuis voor David Bowie, Pink Floyd, Coldplay, Beastie Boys, Queen, LCD Soundsystem, Gorillaz, Roxy Music, Snoop Dogg en nog niet in het minst The Beatles en de Abbey Road studio’s, die vandaag 80 jaar geleden gebouwd zijn. Dit is dan nog slechts wat betreft EMI Music. EMI Publishing heeft Arcade Fire, Daft Punk, Kanye West, Beyonce, Jay-Z en nog vele anderen onder de hoede.

http://www.emimusic.com
http://www.emimusic.com

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in