Holly Golightly & Dan Melchior :: Desperate Little Town

Een van de hoogtepunten uit de carrières van zowel Holly Golightly als Billy Childish is ongetwijfeld hun gemeenschappelijke plaat In Blood uit 1999. Dat deed Damaged Good Records besluiten om dat andere tweeslachtige plaatje van Holly Golightly, met Dan Melchior uit 2001, eveneens heruit te brengen. En terecht, want het treffen tussen de rockdame en het niet te temmen rock-’n-rollzwijn uit Shepperton werkt aanstekelijk genoeg om in zowel het rock-’n-roll- als het americanagenre hoge ogen te gooien.

Dat het twee vrij grote rock-’n-rolliconen zijn die de hoofden hebben samengestoken om een plaat te maken, is echter het enige aspect dat Desperate Little Town aan het garagegenre linkt. Het plaatje bestaat namelijk voornamelijk uit weinig toegankelijke americana, waarbij niets nog herinnert aan Melchior’s In The Red-plaat Heavy Dirt of aan Golightly’s glorieuze tijd naast levende garagelegende Billy Childish. Het openingsnummer "Directly From The Heart" is immers meteen een traag nummer op akoestische gitaar, waarbij wij er zelfs over twijfelden of het niet gewoon de bedoeling was om het op banjo te spelen.

Toch hoeft een plaat als Desperate Little Town niet te verwonderen, want Golightly’s recente avonturen met The Brokeoffs naast Lawyer Dave gingen eveneens de Amish richting uit. Het is in dat perspectief zelfs heel goed mogelijk dat haar avonturen met Dan Melchior haar geïnspireerd hebben om met The Brokeoffs te beginnen, want het heruitgebrachte Desperate Little Town dateert van zes jaar voor het debuutalbum van Holly Golightly & The Brokeoffs. Voor Melchior lag zo’n muzikaal uitstapje net iets minder voor de hand, al mag men niet vergeten dat hij met zijn ontoegankelijke zangstem nooit echt heeft geprobeerd om een groot publiek voor zich te winnen, met de nodige authenticiteit tot gevolg. Het is dus geen wonder dat Golightly en Melchior klinken als een mormoons koppel dat na de obligate zware arbeid op het land op een zondagnamiddag toch nog even tijd heeft gevonden om samen enkele nummers op te nemen.

Een liedje met een oubollige tekst als "Don’t Pass The Hat Around" kan dat authentieke karakter in ieder geval alleen maar bevestigen. In het nasale gezang over church bells vindt Melchior namelijk verdacht goed zijn gading en daarbij is het genoeg dat Golightly af en toe eens meeneuriet. Het omgekeerde hoort u in "All I Want", waarin Golightly lauwtjes haar liefde voor Melchior bezingt, met een mistroostig maar al even overtuigend countrynummer tot resultaat.

Het strafste aan Desperate Little Town is echter niet dat Golightly en Melchior het goed met elkaar kunnen vinden, maar net dat het album ondanks het begoogde oubollige karakter vrij gemakkelijk beluisterbaar is. Een nummer als "Why Don’t You Love Me" heeft namelijk een instant meezingbare tekst en met een überbekende musicalcover als "Feeling Good" maakt het duo het voor dat half geïnteresseerde publiek nog net iets gemakkelijker om de drempel te overstijgen.

Niet dat een dergelijke ambitie anno 2011 nog iets te betekenen heeft, want Desperate Little Town is en blijft natuurlijk wel een heruitgave en van een eventuele nieuwe samenwerking tussen Golightly en Melchior is voorlopig geen sprake. Niet getreurd echter, want liefhebbers van Holly Golightly & The Brokeoffs hebben er met de oerdegelijke voorganger van hun favoriete americanaproject natuurlijk wel een niet te missen aankoopverplichting bij.

http://www.hollygolightly.com/
http://www.hollygolightly.com/
Damaged Goods Records

verwant

Holly Goligthly & The Brokeoffs :: Sunday Run Me Over

Met reeds een vijfde plaat op de teller is...

Holly Golightly & The Brokeoffs :: Medicine County

Wat is het geheim voor een lange en succesvolle...

Holly Golightly & The Brokeoffs :: Dirt Dont Hurt

Wat zou de ultieme titel voor een garageplaat kunnen...

Holly Golightly & The Brokeoffs :: You Can’t Buy A Gun When You’re Crying

Hoeveel platen ze al gemaakt heeft, is een goed...

Holly Golightly :: Laugh It Up!

Hoewel heruitgaves vaak goedkope marketingtrucs zijn om omzetten kunstmatig...

aanraders

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

The Slow Show :: Subtle Love

Eigenlijk had The Slow Shows daags na verschijnen van...

Goes & Goes :: Nie Gezeverd

Bestaat er zoiets als blues uit Vlaamse klei getrokken?...

Public Service Broadcasting :: This New Noise

Geef J. Willgoose, Esq. een oubollig onderwerp en hij...

Comité Hypnotisé :: Danza del Piri-Piri

Return of the Jedi, The Godfather III, Back to...

recent

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

Wil

Als een van de weinige Vlaamse oorlogsfilms, maakt Wil een...

PJDS :: Beach Head

PJDS doet het weer: tegen de tijdsgeest in een...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in