They Might Be Giants :: Join Us

Weinigen hadden waarschijnlijk durven voorspellen dat They Might Be Giants vijfentwintig jaar na dat titelloze debuut actiever dan ooit zou zijn. Na een hele resem ongewone omzwervingen keert het duo met album #15 terug naar de geek rock van z’n oude werk. Met succes bovendien.

TMBG omschrijven kan je eigenlijk best doen aan de hand van voorgangers en nakomelingen: ze hebben de lo-fi nerdiness van Camper van Beethoven, het hypereclectische van Ween en het absurde van Devo, maar dan aangevuld met elementen uit country, jazz, theater en zeemansfolklore. Met hun teksten gaat het er al even zot aan toe: het zijn absurde miniatuurtjes vol woordspelletjes waarin de wereld omgetoverd wordt tot een curieus schouwspel van abstracte schetsen en interculturele spielereien. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze invloed hadden op nieuwe generaties nerdrockers (van Ween tot Cake, en ook geen Flight Of The Conchords zonder TMBG) en uiteindelijk kindermuziek gingen maken.

Een trilogie educatieve albums over het alfabet, de cijfers en wetenschap is het meest opvallende wapenfeit van het voorbije decennium, waarin reguliere platen op de tweede plaats leken te komen. Met Join Us wordt weer teruggegrepen naar de hoogdagen van Lincoln (1988) en Flood (1990), toen de band nog niet leed aan overproductie en ideeënarmoede (vanaf het tweeluik John Henry/Factory Showroom kwam er aardig wat sleet op de formule). John Flansburgh en John Linnell bleven zichzelf intussen heruitvinden (ze waren bovendien internetpioniers en zijn tot op vandaag druk in de weer met podcasts en multimediale projecten, etc.) en het leek dan ook logisch dat ze uiteindelijk hun weg terug zouden vinden naar de muziek van de begindagen.

Deze keer vallen er geen zeemansliederen te bespeuren, maar voor de rest worden deze drie kwartier gevuld met instant meezingbare refreinen, vreemde hooks en stemmetjes, goedkope instrumenten en onnozelheden. Maar dat de heren nog altijd weten hoe je een song schrijft, dat wordt meteen bewezen met het openingssalvo: “Can’t Keep Johnny Down” is met z’n arpeggio’s en rinkelende sound iets dat REM had kunnen pennen na een adrenalineshot en een familiepak ijslolly’s, terwijl “You Get That A Lot” uitpakt met een onwaarschijnlijk catchy refrein met snijdende staccatogitaren. “Old Pine Box” zoekt het eerder bij folkpop en “Canajoharie” sluit perfect aan bij de Californische zomerpop van Fountains Of Wayne. En dat is nog maar het begin.

Niet alles zal evenveel beluisteringen kunnen doorstaan, maar geen mens kan ontkennen dat TMBG zich met een onweerstaanbare creativiteit een weg baant door geinige knutselpop (“CloisonnĂ©), gepolijste dansvloervullers (“Celebration” klinkt soms haast als de bastaardzoon van Phoenix en Zoot Woman) en pure absurditeit (“Protagonist”). Door het voortdurende goochelen met namen, stijlen en gortdroge humor — de band is gewoonweg gefundenes Fressen voor fans van John Green, Terry Pratchett en Star Trek –, is dit niet het soort plaat waarvoor je ’s avonds rustig gaat zitten of waarmee je aan het contempleren slaat. Neen, dit is een plaat die je laat knallen terwijl je wakker wordt, het kot moet kuisen of volk over de vloer krijgt dat zin heeft in een feestje. Pret verzekerd.

En trouwens: waarom zou je klagen als de band een wel erg geslaagd eerbetoon aan The Who levert met “Judy Is Your Viet Nam”, dada en hiphop samenbrengt in “The Lady And The Tiger”, een Ween-tje doet (“Dog Walker”) of knipoogt richting The Residents (“Three Might Be Duende”)? Dat we hier meer dan de helft van de songs erbij slepen zou voldoende bewijs moeten zijn van de diversiteit die de band in de aanbieding heeft. Anno 2011 klinkt het allemaal wat minder origineel dan twee decennia geleden, er zijn niet zo veel songs die blijven hangen als op Lincoln (wat ons betreft nog steeds een van de beste popplaten van z’n tijd) en de plaat mist, niet geheel onverwacht, wat coherentie, maar wie dit soort onzin weet te appreciëren zal er voor de rest van de zomer nog veel plezier aan beleven.

http://www.theymightbegiants.com/
Idlewild

verwant

aanraders

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

The Slow Show :: Subtle Love

Eigenlijk had The Slow Shows daags na verschijnen van...

Goes & Goes :: Nie Gezeverd

Bestaat er zoiets als blues uit Vlaamse klei getrokken?...

Public Service Broadcasting :: This New Noise

Geef J. Willgoose, Esq. een oubollig onderwerp en hij...

Comité Hypnotisé :: Danza del Piri-Piri

Return of the Jedi, The Godfather III, Back to...

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in