Foster The People :: Torches

Zomerhit? Zomerhit! Ofwel zet u, met een opkomende glimlach, de radio een tik harder wanneer "Pumped Up Kids" langskomt. Of u bent al in de fase dat nog een keer dàt nummer horen volstaat om een huurmoordenaar te bellen.

Verdeel en heers, lijkt wel het mantra van wie een zomerhit scoort, zij het dat zoiets — laten we daar enigszins naïef van uitgaan — nog altijd eerder per ongeluk gebeurt. Met "Pumped Up Kids" is het Foster The People, de band rond Mark Foster, alvast gelukt een stempel te drukken op de eerste weken van de zomer, met zowel haat als liefde van de bevolking tot gevolg.

Dat hoeft niet te verbazen — noch de hit, noch de reacties: "Pumped Up Kids" lijkt immers wel een sequel op "Young Folks", waarmee Peter, Bjorn & John enkele jaren zich onder menig schedelpan vast klikte. Een beetje fluiten, nagenoeg hetzelfde baslijntje, goedgemutst uptempo ritme: de ingrediënten zitten in ieder geval juist.

In "Helena Beat" en "Call It What You Want" gooit Foster The People nog wat MGMT doorheen zijn geluid, met een lichtelijk euforisch eindresultaat als gevolg. En zowaar, dat is leuk. Voor de zowat 40 minuten die de plaat duurt. En dat zelfs enkele keren, als het moet. Maar wanneer Torches een week lang op hoge rotatie gedraaid wordt met het oog op een recensie, dan komt de ware aard van de plaat angstwekkend snel naar boven.

En die houdt, om het zacht uit te drukken, niet veel goeds in. Dit is fijn materiaal, laat daar geen twijfel over bestaan, maar zet het album in de loop van de komende nog een keer op in ons bijzijn en er gebeuren Hele Enge dingen. Het valt dan ook te betwijfelen dat Foster The People een band wordt die het lang zal uitzingen. Het is hen gegund, van harte zelfs, maar dan zal het vijftal snel een magische formule moeten uitdokteren die hen in staat stelt songs te schrijven die na de twintigste keer nog steeds als een luisterplezier aanvoelen.

Indien niet wordt Foster The People het bandje dat tot het einde der tijden — of het punt dat muziek elke relevantie verliest voor de mensheid, je weet immers nooit — geassocieerd blijft met de zomer van 2011. En laat dat hoegenaamd niet zijn wat deze zomer nodig heeft. Strokes! Beastie Boys! Wat houdt jullie tegen? Maak een hitsingle! En mocht u Torches of een van de singles uit het album toch niet kunnen ontlopen, let een beetje op met de blootstelling eraan. Met een beetje geluk valt het dan allemaal al bij al nog mee.

http://www.fosterthepeople.com
http://www.fosterthepeople.com
Star Time International

verwant

Foster The People wordt volwassen

Na het debuut Torches uit 2011 acht Foster The...

Foster The People + Mini Mansions

AB, Brussel, 6 mei 2012 Meer Foster The People HIER Meer...

aanraders

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

The Slow Show :: Subtle Love

Eigenlijk had The Slow Shows daags na verschijnen van...

Goes & Goes :: Nie Gezeverd

Bestaat er zoiets als blues uit Vlaamse klei getrokken?...

Public Service Broadcasting :: This New Noise

Geef J. Willgoose, Esq. een oubollig onderwerp en hij...

Comité Hypnotisé :: Danza del Piri-Piri

Return of the Jedi, The Godfather III, Back to...

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in