Batman :: Hush (Lee & Loeb)

Na lange tijd verschijnen er nog eens enkele Batman-comics in vertaling. Hush is een bestseller uit het begin van de jaren 2000. Met een spannend verhaal en geniaal tekenwerk heeft het alles om ook bij ons een topper te worden.

Wanneer zowat alle bekende tegenstanders uit Batmans geschiedenis het opnieuw op hem gemunt lijken te hebben, ontdekt hij al snel dat alles samen lijkt te hangen. Hij gaat in het verweer en tracht te achterhalen wie het meesterbrein is dat aan alle touwtjes trekt. Deze figuur staat bekend als Hush, maar lijkt te goed op de hoogte van Batmans verleden om zo maar een nieuwe vijand te zijn.

Scenarist Jeph Loeb geniet zichtbaar van het construeren van een complexe puzzel, waarbij we als lezer Batman volgen in zijn zoektocht naar de waarheid. Niet alle twists zijn even overtuigend en een aantal losse eindjes worden aan het eind weggemoffeld tussen de ontploffingen van een sensationeel slot. Op den duur lijkt Loebs showcase van personages iets te veel op een who’s who waarbij hij nalaat om elk personage een duidelijke plaats in het verhaal te geven. In Amerika is Jeph Loeb een gecontesteerd schrijver. Hoewel hij er steevast in slaagt om succesvolle strips te maken met enkele van de meest populaire tekenaars, wordt zijn werk eveneens steevast onthaald met gemengde reacties. Veel diepgang moet er in zijn verhalen niet gezocht worden. Op dat vlak is Hush een atypisch Loeb-verhaal, aangezien hij een juiste sfeer zet en de spanning in het verhaal weet te houden.

Hoe bekend Jeph Loeb in de VS ook mag zijn, toch valt dat in het niet bij de populariteit van Jim Lee. Begin jaren negentig brak die door als tekenaar van Uncanny X-Men, met als resultaat een recordoplage van 8 miljoen exemplaren voor het eerste nummer van de nieuwe reeks X-Men dat op het hoogtepunt van Lees X-Men-periode gelanceerd werd. Vervolgens richtte Lee mee uitgeverij Image op, samen met enkele van de andere toptekenaars van Marvel. Daar richtte hij de Wildstorm Studios op en tekende hij WildCATS. In 2002 betekende Batman – Hush zijn debuut voor DC Comics. Opnieuw waren de verkoopscijfers ongezien. Momenteel bereidt Jim Lee een nieuwe start voor Justice League voor, en opnieuw zijn de verwachtingen hooggespannen. Zijn werk blijft al meer dan twintig jaar elegantie combineren met explosiviteit. Tegelijk werkt hij al die tijd al met zijn vaste inkter Scott Williams.

Hush is alleszins een goede keuze van de uitgeverij als hernieuwde kennismaking met Batman. Dankzij de talenten van schrijver en tekenaar hebben we met een comicklassieker te maken. Gezien de eeuwige bekendheid van Batman zal deze Hush zeker een groot publiek kunnen bereiken.

http://www.uitgeverijdevliegendehollander.nl
http://www.uitgeverijdevliegendehollander.nl

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

aanraders

Pierre Hadot :: De Sluier van Isis

Lang voordat het opnieuw populair was om de (Grieks-)Romeinse...

Francesca Stavrakopoulou :: God, een anatomisch onderzoek

Volgens rabbijn David J. Wolpe en ongetwijfeld vele anderen,...

Geert Buelens :: Wat we toen al wisten – De vergeten groene geschiedenis van 1972

Zijn de wonderen de wereld uit? Niet als Geert...

Paul Verhaeghe :: Onbehagen

Verklaren dat het huidig tijdsgewricht getekend wordt door zowel...

Jan Hertoghs :: Alles voor de Kempen

In Alles voor de Kempen schetst Jan Hertoghs een...

verwant

Joker

Bij het positioneren van Joker in de markt, haastte...

Lee Bermejo:: Batman: Noël

Vreemde periode om een kerstverhaal uit te brengen. Maar...

Ed Brubaker, Dough Mahnke & Sean Phillips :: Batman – Joker: De man die lacht

Na zijn reeks Criminals lijkt Ed Brubaker de geschikte...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in