De Ideale Man (Clowes)

In 2007 maakte Daniel Clowes De Ideale Man voor The New York Times Magazine. Deze publiceerde dit liefdesverhaal in afleveringen. Nu verschijnt de gebundelde versie als album.

Vorig jaar verscheen met Wilson voor het eerst in meer dan vijf jaar nog eens een nieuw stripverhaal van Daniel Clowes. Hij verwierf in de jaren negentig en het begin van de jaren 2000 bekendheid met zijn reeks Eightball, waarin hij zijn langere verhalen, zoals Ghost World en David Boring, publiceerde in de vorm van korte hoofdstukken. Nadien gingen deze verhalen de wereld rond als enkele van de meest bewonderde graphic novels. Hij slaagde erin om bevreemdende figuren uiterst herkenbare dingen te laten beleven. Met de verfilming van Ghost World uit 2001 bereikte Clowes een veel ruimer publiek. Hij schreef zelf het screenplay voor deze film. Sinds Ghost World besteedt hij zelf meer tijd aan het werken voor films, wat hij nu combineert met het schrijven en tekenen van strips.

De Ideale Man is een van de minder complexe verhalen die Clowes al maakte. Het gaat om een behoorlijk rechtlijnig liefdesverhaal, waarin de hoofdrollen zijn weggelegd voor Marshall en Nathalie, die elkaar op een blind date ontmoeten. De hele ontmoeting vindt plaats in Clowes’ karakteristieke stijl, waarbij onwennigheid en onwetendheid hand in hand gaan. Marshall en Nathalie laveren tussen aantrekking en afstoting. Clowes combineert dialogen met interne monologen, die mekaar visueel letterlijk overlappen op de pagina’s. Uiteindelijk komt ook Nathalie’s ex in beeld die het hele verhaal doet exploderen.

Bijzonder inventief is De Ideale Man dus alleszins niet. Het getuigt echter van Clowes’ grote talent dat hij met dit eenvoudige gegeven toch weer aan de slag gaat en het geheel tot een intrigerende strip uitwerkt die zeker zijn plaats in ’s mans oeuvre mag opeisen. Hoewel eerder werk als David Boring of het nog onvertaalde Like a Velvet Glove Cast in Iron complexer van opzet zijn en nog langer blijven hangen na het lezen, is De Ideale Man zeker geen lichtgewicht-Clowes. Binnen het gemiddelde aanbod van strips, blijft het werk van de Amerikaan er met kop en schouders bovenuit steken.

Door de afwisseling van strips en film blijven de fans van Clowes’ strips vaak,lang op hun honger zitten. Momenteel werkt hij aan een drietal scenario’s voor films. Afhankelijk van de snelheid waarmee die effectief in films omgezet kunnen worden, blijft er dus voldoende tijd over voor strips. Wij hopen alleszins dat Clowes de komende jaren opnieuw van zich zal laten horen. De Ideale Man is immers opnieuw een steengoed en zeer toegankelijk stripverhaal van een van de hedendaagse grootmeesters.

Clowes

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

aanraders

Pierre Hadot :: De Sluier van Isis

Lang voordat het opnieuw populair was om de (Grieks-)Romeinse...

Francesca Stavrakopoulou :: God, een anatomisch onderzoek

Volgens rabbijn David J. Wolpe en ongetwijfeld vele anderen,...

Geert Buelens :: Wat we toen al wisten – De vergeten groene geschiedenis van 1972

Zijn de wonderen de wereld uit? Niet als Geert...

Paul Verhaeghe :: Onbehagen

Verklaren dat het huidig tijdsgewricht getekend wordt door zowel...

Jan Hertoghs :: Alles voor de Kempen

In Alles voor de Kempen schetst Jan Hertoghs een...

verwant

Dodelijk Wapen (Clowes)

Het oudere werk van Daniel Clowes passeert de revue...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in