Esther Verkest :: Roodheidswaanzin (Kim)

Eind september 2000 zag ze het levenslicht: Esther Verkest. Antiheldin, überbabe, het domme rosje, hot Marijke en Sneeuwwitje in één lichaam. Haar tienjarig jubileum mocht dan ook niet ongemerkt voorbijgaan.

Roodheidswaanzin is dan ook een zeer uitgebreide bloemlezing van 10 jaar Esther. De inspiratie haalde Kim Duchateau in het blad waar hij al drie jaar cartoons voor tekende.: P-magazine. Toenmalig hoofdredacteur Alain Grootaers zocht naar een paginavullende strip rond één hoofdfiguur die bij z’n blad pastte. Kim was de eerste uitverkorene, gezien zijn zeer gesmaakte cartoons. Geholpen door zijn levensgezellin ontstond de babe aller babes met de oervlaamse naam, Esther Verkest.

Roodheidswaanzin zorgt voor een interessante reis doorheen het Esther-universum. Je ziet de tekenstijl evolueren door de chronologische opzet en ook alle nevenpersonages passeren het toneel. De oversekste kabouters, de bloopermachine die zorgt voor de meest onverwachte catastrofes, alle stuntelige partners van Esther, Remi-alleen-op-de-wereld en de talloze vieze oude mannetjes. Daarbij komen er heel wat thema’s aan te pas: herwerkte sprookjes die toch net iets anders aflopen, kabouters die constant willen bevredigen en bevredigd worden, Esther als sm-meesteres en zowel vrouwvriendelijke als vrouwonvriendelijke grappen.

Voor de mensen die in Erika van Thielen de vleesgeworden Esther zagen, krijgen meteen lik op stuk door het door haar zelf geschreven voorwoord. Dat Kim meer is dan een gepolijste Kamagurka of Jeroom, bewijst zijn intussen zeer uitgebreide prijzenkast met als voornaamste trofee de Bronzen Adhemar 2007. De apotheose kwam er met de tentoonstelling rond Esther in het Vlaams Stripcentrum te Brussel naar aanleiding van haar tienjarig jubileum.

Intussen is Kim een van de meestgevraagde cartoonisten in Vlaanderen. Zijn werk vind je tegenwoordig onder andere steevast in de Morgen, P-Magazine, Knack, Humo, Belang van Limburg, Fluide Glacial, Zone 3500, Eppo en Stripgids. De manier waarop hij Esther aanpakt, maken de mogelijkheden na acht albums voor de toekomst eindeloos. En wat ons betreft mag het ook zolang blijven duren.

Kim Duchateau
http://www.oogachtend.be/Kim.html
http://www.oogachtend.be/Kim.html

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

aanraders

Pierre Hadot :: De Sluier van Isis

Lang voordat het opnieuw populair was om de (Grieks-)Romeinse...

Francesca Stavrakopoulou :: God, een anatomisch onderzoek

Volgens rabbijn David J. Wolpe en ongetwijfeld vele anderen,...

Geert Buelens :: Wat we toen al wisten – De vergeten groene geschiedenis van 1972

Zijn de wonderen de wereld uit? Niet als Geert...

Paul Verhaeghe :: Onbehagen

Verklaren dat het huidig tijdsgewricht getekend wordt door zowel...

Jan Hertoghs :: Alles voor de Kempen

In Alles voor de Kempen schetst Jan Hertoghs een...

verwant

Dirk Stallaert & Kim Duchateau :: Nero De hemeltergers

Nog een nieuwe Nero dan? Welja, waarom niet?...

Kim :: Nero en Co – De Zeven Vloeken

De humor van Kim komt die van Marc Sleen...

Kolk & Duchateau :: De Man van Nu

Niemand zou Hanco Kolk en Kim Duchateau ooit eerder...

Kim :: Esther: 10. Aan gene zijde

Hiep hiep hoera! Esther Verkest bestaat 10 jaar. Dat...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in