Tien jaar Zeal Records :: ”Er is maar een regel :: als we het goed vinden, brengen we het uit”

Rock-‘n-roll in Leuven, het gebeurt in stilte. In alle rust brengt het daar gebaseerde Zeal Records immers al een vol decennium ongemeen fijne platen uit. Het geheim? “We brengen alleen dingen uit die we zelf goed vinden”, zegt platenbaas Geert Mets.

“Eigenlijk wilde ik al zo lang ik met muziek bezig was, zelf platen uitbrengen”, herinnert Mets zich. “Ik weet nog hoe ik als jonge twintiger eind jaren tachtig met Billy Corgan correspondeerde over het opnemen van een splitsingle met zijn Smashing Pumpkins en mijn groepje. Natuurlijk was ik naïef; dat is nooit gebeurd, maar de goesting om zulke dingen te doen is nooit meer weggegaan. Toen ik eind jaren negentig ook effectief in de muziekbusiness aan de slag was, en de kans zich aandiende, besloot ik het er met een paar partners op te wagen. Om de platenfirma waar ik voor werkte geen concurrentie aan te doen, werd het een 7 inch-label.”

“Waarom? Omdat dat mijn favoriet formaat is. Ik koop al vinylsingles van toen ik zes jaar was en één keer per maand met mijn ouders naar de Antwerpse Vogelmarkt trok. Dan mocht ik altijd één singletje kopen. Onze eerste release was een single van Whip, een Amerikaanse songschrijver. Uiteindelijk kwam van het een het ander, en voor we het wisten, brachten we een eerste EP van zijn groep Timesbold uit op cd. Werden we toch een volwaardig label.”

En toen veranderde het plan. “Omdat de Belgische artiesten waar ik op mijn job mee te maken had, allemaal zulke onaangename mensen waren, had ik gezworen nooit artiesten van eigen bodem te tekenen. Krijg je ze in de Humo, dan vragen ze ‘en waarom niet in Focus Knack’? Een buitenlandse band is blij met wat je kúnt realiseren. Maar kijk, uiteindelijk heb ik ondertussen van zo’n twaalf vaderlandse artiesten een plaat uitgebracht. Ik heb er geen spijt van, het zijn allemaal zo goed als vrienden geworden. Dat hoeft niet, maar het maakt het wel gemakkelijker. En ik moet het toch op zijn minst aangename mensen vinden om er mee samen te kunnen werken.”

“Zijn we één grote familie? Een beetje wel ja, maar dat is nooit echt de bedoeling geweest. Daarom doen we voor de tiende verjaardag van Zeal Records iets bijzonders. Naast de twee uitverkochte avonden met Isbells, organiseren we ook een optreden van de Zeal All Stars Band. Dat wordt een feestelijke avond waarop artiesten van het label, zoals Isbells, Sleepingdog, toman, Cape Coast Radio, Low Vertical en Kiss The Anus Of A Black Cat elkaar zullen begeleiden of zelfs coveren. “

Een beetje onverwacht is het voor Zeal Records dan toch hard aan het gaan. Van zijn titelloze debuut verkocht Isbells ondertussen meer dan 10 000 platen. “Is dat geen goud? Ik zou dat eens moeten checken bij Ultratop, maar noch wij, noch verdeler Konkurrent zijn daar lid van”, zegt Mets. “Ach, het is ook niet zo belangrijk hoor. We doen het niet voor de winst. Als een plaat maar zelfbedruipend is, dan is het goed. En ik volg dat wel: ik weet perfect hoeveel exemplaren verkocht moeten worden om die mooie vormgeving van Low Verticals I Saw A Landscape Once te betalen. We doen dan ook alles zelf: productie, promotie, voor de meesten zelfs boekingen,… Eigenlijk is dat al lang het befaamde 360°-model waar de grote firma’s nu mee uitpakken. Het verschil is dat ik niet op alles een percentje pak.”

Blijft de vraag waar het nu naartoe moet. “Hoezo?”, vraagt Mets. “Meer dan dit moet het niet worden. Vier releases per jaar, meer kunnen we niet aan. Wel willen we onze online store nog uitbouwen. Nu al verkopen we maandelijks al heel wat aan alle uithoeken van de wereld: de Verenigde Staten, Canada, Nieuw-Zeeland,.. Dat willen we nu ook verder uitbouwen. En verder doen we voort zoals we bezig zijn: als we iets goeds vinden, brengen we het uit. En zo is het goed.

Tien Jaar Zeal van 22 tot 24 maart in 3CC en STUK in Leuven. Info: www.zealrecords.be

Naar aanleiding van het verjaardagsfeest mag goddeau één pakket met vijf cd’s uit de Zealcatalogus weggeven. Mail naar win@goddeau.com met vermelding “zeal” en je adres en wie weet maak je kans!

http://www.zealrecords.be
http://www.zealrecords.be
Zeal
Beeld:
Karel Rondou

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

Wouter Dewit :: Here

17.115.752 keer beluisterd. Voilà, dat is momenteel de Spotifystand...

Tien Jaar Zeal Records :: 24 maart 2011, STUK

Tien Jaar Zeal Records, 24 maart 2011, STUK Na...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in