Uur U :: Russen op de maan!

Dat de geschiedenis aan elkaar hangt van toevalligheden, hoeven we u vast niet te vertellen. Dat ook grote gebeurtenissen onderworpen zijn aan die wetmatigheid, lijkt al minder evident. Daar als auteur van fictie aan morrelen, is geen kleine gok.

”Wat als?” Het is een vraag die iedereen zich vast wel eens stelt. Wat als ik dit of dat meisje op de trein toch aangesproken had? Als ik die ene avond niet zo’n rund geweest was, dan… De “wat als”-vraag is echter ook op grotere schaal toepasbaar. Wat als de nazi’s de oorlog gewonnen hadden? Zouden zaterdagavonden er dan echt uitgezien hebben als een op maat van de ganse familie gemaakte bonte avond in Las Vegas, zoals Hunter S. Thompson suggereerde? Het zijn vragen waar geen sluitend antwoord op gegeven kan worden, maar die wel kunnen leiden tot fascinerend denkwerk.

Zo ook in Uur U. Wat als niet de Amerikanen, maar de Russen als eersten op de maan geraakt waren? De race naar de maan was een onderdeel van de Koude Oorlog, een oorlog die in het eerste deel van Uur U dan ook deels beslecht wordt op de maan, waar zowel de Russen als de Amerikanen hun basis hebben. Daar stopt het denkwerk van de auteurs echter niet: wat als er nu eens enkele mensen van goede wil zouden zijn die, een handje geholpen door de omstandigheden waarin ze zich bevinden, alle havikenretoriek laten voor wat hij is en de vijand gewoon zien als de mens die hij is.

Het kan een naïeve gedachte zijn, maar de auteurs weten ze op behoorlijk geloofwaardige manier het verhaal binnen te loodsen. Uiteraard loopt na verloop van tijd een en ander zwaar uit de hand en dan kan je je afvragen of de auteurs het niet te ver aan het drijven zijn. Maar tegelijk is en blijft het stripverhaal het medium bij uitstek om compleet over de rooie te gaan als het aankomt op het op de proppen komen met een krankzinnig verhaal.

Dus ja, Russen op de maan! is een sprookje, maar eentje dat op redelijk geloofwaardige manier gebracht is en een perfecte kruising vormt tussen het klassieke jongensstripboek uit de jaren zestig/zeventig en de Koude Oorlogssfeer uit die periode. Het is dan ook vast geen toeval dat de cover van het album verdacht hard lijkt op een nummer van LIFE uit 1969.

Op de backcover staan, geheel in de retrolijn die het album uitademt, enkele volgende delen “in voorbereiding” aangekondigd. Dat ziet er op het eerste zicht alleraardigst uit, maar doet tegelijk ook de adem inhouden. Een dergelijke stunt eenmaal uithalen, kan zonder al te veel risico, maar het is maar de vraag in hoeverre de auteurs erin zullen slagen een handvol keer de geschiedenis naar hun hand te zetten zonder dat het gênant wordt.

Wat dat betreft kijken we, eerlijk gezegd, een beetje rusteloos de kat uit de boom. Maar dit eerste deel van Uur U zorgt ervoor dat we de makers voorlopig het voordeel van de twijfel geven. Als ook hun volgende invallen even doordacht zijn en met dezelfde precisie worden uitgewerkt als Russen op de maan!, dan zou deze serie wel eens een geslaagde gok kunnen worden.

http://www.silvesterstrips.nl
http://www.silvesterstrips.nl

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

aanraders

Pierre Hadot :: De Sluier van Isis

Lang voordat het opnieuw populair was om de (Grieks-)Romeinse...

Francesca Stavrakopoulou :: God, een anatomisch onderzoek

Volgens rabbijn David J. Wolpe en ongetwijfeld vele anderen,...

Geert Buelens :: Wat we toen al wisten – De vergeten groene geschiedenis van 1972

Zijn de wonderen de wereld uit? Niet als Geert...

Paul Verhaeghe :: Onbehagen

Verklaren dat het huidig tijdsgewricht getekend wordt door zowel...

Jan Hertoghs :: Alles voor de Kempen

In Alles voor de Kempen schetst Jan Hertoghs een...

verwant

UUR U :: 4. Zwarte oktober (Florent Calvez, Fred Duval, Jean-Pierre Pecau)

Elk deel van de reeks Uur U slaagde er...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in