Avengers Disassembled (Finch & Bendis)

Bent u een liefhebber van superhelden? Dan is Avengers Disassembled spek voor uw bek. Een stortvloed van helden mengt zich in het gewoel na een aanslag op de Avengers Mansion.

Avengers is een van de klassieke Amerikaanse teams van superhelden, zoals The Fantastic Four of The Justice League of America. Helden als Captain America, Iron Man of Thor maakten er de afgelopen decennia regelmatig deel van uit en regelmatig behoorden de reeksen rond dit team tot de bestverkopende over de plas. In 2004 kreeg schrijver Brian Michael Bendis de reeks in handen. Hij was op dat moment al de populairste schrijver die bij uitgeverij Marvel werkte. Zijn werk voor Ultimate Spider-Man en Daredevil kreeg goede reacties van de pers en publiek. Avengers Disassembled was zijn debuut voor de Avengers en meteen zette hij een donkere toon.

Het team wordt geraakt in hun centrum, wanneer een aanslag op hun hoofdkwartier Avengers Mansion het hele gebouw en enkele helden in as achterlaat. Dit is het begin van een spiraal van vreemde gebeurtenissen die de Avengers helemaal buitenspel zet en uiteindelijk zelfs de ondergang van het team lijkt in te luiden. Bendis plant in deze eerste bundel bijzonder veel zaadjes waaruit hij later verhalen zou kunnen putten. Uit Avengers Disassembled werd begin 2005 een nieuwe reeks New Avengers opgestart, die Bendis ook schreef. Uitgeverij Nona Arte Comics voorziet hiervan begin 2011 ook een vertaling.

Bendis wordt in dit album vergezeld door de Amerikaanse toptekenaar David Finch. Zijn werk is op en top Amerikaans: stoere helden en sensuele vrouwen bevolken zijn pagina’s en voorzien alles van de nodige heroïek. Ons mag het allemaal net iets genuanceerder zijn, vooral bij een dramatisch en geladen verhaal zoals scenarist Bendis dat hier wil opvoeren. Anderzijds slaagt Finch er bijzonder goed in (met de hulp van inkter Danny Miki en inkleurder Frank D’Armata) om zijn pagina’s vol indrukwekkende achtergronden te stouwen. Hij bespaart niet op decors, zoals wel vaker het geval is in Amerikaanse comics die onder moordende deadlines gemaakt worden. Finch stapte na dit verhaal samen met Bendis in New Avengers, we zijn dus zeker benieuwd of de eerste bundeling van die reeks van eenzelfde niveau blijft.

De Italiaanse uitgeverij Nona Arte debuteerde in 2010 op de Nederlandstalige markt met vertaald Amerikaans werk. Met Avengers lijken ze nu een eerste reeks in hun catalogus op te nemen. Zo vullen zij deels de leemte in die er na het verdwijnen van de vertaalde X-Men ontstaan was. Nona Arte heeft van Avengers Disassembled alvast een mooi uitgegeven boek gemaakt dat perfect in de kast kan staan naast de oorspronkelijke editie. Brian Michael Bendis spreidt hier zijn talent tentoon voor het opzetten van wijds uitwaaierende verhalen, terwijl tekenaar David Finch er een op en top Amerikaanse strip van maakt.

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

aanraders

Pierre Hadot :: De Sluier van Isis

Lang voordat het opnieuw populair was om de (Grieks-)Romeinse...

Francesca Stavrakopoulou :: God, een anatomisch onderzoek

Volgens rabbijn David J. Wolpe en ongetwijfeld vele anderen,...

Geert Buelens :: Wat we toen al wisten – De vergeten groene geschiedenis van 1972

Zijn de wonderen de wereld uit? Niet als Geert...

Paul Verhaeghe :: Onbehagen

Verklaren dat het huidig tijdsgewricht getekend wordt door zowel...

Jan Hertoghs :: Alles voor de Kempen

In Alles voor de Kempen schetst Jan Hertoghs een...

verwant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in