Eindejaarslijstje 2010 van Joris Peeters

Mooi hoe op het einde van het jaar alles samenkomt in een lijstje: mannen en vrouwen, jong en oud, mainstream en ontdekkingen, van ingetogen tot dansbaar. Een democratie die werkt!

 1. The National :: High Violet         
  Nog zo’n plaat en we zijn ze kwijt, dachten we na het geniale Boxer. En met een opvolger die niet moet onderdoen, evolueerde The National in 2010 van een AB-groep naar een Vorst-groep.
 2. Gorillaz :: Plastic Beach         
  Het geesteskind van Albarn en Hewlett is niet langer een fictieve band en maakt met zijn derde plaat zijn beste. Het jaar kan bovendien dubbel zo goed worden, want op dit moment beluisteren wij de nieuwe plaat, gratis van hun website te downloaden.
 3. The Tallest Man On Earth :: The Wild Hunt         
  Veel geschreven over deze Zweed, maar geen (goed) woord te veel. Noem hem alstublieft geen Dylan-kloon, maar een kroonprins van een nieuwe generatie singer-songwriters.
 4. The Black Keys :: Brother         
  Misschien een tikkeltje te lang, maar wat een heerlijke verademing van een plaat is dit. Auerbach zet het venster van het muffe repetitiehok open en laat de frisse ideeën binnenwaaien.
 5. Laura Marling :: I Speak Because I Can         
  We hadden het al in de mot vorig jaar op Crossing Border: uit dit meisje komen nog een aantal knappe platen. We hebben er niet lang op moeten wachten; tweede plaat, tweede keer prijs.
 6. Delphic :: Acolyte         
  ’t Was vroeg op Rock Werchter, maar wie het debuut van deze band in huis had, wist waar te zijn. Een nieuw Madchester zal er niet meteen aankomen, maar tijdens de acht minuten durende titeltrack zijn we toch even van de wereld.
 7. Mavis Staples :: You Are Not Alone         
  Met de hulp van stadsgenoot Jeff Tweedy (Wilco) perst Mavis er op haar 71ste nog een topalbum uit. Het patina op haar stem degradeert de gemiddelde zangeres tot een made in China variant.
 8. Damien Jurado :: Saint Bartlett         
  Negende langspeler al van een onderschat artiest, een album dat weigert te stoppen met groeien, zelfs tijdens het samenstellen van dit lijstje. Geen confettiplaat, maar een feest van herkenning, hoe ongemakkelijk dan ook.
 9. Jamie Lidell :: Compass         
  Een meesterlijke ontsnapping uit het doodlopende straatje dat Jim stilaan dreigde te worden.
  We citeren: “Jamie Lidell werpt zich op als een muzikale omnivoor die zoveel uiteenlopende stijlen en invloeden naar zijn hand zet, zoals enkel Beck hem dat in zijn hoogdagen voordeed.”
 10. Kanye West :: My Beautiful Dark Twisted Fantasy          Laat — op de valreep zelfs — aan toegegeven, maar: deze donkere jongen komt zo hard!

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

Eindejaarslijstje 2018 van Joris Peeters

Anna Calvi :: Hunter U.S. Girls :: In A Poem...

Eindejaarslijstje 2017 van Joris Peeters

Spinvis :: Trein Vuur Dageraad Jaimie Branch :: Fly Or...

Eindejaarslijstje 2016 van Joris Peeters

Nick Cave & The Bad Seeds :: Skeleton...

eindejaarlijstje 2015 van Joris Peeters

Het was geen uitzonderlijk muziekjaar volgens mij, dat 2015....

Eindejaarslijstje 2014 van Joris Peeters

Druk jaar, met veel goeie platen, dus zonder al...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in