Jesu :: Heart Ache And Dethroned

Onder het motto "wanhoop is beter dan hoop" drukt Justin K. Broadrick al twintig jaar lang zijn stempel op de experimentele metalscene. Met Heart Ache And Dethroned zorgt hij voor een retrospectieve kijk op het oudste werk van Jesu.

Jesu is geen voer voor labiele mensen of opgewekte Lady Gaga-fans. Angst, wanhoop en destructie zijn de voornaamste drijfveren in Broadwicks carrière. Nadat de Engelse melancholicus met Napalm Death en Godflesh het metalgenre en de industrialscène danig door elkaar schudde, werd hij een van de meest inventieve componisten in de post-scène. Met drie uitmuntende albums, tientallen e.p.’s en splits oogt Broadricks parcours dan ook behoorlijk indrukwekkend. Jesu evolueerde gedurende zijn zevenjarig bestaan van beukende drone doom naar een erg toegankelijke mix van shoegaze, ambient en drone rock. Broadrick slaagde erin om poppy melodieën op zijn zwaarmoedig karakter af te stemmen.

Wie de makkelijk verteerbare shoegaze gewend was, zal zich verslikken in "Heart Ache" en "Ruined", afkomstig van Jesu’s eerste e.p. Heart Ache. Gedurende veertig minuten brandt elke sprankel hoop op in een laaiend vuur van gitaarnoise en industrial dreunen. Maar uit beide nummers kan je gerust ook kenmerken van de latere Jesu distilleren. In "Heart Ache" komen hypnotiserende stukken, zwevend op atmosferische gitaren en weemoedige vocalen, aan bod. In "Ruined" klinkt de slepende piano dan weer modern. Even later ontploft het nummer in traditionele drone doom. Bakken ruis, pompende drums en repetitieve akkoorden zijn ons deel. Het is alsof een reusachtige paddenstoelwolk voor de ogen opstijgt.

De overige vier nummers zijn oude opnames die pas dit jaar werden afgewerkt, en dat is er aan te horen. Broadrick gebruikt een rijker — nou ja — palet aan kleuren. In plaats van het pikzwarte overheerst de grijstint. "Dethroned" is opnieuw scheurende drone metal, maar baadt in een melancholisch sfeertje. Het futuristische stemgeluid leent zich perfect om even weg te mijmeren.

Uit "Aureated Skin" blijkt dan weer waarom Conqueror, de tweede Jesu-plaat, de laatste jaren een standaard voor Jesu geworden is. Door de atmosferische pianotonen en Broadricks stemmen zou het nummer perfect in het meesterwerkje uit 2007 passen. Het dynamische "Annul" doet wel vreemd aan. In het nummer lijkt een soort down tempo thrash verscholen te zitten. "I Can Only Disappoint You" herbergt de tristesse van Trent Reznor. In het prachtige nummer valt vooral het verfijnde spel tussen gitaar, bas en piano op.

In het eerste deel overheerst de nihilistische, ijskoude en vernietigende Jesu, terwijl het tweede deel de meer toegankelijke en zwaarmoedige kant van de band laat horen. Heart Ache And Dethroned is meer dan een simpele terugblik op het verleden. De compilatie zal niet alleen de fans van de oude Jesu boeien, het is ook een ideale kennismaking met deze opmerkelijke band.

http://www.avalancheinc.co.uk/jesu.html
http://www.myspace.com/jesu
http://www.avalancheinc.co.uk/jesu.html

verwant

Jesu / Sun Kil Moon :: 30 Seconds To The Decline Of Planet Earth

Dat het een dikke boterham was, die laatste dubbelaar...

Sun Kil Moon/Jesu :: Sun Kil Moon/Jesu

“Er zit meer in een liedje dan je denkt”,...

Oathbreaker, Dirk Serries’ Microphonics & Jesu :: 15 september 2013, De Kreun

Amper een week nadat we ons nog in tropische...

Het einde van Hydra Head records

Vandaag kondigde Aaron Turner aan dat de beslissing gevallen...

Jesu :: Opiate Sun EP

Ook op de opvallend korte EP Opiate Sun is...

aanraders

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

The Slow Show :: Subtle Love

Eigenlijk had The Slow Shows daags na verschijnen van...

Goes & Goes :: Nie Gezeverd

Bestaat er zoiets als blues uit Vlaamse klei getrokken?...

Public Service Broadcasting :: This New Noise

Geef J. Willgoose, Esq. een oubollig onderwerp en hij...

Comité Hypnotisé :: Danza del Piri-Piri

Return of the Jedi, The Godfather III, Back to...

recent

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

Wil

Als een van de weinige Vlaamse oorlogsfilms, maakt Wil een...

PJDS :: Beach Head

PJDS doet het weer: tegen de tijdsgeest in een...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in