Het Leven van Anne Frank. De grafische biografie (Colon & Jacobson)

Anne Franks leven als een stripverhaal brengen is een gewaagde onderneming. Haar boek Het Achterhuis behoort tot het collectieve geheugen van de Lage Landen. Sid Jacobson en Ernie Colón betuigen het met het nodige respect.

Het dagboek van Anne Frank is een van de belangrijkste bronnen over de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Als klein meisje groeide ze op in Duitsland, maar moest onder de toenemende haatsfeer al snel met haar familie uitwijken naar Nederland. De familie Frank belandt onder de bezielende leiding van vader Otto uiteindelijk in Amsterdam waar ze in volle oorlogsperiode hun intrek kunnen nemen in het achterhuis, een pand dat achter het bedrijf van Otto Frank gelegen was. Anne beschrijft met veel gevoel voor detail de levenswijze tijdens deze periode van voortdurend onderduiken.

In hun grafische biografie trekken Sid Jacobson en Ernie Colón dit familiale gegeven resoluut open naar de hele oorlog. Ze vertellen het verhaal van Annes leven en leggen steeds de historische parallellen. Het Leven van Anne Frank is een leesbaar stripverhaal, dat veel aandacht schenkt aan het oorspronkelijke bronnenmateriaal. In tegenstelling tot heel wat ander biografisch stripmateriaal, kiezen de auteurs niet voor één of enkele sleutelmomenten uit het leven, maar blinken ze uit in diepgang. Sid Jacobson is een oude rot uit de Amerikaanse comics en zijn scenario-capaciteiten worden meteen duidelijk. Met Colón maakte hij eerder al twee strips over de gebeurtenissen van 9/11. Ook deze albums werden positief onthaald, ondanks het ook daar bijzonder gevoelige thema.

Tekenaar Ernie Colón is een van de klassieke Amerikaanse tekenaars van comics. Hij tekende realistische verhalen aan een razend hoog tempo. Zoals het vroeger de gewoonte was, trad de tekenaar daarbij nauwelijks op de voorgrond. Met de strips over 9/11 en een grafische biografie van Ché Guevara (ook op scenario van Jacobson) verwierf hij toch nog in extremis enige bekendheid. Hoewel de tekeningen in Het Leven van Anne Frank wisselend van niveau zijn, laat het album toch een positieve indruk na door de degelijkheid waarmee het werk uitgevoerd werd.

Het Anne Frank Huis verleende zijn goedkeuring aan het project van Jacobson en Colón, wat de verspreiding en erkenning van deze graphic novel zeker ten goede zal komen. Wat ons betreft is het zeker een van de best geslaagde voorbeelden van een biografie in stripvorm. Door hun voorbeeldige omgang met het bronnenmateriaal, geven de auteurs hun werk een zekere autoriteit die weinig stripverhalen kunnen voorleggen.

Colon
http://www.uitgeverijl.nl
http://www.uitgeverijl.nl

recent

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

Wil

Als een van de weinige Vlaamse oorlogsfilms, maakt Wil een...

PJDS :: Beach Head

PJDS doet het weer: tegen de tijdsgeest in een...

aanraders

Pierre Hadot :: De Sluier van Isis

Lang voordat het opnieuw populair was om de (Grieks-)Romeinse...

Francesca Stavrakopoulou :: God, een anatomisch onderzoek

Volgens rabbijn David J. Wolpe en ongetwijfeld vele anderen,...

Geert Buelens :: Wat we toen al wisten – De vergeten groene geschiedenis van 1972

Zijn de wonderen de wereld uit? Niet als Geert...

Paul Verhaeghe :: Onbehagen

Verklaren dat het huidig tijdsgewricht getekend wordt door zowel...

Jan Hertoghs :: Alles voor de Kempen

In Alles voor de Kempen schetst Jan Hertoghs een...

verwant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in