Sunn O))) curator Roadburn 2011

De organisatie van het jaarlijks weerkerende Roadburnfestival, dat plaatsvindt in de Tilburgse concerttempel 013, heeft laten weten dat het Amerikaanse droneduo Sunn O))) een festivaldag voor z’n rekening zal nemen.

Stephen O’Malley en Greg Anderson volgen daarmee in de voetstappen van David Tibet (2008), Neurosis (2009) en Tom G. Warrior (2010), de andere artiesten die eerder al fungeerden als curator. Op vrijdag 15 april 2011 zal het programma samengesteld worden door de twee. Eigenlijk mag dat geen verrassing heten: Sunn O))) stond in 2005 én 2007 op de affiche, terwijl de legendarische stoner/doom-formatie Goatsnake (met Anderson) en de invloedrijke death/doom-band Thorr’s Hammer (met beide artiesten) een reünie brachten op de voorbije festivaleditie.

Sunn O))) heeft het voorbij decennium een mooi parcours afgelegd. Was het project aanvankelijk vooral een undergroundfavoriet, dan is het de voorbije jaren steeds meer uitgegroeid tot een referentie in de wereld van de experimentele muziek. Dat niet alleen omwille van zijn legendarische concerten, waarbij steevast een sleutelrol weggelegd is voor waanzinnig lage frequenties, maar ook de vele multidisciplinaire kruisbestuivingen met avantgarde muzikanten en andere kunstenaars. Het zevende studioalbum, Monoliths & Dimensions (2009) kreeg zelfs aardig wat aandacht in de mainstreampers.

Greg Anderson is bovendien de drijvende kracht achter het gerenommeerde label Southern Lord, dat onderdak biedt/bood aan doom-, drone- en metalbands die eerder in de marge werkzaam zijn, zoals Om, Boris, Pelican, Khanate (met O’Malley) en Oren Ambarchi. 15 april zal vermoedelijk een mooie staalkaart bieden van uitdagende bands (iets dat aansluit bij het groeiende eclecticisme van het festival), waarvan er ongetwijfeld enkele uit eigen stal zullen aantreden. In de lijn van de vorige edities zal er ook een plaats op de affiche voorbehouden zijn aan de curatoren.

Roadburn gaat van start op donderdag 14 april en wordt, zoals de traditie het intussen voorschrijft, afgesloten met een ‘Afterburner’ op zondag 17 april. De voorbije edities waren in een mum van tijd uitverkocht, dus wie een ticket wil bemachtigen zal er ook deze keer vroeg moeten bij zijn. Meer nieuws en updates worden steeds bekendgemaakt via de festivalsite.

http://www.roadburn.com

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

Martina Verhoeven Quintet :: Driven – Live At Roadburn 2022

“You can’t separate the music from the people”, zei...

Roadburn 2022:: Zwart is altijd schoon

Driemaal is scheepsrecht. In 2020 moest Roadburn als een...

Roadburn Redux :: Online

Wat kan een online festival nog bijdragen na een...

Sunn O)))

Een Sunn O)))-optreden altijd een speciale beleving. Altijd luid,...

Eindejaarslijstjes 2019

In 2019 hadden we over van alles te klagen...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in