Grand Prix 1 :: Renaissance (Marvano)

Grand Prix is de nieuwe striptrilogie van Marvano. Deze keer plaatst hij de spotlight op de autosport. De Tweede Wereldoorlog ligt echter al op de loer.

Na het enthousiast ontvangen Berlijn pakt Marvano opnieuw uit met een historisch geïnspireerde trilogie. In Grand Prix verlegt hij de focus naar de autosport. Aan de hand van het leven van de legendarische piloot Rudolf Caracciola verbindt hij de pioniersjaren van de autorally met de opkomst van het nazisme en de toenemende dreiging van een wereldoorlog. In dit openingsdeel wordt er vooral een hele schare aan personages geïntroduceerd, waarbij het aangenaam zoeken is naar de historische referenties die Marvano doorheen zijn fictieve verhaal weeft. Voorlopig ontbreekt nog de focus waarop we ons als lezer moeten richten: het verhaal kan nog in verschillende richtingen evolueren. Blijven de autocoureurs de focus opeisen of maakt Marvano van Grand Prix toch een oorlogsverhaal? Blijft Rudolf de voornaamste figuur, of gaat een ander personage met de aandacht van de auteur aan de haal?

Zoals steeds besteedt Marvano veel aandacht aan de historische research van zijn onderwerpen. Hij brengt deze heroïsche periode tot leven, met een flinke scheut avontuur eraan toegevoegd. De rol die Adolf Hitler in dit album krijgt, deed voor ons iets te veel af aan de charme van de minder iconische figuren. Hitler is zo’n gekende figuur dat het gebruik ervan sowieso de rest van de personages in de schaduw zet. In Grand Prix is dat volledig ten onrechte want de sportwereld biedt meer dan genoeg intriges, zonder de al te expliciete toevoeging van het opkomende nazisme. Renaissance wordt op die manier te vaak een geheel van kronkelende plotlijnen zonder veel duidelijke focus.

De grafische evolutie blijft opzienbarend in het werk van Marvano. Met elk nieuw album lijkt zijn stijl ronder en eleganter te worden. De donkere en wat Amerikaanse stijl uit De Eeuwige Oorlog is ver te zoeken in Grand Prix. Soms neigen de figuren zelfs wat naar een karikatuur, vooral bij de historische personages. Marvano is duidelijk een van onze meest internationale auteurs. De eigenzinnigheid van zijn verhalen en tekeningen hebben hem een plaats gegeven bij de grote uitgeverijen, zoals nu Dargaud voor Grand Prix. Een voorwoord van een van de grootste Belgische sportnamen aller tijden maakt dit alleen nog maar duidelijker: Jacky Ickx spreekt zijn bewondering voor Marvano uit. Wij houden dat oordeel nog even in beraad, alvast tot het verschijnen van het tweede deel.

Marvano

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

aanraders

Pierre Hadot :: De Sluier van Isis

Lang voordat het opnieuw populair was om de (Grieks-)Romeinse...

Francesca Stavrakopoulou :: God, een anatomisch onderzoek

Volgens rabbijn David J. Wolpe en ongetwijfeld vele anderen,...

Geert Buelens :: Wat we toen al wisten – De vergeten groene geschiedenis van 1972

Zijn de wonderen de wereld uit? Niet als Geert...

Paul Verhaeghe :: Onbehagen

Verklaren dat het huidig tijdsgewricht getekend wordt door zowel...

Jan Hertoghs :: Alles voor de Kempen

In Alles voor de Kempen schetst Jan Hertoghs een...

verwant

Marvano :: De Joodse Brigade: 1. Vigilante

De laatste jaren blinkt Marvano uit in eigenzinnige trilogieën...

Het kleine afscheid (Magda & Marvano)

Het Kleine Afscheid is een one-shot die tot nadenken...

De Eeuwige Oorlog (Marvano / Haldeman)

Twintig jaar nadat het eerste deel van de trilogie...

Berlijn 3 :: Twee koningskinderen (Marvano)

Vijftien jaar na "De zeven dwergen" is Marvano uitverteld...

Dallas Barr

Softcover We schrijven 2057. Julius Stillman, een wetenschapper met een...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in